Τοπικά

700.000.000 ευρώ το κόστος πλημμυρών στη Θεσσαλία – 7.417 σπίτια, επιχειρήσεις, Ι.Χ με ασφαλισμένες ζημιές

 

Στα 7.415 ανέρχονται τα αυτοκίνητα, τα σπίτια, οι επιχειρήσεις και τα φωτοβολταικά πάρκα τα οποία υπέστησαν ζημιές στη Θεσσαλία από τις πλημμύρες και τα οποία ήταν ασφαλισμένα με το συνολικό κόστος να αγγίζει τα 700.000.000 ευρώ.
Η ανάγκη της ιδιωτικής ασφάλισης αναδείχτηκε σε χθεσινή ημερίδα με θέμα «Πώς η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να προστατέψει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά» που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλειών Ν. Μαγνησίας στο «Ξενία» υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, της Π.Ο.Α.Δ. και της Ο.Ε.Β.Ε.Μ. .
Οι εισηγητές της ημερίδας, ειδικοί του χώρου του ασφαλειών μίλησαν για την αξία της Ιδιωτικής Ασφάλισης, για τους τρόπους μέσω των οποίων επιχειρήσεις και νοικοκυριά μπορούν να προστατέψουν την περιουσία τους και για το ρόλο που μπορεί να έχει η συνεργασία με τους επαγγελματίες ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές.
Την ημερίδα παρακολούθησαν επαγγελματίες ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, επαγγελματίες όλων των κλάδων και απλοί πολίτες.
Φέτος και λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στον Θεσσαλικό κάμπο και στο Ν. Μαγνησίας το συνέδριο ήταν αποκλειστικά αφιερωμένο και επικεντρωμένο στην ενημέρωση ιδιωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και ελεύθερων επιχειρηματιών όσον αφορά την χρησιμότητα, την αξία αλλά και την συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης στην κοινωνία και στην επιχειρηματικότητα.
Η πρόεδρος του Συνδέσμου Διαμεσολαβούντων Ασφαλειών Ν. Μαγνησίας κ. Άννα Τσιτσιγιάννη ανέφερε πως «οι ασφαλισμένες ζημιές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλίας αγγίζουν τις 7.415 και αφορούν επιχειρήσεις, σπίτια, αυτοκίνητα, φωτοβολταικά πάρκα, ενώ το κόστος ξεπερνά τα 700.000.000 ευρώ. Μέχρι στιγμής η ανταπόκριση των εταιρειών στην αποζημίωση των ασφαλισμένων είναι πολύ καλή. Το μόνο που υπάρχει καθυστέρηση, αφορά τις πραγματογνωμοσύνες, καθώς οι πραγματογνώμονες δεν περίμεναν τέτοιο ύψος ζημιών. Έχουμε πολλούς πραγματογνώμονες για τις ζημιές στα αυτοκίνητα, αλλά για εξειδικευμένες πραγματογνωμοσύνες που σχετίζονται με τα ξενοδοχεία, τα φωτοβολταικά πάρκα, τα κέντρα εστίασης, την απώλεια εισοδήματος, εκεί χρειάζεται να γραφεί ακόμη βιβλίο από τον όγκο των στοιχείων».

Το ποσοστό ασφάλειας των σπιτιών ποικίλλει με τη θέση και άλλα χαρακτηριστικά. Πάντως η κ. Τσιτσιγιάννη επισήμανε πως «η περιοχή μας «τσιμπάει» λόγω του σεισμού».
Μάλιστα η ίδια συνέστησε τον κόσμο να κάνει σωστά ασφαλιστήρια, δηλαδή να συζητάει τα θέματα με τον ασφαλιστή. «Διαπιστώσαμε για παράδειγμα σπίτια που ήταν με δάνεια από τις τράπεζες και έπρεπε να είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένα, οι ιδιοκτήτες, δεν ήθελαν να εντάξουν στα συμβόλαια τα καιρικά φαινόμενα. Μετά, όμως τις πλημμύρες οι τράπεζες ζητούν την ένταξη και των καιρικών φαινομένων στα ασφαλιστήρια συμβόλαια» ανέφερε η κ. Τσιτσιγιάννη.

