Κόσμος

Με μακρά ιστορία στον «λευκό εθνικισμό» ο δολοφόνος της βουλευτού

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΓΓΛΙΑ

Περισσότερα στοιχεία για το προφίλ του ανθρώπου που κρατείται ως ύποπτος για τη δολοφονία της βουλευτού των εργατικών έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια, ενώ η Μ. Βρετανία προσπαθεί ακόμη να συνειδητοποιήσει το αδιανόητο έγκλημα που θέτει σε εντελώς νέα βάση την πορεία μέχρι το δημοψήφισμα της Πέμπτης.

Όπως γνωστοποίησε χθες βράδυ μια αμερικανική οργάνωση προάσπισης των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων, ο φερόμενος ως δολοφόνος της βρετανίδας βουλεύτριας Τζο Κοξ, η οποία διεξήγαγε εκστρατεία υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ένας «αφοσιωμένος υποστηρικτής» μιας νεοναζιστικής οργάνωσης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής,

Ειδικά, όπως ανέφερε η οργάνωση Southern Poverty Law Center, ο Τόμας Μέιρ, έχει «μακρά ιστορία» ανάμιξης στον «λευκό εθνικισμό». «Σύμφωνα με αρχεία που περιήλθαν στην κατοχή του Southern Poverty Law Center, ο Μέιρ ήταν αφοσιωμένος υποστηρικτής της Εθνικής Συμμαχίας, που ήταν επί δεκαετίες η σημαντικότερη νεοναζιστική οργάνωση των ΗΠΑ», αποκαλύπτει στον ιστότοπό της η ΜΚΟ.

Η οργάνωση διευκρίνισε πως ο Μέιρ δαπάνησε πάνω από 620 δολάρια (550 ευρώ) για να αποκτήσει κείμενα της Εθνικής Συμμαχίας, μιας οργάνωσης που καλεί να εγκαθιδρυθεί ένα κράτος αποκλειστικά για λευκούς, αλλά και να εξαλειφθούν οι Εβραίοι.

 Διαφορετική εικόνα για τον 52χρονο άνδρα δίνουν πάντως οι γείτονές του, οι οποίοι τον περιγράφουν ως έναν «μοναχικό» άνθρωπο αλλά φιλήσυχο άνθρωπο.

Σύμφωνα πάντως με τον Σκοτ Μέιρ, άλλον αδελφό του υπόπτου, ο 52χρονος έπασχε από ψυχική ασθένεια και ακολουθούσε αγωγή. «Ακόμα δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Ο αδελφός μου δεν είναι βίαιος και δεν είναι και τόσο πολιτικοποιημένος», δήλωσε ο Σκοτ Μέιρ στην εφημερίδα Daily Telegraph. «Έχει ιστορικό ψυχικής ασθένειας, αλλά δεχόταν βοήθεια», πρόσθεσε.

Τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα, αλλά σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα που επικαλέστηκαν βρετανικά ΜΜΕ, ούρλιαζε «πρώτα η Βρετανία» στην βουλεύτρια, άλλοτε εργαζόμενη στην Oxfam, η οποία εξάλλου υπερασπιζόταν δυναμικά τους Σύρους πρόσφυγες.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το