Τοπικά

«Μάστιγα» της εποχής η νόσος Αλτσχάιμερ – Περισσότεροι αυτοί που ασθενούν, εμφάνιση σε μικρότερη ηλικία

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημερωτική ομιλία διοργάνωσε χθες το πρωί η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών Βόλου, η οποία αφορούσε στην άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, στο εντευκτήριο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ν. Μαγνησίας. Για «μάστιγα» της εποχής και για αύξηση στο ποσοστό των ανθρώπων που νοσούν και στη Μαγνησία έκαναν λόγο εργαζόμενοι στη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ (ΜΑΝΑ) Βόλου.

Η χθεσινή ενημερωτική ομιλία πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Νομού Μαγνησίας και στόχος ήταν να ενημερωθεί το κοινό για την άνοια, ενώ την παρακολούθησαν αρκετοί Βολιώτες.
Η ενδοκρινολόγος κ. Μαρία Κυριάκου σημείωσε ότι ανά 5 έτη διπλασιάζεται το ποσοστό αυτών που θα ασθενήσουν με άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ, ενώ επισήμανε πως η ασθένεια εμφανίζεται συνήθως μετά τα 65 έτη.
«Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν άτομα που ασθενούν και σε μικρότερη ηλικία και συγκεκριμένα από τα 50 τους έτη» τόνισε για να προσθέσει πως κάποιος στο σπίτι δεν μπορεί να ξεχωρίσει αν η ασθένεια είναι γεροντική άνοια ή νόσος Αλτσχάιμερ και η πραγματική διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο με βιοψία μετά θάνατον.

Από την πλευρά της η κ. Μάγδα Σουσουρή, κοινωνική λειτουργός και επιστημονικά υπεύθυνη της Μονάδας Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου, ανέφερε ότι η νόσος Αλτσχάιμερ έχει χαρακτηριστεί «μάστιγα» της εποχής.
«Από ό,τι μπορούμε να ξέρουμε και από τις τελευταίες καταγραφές στη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ το ηλικιακό ποσοστό δυστυχώς κατεβαίνει» σημείωσε για να συμπληρώσει πως «τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, έχει αυξηθεί το ποσοστό των ανθρώπων και στη Μαγνησία που νοσούν».
«Βέβαια μην ξεχνάμε ότι είμαστε μία κοινωνία που αυξανόμενα γηράσκει, οπότε εκ των πραγμάτων κάποια στιγμή θα εμφανίσουν και προβλήματα έκπτωσης της πρόσφατης μνήμης» κατέληξε.

Η ψυχολόγος στη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου κ. Πόπη Κουφογιάννη ανέφερε ότι στόχος ήταν να ενημερωθεί το κοινό για την άνοια, τα συμπτώματα, την εξέλιξη, τι μπορεί να κάνει κανείς για να βοηθηθεί, τρόπους για να απασχοληθούν οι ασθενείς και αναλυτικά τις υπηρεσίες που παρέχει η ΜΑΝΑ.
«Στη Μονάδα προσφέρονται υπηρεσίες νευροψυχολογικής εκτίμησης, δηλαδή εξετάζουμε τους ασθενείς και βλέπουμε ακριβώς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, έτσι ώστε να φτιάξουμε ένα θεραπευτικό πλάνο με μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, παρέχονται υπηρεσίες υποστήριξης των συγγενών σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, λειτουργεί το ιατρείο μνήμης για προληπτικούς ελέγχους για άτομα άνω των 60 ετών και προσφέρονται υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας, προκειμένου να έχουν έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση αν προκύψει πρόβλημα» σημείωσε.

Η ίδια τόνισε ότι αυξάνονται τα ποσοστά των ανθρώπων που ασθενούν με άνοια, διότι αυξάνεται το προσδόκιμο επιβίωσης. «Κάθε νόσος είναι σοβαρή αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Το σημαντικό είναι να ενημερωθεί ο κόσμος και έγκαιρα να ζητήσει βοήθεια, προκειμένου να λειτουργήσει όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά, γιατί όταν κανείς προλαμβάνει, έχει καλύτερη εξέλιξη σε οποιοδήποτε τομέα υγείας» κατέληξε.
Στη ΜΑΝΑ Βόλου εξυπηρετούνται καθημερινά περίπου 50 άτομα τόσο σε επίπεδο φροντιστών, όσο και ασθενών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το