Πολιτισμός

Μαγνήτων Κιβωτός: Επετειακό Συλλεκτικό Ημερολόγιο 2024 – Πρακτικές πολιτιστικής διαχείρισης και δικτύωσης ενός πολιτιστικού φορέα

Του ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΠΑΤΡΙΚΟΥ

Ο φορέας πολιτισμού της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός (ΜΚ) για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και στο πλαίσιο του θεματικού έτους 2024 «10 χρόνια «Μαγνήτων Κιβωτός» για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος (2014-2024)» εξέδωσε από τις εκδόσεις «Ιδιόμελον» και στη σειρά «Λαϊκός Πολιτισμός και Τοπική Ιστορία» πολυτελές επιτραπέζιο ημερολόγιο με τίτλο «Πρακτικές πολιτιστικής διαχείρισης και δικτύωσης ενός πολιτιστικού φορέα» σχ. 17,5 Χ 24,5 και 144 σελ. Η επιμέλεια των κειμένων ανήκει στον δρα Αλέξανδρο Γ. Καπανιάρη (ΑΓΚ) και της εκδόσεως στον ίδιο και στον κ. Νίκο Τσούκα (ΝΤ), ειδικό και γεν. γραμματέα αντίστοιχα της «ΜΚ», ενώ η φιλολογική στην κ. Σοφία Ξυνογαλά και η καλλιτεχνική στην κ. Αποστολία Παλάσκα. Το δε φωτογραφικό υλικό προέρχεται από την κ. Ελένη Παπαθανασίου, κ. Ηλία Σακελλάρη, κ. Βαγγέλη Τσιάμη και από το Αρχείο της «ΜΚ». Η εκτύπωση έγινε στις Γραφικές Τέχνες «Παλμός» της πόλεώς μας.
Μετά την καταχώριση των από το 2014 έως σήμερα τριετούς θητείας Διοικητικά Συμβούλια της «ΜΚ» ο Σεπτός μας Ποιμενάρχης κ. Ιγνάτιος, ιθύνων νους και πρόεδρος αυτών, χαιρετίζει εύστοχα την έκδοση αναγράφοντας: «Η ιδέα του θεματικού έτους για το 2024 από την οποία διαπνέεται και η Επετειακή Έκδοση – Ημερολόγιο 2024 κινείται σε δύο άξονες:
-Αυτόν που αναφέρεται στη φιλοσοφία και τις πρακτικές που ακολούθησε ο φορέας πολιτισμού μας για δέκα χρόνια και
-αυτόν που αποτυπώνει τους βασικούς σταθμούς όλων των θεματικών ετών με τις αντίστοιχες δράσεις και εκδηλώσεις που αποτέλεσαν τη βάση για πολιτιστική δημιουργία και συνύπαρξη πολλών φορέων πολιτισμού κάτω από τη διακριτική υποστήριξη της τοπικής μας Εκκλησίας». Εκφράζονται, δε, θερμές ευχαριστίες προς τον Όμιλο Εταιρειών «Ηρακλής», χορηγό της εκδόσεως, στους συνεργάτες και συντελεστές αυτής, στο ΔΣ της «ΜΚ» και ιδιαιτέρως στους συγγραφείς κι επιμελητές αυτών των δέκα εκδόσεων δρα Αλέξανδρο Καπανιάρη και Νίκο Τσούκα.
* * *
Παρεντίθεται σελίδα με τις φωτογραφίες των εξωφύλλων των εννέα από το 2014 μέχρι 2023 «θεματικών εκδόσεων – Ημερολογίων» κι ακολουθεί το «Εισαγωγικό Σημείωμα», στο οποίο οι δρ. ΑΓΚ και ΝΤ προβαίνουν σε συνοπτική ανασκόπηση των δέκα θεματικών συλλεκτικών εκδόσεων – ημερολογίων (2014-2024) της «ΜΚ» συνυφασμένων με το περιεχόμενο των αντίστοιχων Θεματικών Ετών. Ειδικότερα η πρώτη του 2015 «Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας – Φωτογραφικές αποτυπώσεις της ναυτιλίας στη Μαγνησία» περιελάμβανε σχετικά κείμενα- φωτογραφίες, τραγούδια από τη ναυτική παράδοση της Μαγνησίας.
