Τοπικά

Μάρτιο 2017 θα παραδοθούν οι σήραγγες Τεμπών – Πλαταμώνα

Τον ερχόμενο Μάρτιο αναμένεται να δοθούν στην κυκλοφορία οι σήραγγες Τεμπών και Πλαταμώνα του αυτοκινητοδρόμου Ράχες Φθιώτιδας-Κλειδί Ημαθίας της ΠΑΘΕ. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», «όπως όλα δείχνουν, οι ιδιώτες -παραχωρησιούχοι και κατασκευαστές του τμήματος Ραχών Φθιώτιδας-Κλειδιού Ημαθίας- θα καταφέρουν να λάβουν νέες αποζημιώσεις προκειμένου να παραδώσουν τις σήραγγες Τεμπών και Πλαταμώνα τον Μάρτιο του 2017. Η κοινοπραξία άσκησε πίεση χρησιμοποιώντας το αποτέλεσμα μιας διαιτησίας, παρότι η πρόοδος του έργου ξεπερνά το 93% και παρότι το Δημόσιο και η Ε.Ε. έχουν ήδη διαθέσει τα τριπλάσια από τα αρχικώς συμφωνηθέντα για την ολοκλήρωση του έργου.
Παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα το υπουργείο Υποδομών και ο ίδιος ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης δήλωναν κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να δώσουν αποζημιώσεις στην εταιρεία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου και στον κατασκευαστή της για την ολοκλήρωση του έργου έως τις 31 Μαρτίου, φαίνεται ότι το Δημόσιο αναγκάστηκε τελικά να υπαναχωρήσει. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει πραγματοποιηθεί σειρά συναντήσεων της κοινοπραξίας με το υπουργείο και τα βασικά σενάρια γύρω από τα οποία κινήθηκε η συζήτηση ήταν δύο:
-Η συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει αποζημιώσεις, αλλά τη δέσμευση του Δημοσίου ότι θα καταβάλει άμεσα όσα ποσά έχουν ήδη επιδικαστεί μέσω δύο διαιτησιών (περί τα 30 εκατ. ευρώ). Παράλληλα το Δημόσιο θα αποσύρει την προσφυγή του ενάντια σε μία από τις δύο διαιτητικές αποφάσεις.
-Η συμφωνία θα περιλαμβάνει την καταβολή αποζημιώσεων 40-60 εκατ. ευρώ (τα 55 εκατ. ευρώ θεωρούνται πιο κοντά στην πραγματικότητα) στον παραχωρησιούχο και (κυρίως) στον κατασκευαστή του έργου, για μια σειρά από καθυστερήσεις στις υποχρεώσεις του (παράδοση γης, αδειοδοτήσεις, αρχαιολογικά, ΟΣΕ κ.λπ.). Το Δημόσιο θα παραιτηθεί από την προσφυγή ενάντια σε μία από τις δύο διαιτητικές αποφάσεις. Από την άλλη, η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου θα δεχθεί να μην της καταβληθεί η τελευταία δόση της χρηματοδοτικής συμβολής του Δημοσίου (30 εκατ. ευρώ), η οποία ήταν συνδεδεμένη και με την κυκλοφορία του άξονα (clawback), που ήταν τελικά υψηλότερη από ό,τι αναμενόταν. Τέλος, οι 3 σήραγγες θα λειτουργήσουν τον Μάρτιο του 2017, ενώ η διαδικασία πιστοποίησής τους θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τραγωδία στην Ιταλία: Έστειλαν κατά λάθος πανάκριβο λογαριασμό νερού σε ηλικιωμένη και πέθανε

Τραγωδία έλαβε χώρα στην Ιταλία, όταν μια 88χρονη συνταξιούχος ονόματι Κατερίνα έχασε τη ζωή της…

27 Δεκεμβρίου 2023

«Έφυγε ο άγγελός μου, ήταν άδικο να γίνει έτσι» – Συγκινεί η αδελφή του νεκρού επισμηναγού

Στη θλίψη έχει βυθιστεί η οικογένεια του 40χρονου πιλότου, που έχασε τη ζωή του όταν…

27 Δεκεμβρίου 2023

Ρέντης: Βαραίνει το κατηγορητήριο για τον 18χρονο μετά τον θάνατο του αστυνομικού – Το χρονικό της τραγωδίας

Την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου κατά των δραστών για τα επεισόδια στου Ρέντη αναμένεται να αποφασίσει…

27 Δεκεμβρίου 2023

Πέθανε σε ηλικία 98 ετών ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ…

27 Δεκεμβρίου 2023

ΑΣΕΠ 3ΓΒ/2023: Από σήμερα οι αιτήσεις για 4.276 θέσεις στο Δημόσιο

Αρχισε από σήμερα η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων των επιτυχόντων του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του…

27 Δεκεμβρίου 2023

Eurovision 2024: Υποψήφιος του Ισραήλ σκοτώθηκε στη Γάζα

Ένας Ισραηλινός έφεδρος σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας, λίγες εβδομάδες μετά την επιτυχή οντισιόν σε…

27 Δεκεμβρίου 2023