Θ Plus, Υγεία

Μάστιγα της εποχής η παιδική παχυσαρκία

Η παιδική παχυσαρκία θεωρείται μία από τις μάστιγες της εποχής μας για τον ανεπτυγμένο κόσμο, με υψηλά ποσοστά εμφάνισης και στην Ελλάδα. Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Κωνσταντίνος Λάμπης μιλά για το τι είναι η παιδική παχυσαρκία, για τους κινδύνους που κρύβει και για το πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.

Ο κ. Κ. Λάμπης τόνισε ότι «η παχυσαρκία σαν έννοια ορίζεται με βάση τον δείκτη μάζας σώματος και πρόκειται για τον πιο εύκολο και απλό τύπο για να δούμε αν κάποιος είναι φυσιολογικός ή υπέρβαρος ή παχύσαρκος. Στην κατηγορία του παχύσαρκου ανήκουν τα άτομα που έχουν δείκτη μάζας σώματος πάνω από το 28 και έχει πρώτο, δεύτερο και τρίτο βαθμό παχυσαρκίας. Στα παιδιά όμως δεν ορίζεται με βάση τον δείκτη μάζας σώματος. Η κατηγοριοποίηση γίνεται με βάση τις καμπύλες που έχουν στα βιβλιάρια υγείας τους. Εκεί ουσιαστικά φαίνεται αν ένα παιδάκι ξεφεύγει στο βάρος».
Όσον αφορά στις επιπλοκές στην υγεία ο ίδιος ανέφερε πως τα παραπάνω κιλά δημιουργούν θέματα υγείας και το ανησυχητικό είναι ότι σχετίζονται με καρδιαγγειακά προβλήματα, με διαβήτη και διάφορες άλλες νόσους.

Στα παιδιά κάποια άμεσα προβλήματα υγείας δεν υπάρχουν, ωστόσο όταν μεγαλώσουν θα είναι σίγουρα παχύσαρκοι και θα έχουν προβλήματα ως ενήλικες. «Προβλήματα που κάποιοι θα έχουν σε μεγαλύτερες ηλικίες, εκείνοι θα τα έχουν νωρίτερα, είτε καρδιαγγειακά είτε μυοσκελετικά» σημείωσε για να τονίσει στη συνέχεια τη σημασία της άσκησης: «Τα σημερινά παιδιά είναι κλεισμένα σε διαμερίσματα, δεν παίζουν όπως οι προηγούμενες γενιές στις αλάνες. Παιδιά 18 χρόνων δεν έχουν σχηματίσει μυικό ιστό, δεν έχουν γυμναστεί ποτέ».
Οι αιτίες, σύμφωνα με τον ίδιο, καταρχάς είναι η κοινωνικοοικονομική κατάσταση της κάθε οικογένειας. «Συνήθως λόγω χαμηλότερης ποιότητας τροφίμων που καταναλώνουν τα χαμηλότερα κοινωνικά εισοδήματα είναι πιο συχνό το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας. Όπως βλέπουμε και σε χώρες που παραδοσιακά δεν είχαν κανένα θέμα παχυσαρκίας, με το που αναπτύσσονται αλλάζουν τον τρόπο διατροφής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Κίνα, η οποία έχει δυτικοποιήσει τον τρόπο διατροφής. Η Ελλάδα, δυστυχώς, είναι στις πρώτες θέσεις στα ποσοστά της παχυσαρκίας μαζί με την Ιταλία και την Αμερική».

Ο κ. Κ. Λάμπης αναφέρθηκε και στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από την πλευρά της Πολιτείας και όχι μόνο όσον αφορά στην παιδική παχυσαρκία: «Χρειάζεται να δοθεί λίγο έμφαση στην ενημέρωση και να ενεργοποιηθούν όλοι οι φορείς. Η Ένωση Διαιτολόγων και Διατροφολόγων έχει προχωρήσει σε δράσεις. Θα έπρεπε αυτά τα παιδιά να κάνουν δραστηριότητες στη φύση, να υπάρχει ένας διαιτολόγος στα σχολεία για να ενημερώνει τα παιδιά και τους γονείς για θέματα διατροφής. Γιατί δεν φταίει ένα παιδί αν έχει παραπάνω κιλά, όλα ξεκινούν από το σπίτι».
Τέλος ο ίδιος τόνισε ότι «η εφηβεία είναι μία περίεργη περίοδος για να καταφέρω να πείσω ένα παιδί να κάνει σωστή διατροφή. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για τα παιδιά, είναι να είμαστε πρότυπα και να δημιουργήσουμε σωστές συνθήκες πριν φτάσουν στην εφηβεία. Να έχουν τα παιδιά ποικιλία στη διατροφή τους, δύο φρούτα τη μέρα και μία καλή σαλάτα για παράδειγμα, και να προτιμούν το ελληνικό παραδοσιακό φαγητό».

ΕΛΕΝΑ ΠΑΣΧΟΥ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το