Χαμηλότερα από το 15%η ιδιωτική ασφάλιση

Ο γενικός διευθυντής της Innovation media κ. Αριστείδης Βασιλειάδης της εταιρείας που ανέλαβε τη διοργάνωση του συνεδρίου προερχόμενος παράλληλα από τον ασφαλιστικό κλάδο, μίλησε για τις επικρατούσα κατάσταση με την ιδιωτική ασφάλιση λέγοντας πως «το ποσοστό ασφαλισμένων επιχειρήσεων και σπιτιών στη Θεσσαλία είναι λιγότερο από 15%. Οι αποζημιώσεις ασφαλιστηρίων συμβολαίων έχουν ήδη ξεκινήσει και γίνονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα».
Αναφορικά με την αύξηση στα ασφάλιστρα είπε πως «κάποια αύξηση υπάρχει, αλλά η προσωπική μου άποψη είναι πως θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη λόγω των πολλών ζημιών από τα φυσικά φαινόμενα».
Στο ερώτημα πόσο κοστίζει η ασφάλεια ενός σπιτιού, είπε πως «αυτό εξαρτάται από την περίπτωση. Γενικά οι ασφαλίσεις κατοικιών στην Ελλάδα έχουν πολύ μικρά ασφάλιστρα. Ενδεικτικά και με 100-150 ευρώ τον χρόνο μια μικρή κατοικία θα μπορούσε να ασφαλιστεί. Οι πολίτες θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με έναν επαγγελματία ασφαλιστή διαμεσολαβητή και να δουν τρόπους για την προστασία των περιουσιών τους».
Αναφορικά με το πολύ χαμηλό ποσοστό ασφάλισης των επιχειρήσεων η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ κ. Δώρα Καναβιτσά επισήμανε πως «η ασφάλιση γενικότερα δεν είναι στη νοοτροπία του Έλληνα. Τώρα πια έχουμε καταλάβει μετά τις τελευταίες φυσικές καταστροφές ότι στη ζωή μας δεν υπάρχουν δεδομένα, άρα πρέπει να προνοήσουμε και να προλάβουμε. Και πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία, ώστε να είμαστε ένα βήμα πριν τα γεγονότα».

Share

Πρόσφατα άρθρα

ΛΑΣ Θεσσαλίας “Όχι στην εγκατάσταση LNG στον Παγασητικό”

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας της Λαικής Συσπείρωσης, έχουν εκφράσει επανειλημένα την πλήρη αντίθεσή τους στην…

5 Δεκεμβρίου 2023

Ο Παναγιώτης Λούτσος νέος Πρόεδρος της «Φιλοπτώχου Αδελφότητας Βόλου»

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου της «Φιλοπτώχου Αδελφότητας Βόλου», για την περίοδο 2023-2026, που…

5 Δεκεμβρίου 2023

Ζητεί διαβούλευση ΜΠΕ για το FSRU στον Βόλο ο Σύλλογος “Ο Παγασητικός μας ενώνει”

Με επιστολή προς τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό και την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη ο…

5 Δεκεμβρίου 2023

Ομάδες συναισθηματικής ενδυνάμωσης

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών Βόλου στα πλαίσια της πρόληψης για την…

5 Δεκεμβρίου 2023

ΔΕΥΑΜΒ:Συνεχίζονται οι εργασίες στο δίκτυο της Ν.Ιωνίας

Από τη ΔΕΥΑΜΒ ανακοινώνεται ότι: και σήμερα Τρίτη 5/12/23 θα εξακολουθήσουν οι εργασίες στο δίκτυο…

5 Δεκεμβρίου 2023

Προκαταρκτική έρευνα για τη φάτνη

  Προκαταρκτική έρευνα για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων που έχουν τοποθετηθεί στην φάτνη του…

5 Δεκεμβρίου 2023