Τοπικά

Mαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού για γυναίκες ομογενείς και αλλοδαπές από το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου

Η ιδέα της διοργάνωσης μαθημάτων ελληνικών για γυναίκες ομογενείς και αλλοδαπές που ζουν στο Βόλο, γεννήθηκε πριν από τρία χρόνια, στο Φιλολογικό Τμήμα του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου με βάση την προϊστορία του ΛΕΒ στον τομέα της εκπαίδευσης των απόρων αγραμμάτων μητέρων: Κυριακά Σχολεία – Εσπερινές Σχολές απόρων Μητέρων – και άλλες παρεμφερείς δράσεις που τέθηκαν στην πρώτη γραμμή από το ξεκίνημα της Λυκείου των Ελληνίδων στο Βόλο (1920).

Άλλωστε η Καλλιρρόη Παρρέν, πρωτοπόρος Ελληνίδα φεμινίστρια και ιδρύτρια το 1911 του θεσμού του Λυκείου των Ελληνίδων, συνδέθηκε άρρηκτα με τις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν κατά καιρούς με αποδέκτες αναλφάβητες Ελληνίδες. Η πεποίθηση ότι η καταπολέμηση της αμάθειας και του αναλφαβητισμού που συχνά μαστίζουν μεγάλο μέρος του γυναικείου φύλου αποτελεί προϋπόθεση για την ατομική, κοινωνική, οικονομική και πολιτική ανάπτυξη των γυναικών στάθηκε το θεμέλιο για τη δράση αυτή, η οποία σφραγίσθηκε και από το στοιχείο του εθελοντισμού, στηριγμένου και στην καταστατική διακήρυξη ότι ο ένας βασικός στόχος του Λυκείου είναι να ενισχύσει «τον μεταξύ των γυναικών σύνδεσμο προς εξυπηρέτησιν της προόδου του φύλου των προς προάσπισιν και προστασίαν αυτών».

Η υποχώρηση του αναλφαβητισμού των γυναικών στην Ελλάδα έθεσε κατά το τελευταίο τέταρτο του 20ού αιώνα στο περιθώριο τη σημαντική σχετική δραστηριότητα. Ωστόσο, η είσοδος στη χώρα μεγάλου αριθμού μεταναστών από την τελευταία δεκαετία του ίδιου αιώνα δημιούργησε νέες ανάγκες. Στη διαπίστωση αυτή οδηγήθηκαν και τα μέλη του Ιστορικού Αρχείου του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών από το 1998, που αποφάσισαν να διερευνήσουν τη δυνατότητα αναβίωσης των μαθημάτων ελληνικής γλώσσας με αποδέκτες γυναίκες που έχουν σήμερα την ανάγκη εξωσχολικής διδασκαλίας ελληνικών, δηλαδή γυναίκες ομογενείς και αλλοδαπές που διαβιούν στην Ελλάδα χωρίς να έχουν διδαχθεί τα ελληνικά και χωρίς να μπορούν να ενταχθούν σε κάποιο από τα προγράμματα εγκύκλιας εκπαίδευσης λόγω οικογενειακών ή/και εργασιακών υποχρεώσεών τους.

Σκοπός του προγράμματος 

Με αυτό ακριβώς το πνεύμα, τo Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου ξεκίνησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού για γυναίκες ομογενείς και αλλοδαπές που ζουν στο Βόλο και την ευρύτερη περιοχή, θεωρώντας ότι η γλώσσα είναι πολύτιμη για την καθημερινότητα και τη διεκδίκηση δικαιωμάτων από τις μετανάστριες. Ο σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι οι εκπαιδευόμενες κατά πρώτον να αποκτήσουν τις γλωσσικές δεξιότητες και τις πρακτικές κοινωνικές και διαπολιτισμικές ικανότητες που απαιτούνται για την κοινωνική ένταξη των ίδιων και των οικογενειών τους και κατά δεύτερον να συμβάλει στην ενδυνάμωση των γυναικών αυτών που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και θα βοηθηθούν να ενταχθούν ομαλότερα ανάμεσά μας.

Τα μαθήματα 

Οι γυναίκες που πέρυσι παρακολούθησαν μαθήματα στο ΛΕΒ προέρχονται από τις χώρες, Ρωσία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Λιθουανία Εσθονία, Δανία, Περσία Βουλγαρία, Αλβανία και Σρι Λάνκα. Σχεδόν όλες βρίσκονται σ’ ένα ιδιαίτερο μορφωτικό επίπεδο καθότι πολλές έχουν σπουδάσει στη χώρα τους και γνωρίζουν αρκετά πράγματα για τον ελληνικό πολιτισμό. Εξ’ αυτών αρκετές, δεν είναι οικονομικές μετανάστριες, αλλά ζουν μόνιμα στην πόλη μας παντρεμένες με βολιώτες συζύγους.Τα μαθήματα, τα οποία παρέχονται δωρεάν, εκτός από μια συμβολική εγγραφή, πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα στο χώρο του Λυκείου μετά από συνεννόηση με τις ενδιαφερόμενες. Έχουν δε διαχωριστεί σε μαθήματα αρχαρίων και προχωρημένων ανάλογα με το επίπεδο γνώσης των ελληνικών.

Ποιες διδάσκουν

Σε αυτά διδάσκουν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, συνέπεια και ζήλο τρεις μόνιμες εθελόντριες, συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί και μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων, οι κυρίες: Βάσω Ακρίβου και Έφη Ρόππα, φιλόλογοι και Γιασεμή Κουτσικού δασκάλα. Κατά καιρούς ενισχύει το εκπαιδευτικό αυτό έργο και η εκπαιδευτικός, επίσης συνταξιούχα δασκάλα, Ιωάννα Κωστούλα. Οι παραπάνω εθελόντριες εκπαιδευτικοί εκτός από τις γνώσεις τους και τον ενθουσιασμό τους, προσφέρουν την ψυχή τους κυριολεκτικά καθότι καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια να αισθανθούν οι εκπαιδευόμενες αυτές οικεία όχι μόνο στο χώρο του Λυκείου που τους φιλοξενεί αλλά γενικότερα να βοηθήσουν τις εκπαιδευόμενες γυναίκες να βοηθηθούν μέσω της γλώσσας να ενταχθούν ομαλότερα ανάμεσά μας, κάτι που το έχουν καταφέρει σε ικανοποιητικό βαθμό. Απόδειξη είναι η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ τους και το φιλικό κλίμα που έχει αναπτυχθεί και από τις δυο πλευρές.
Για συμμετοχή και πληροφορίες στη γραμματεία του ΛΕΒ καθημερινά (Κοραή 79) και στα τηλέφωνα: 2421033938 και 2421305753.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το