Η δεύτερη για το 2016 «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων – 8 Γυναικείοι Συνεταιρισμοί μας ταξιδεύουν…» περιείχε φωτογραφίες, αποσπάσματα δημοτικών τραγουδιών σχετικών με θέματα γαστρονομίας, τοπικών προϊόντων, αλλά και προϊόντων των 8 γυναικείων αγροτουριστικών συνεταιρισμών Μαγνησίας.
Η τρίτη του 2017 «Τα βότανα του Πηλίου και της Όθρυος – Από τη βοτανολογική «βίβλο» Flora Graeca στο έργο 7 ζωγράφων της Μαγνησίας» με κείμενα και γκραβούρες από την σπάνια έκδοση «Flora Graeca».
Στο Ημερολόγιο του 2018 με τίτλο «Η ελληνική λαϊκή τέχνη, από το παρελθόν στο μέλλον» σχετιζόμενο με το θεματικό έτος «Μαγνήτων τέχνες λαϊκές» παρουσιάζονταν: α) Σημερινοί λαϊκοί τεχνίτες και τεχνίτριες στον χώρο εργασίας τους με συνοδευτικό κατατοπιστικό κείμενο της πορείας τους μαζί με εισαγωγικό για τη λαϊκή του Πηλίου τέχνη και β) ασπρόμαυρες φωτογραφίες λαϊκών τεχνιτών από το αρχείο του καλλιτέχνη φωτογράφου αειμνήστου Δημήτρη Λέτσιου.
Στο ίδιο θεματικό έτος υπάγεται και το Ημερολόγιο του 2019 «Οι θησαυροί της Μακρινίτσας – Σπάνια κειμήλια απαράμιλλης θρησκευτικής και καλλιτεχνικής αξίας» από το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού «Μήτηρ Θεού, η Οξεία Επίσκεψις» της Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού, το οποίο δημιούργησε με πολύμοχθο και υποδειγματική μεθοδικότητα ο πρώην πρωτοσύγκελος αυτής και νυν μητροπολίτης Αιτωλοακαρνανίας κ. Δαμασκηνός Κιαμέτης.
Στο θεματικό έτος «Μάγνητες και φυσικό περιβάλλον» εντάσσεται το Ημερολόγιο του 2020 «Πέτρινα τοξωτά γεφύρια του Πηλίου και της Όθρυος – Λαϊκή αρχιτεκτονική και φυσικό περιβάλλον», ενώ με το θεματικό έτος «Μάγνητες, 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821» σχετίζεται το Ημερολόγιο για το 2021 «Νεοελληνικός Διαφωτισμός και εκπαίδευση στο Πήλιο πριν την Επανάσταση του 1821 – Τεκμήρια μέσα από τους θησαυρούς των Πηλιορείτικων Δημοσίων Ιστορικών Βιβλιοθηκών Ζαγοράς και Μηλεών».
Το Ημερολόγιο του 2022, όγδοο κατά σειρά, με τίτλο «Ο πολιτισμός του τσίπουρου στη Ν. Ιωνία και τον Βόλο – Η συνεισφορά των Μικρασιατών της Ν. Ιωνίας» σχετίζεται με το θεματικό έτος «Μάγνητες και Μικρασιατική Κληρονομιά» και περιγράφει την «κουλτούρα των τσιπουράδικων του Βόλου και της Ν. Ιωνίας Μαγνησίας από το 1922 έως τις μέρες μας».
Το δε του 2023 «Τα γιορτάσια στων Μαγνήτων τις κοινότητες…» ανήκει στο ομότιτλο θεματικό έτος κι εστιάζει «στον κοινοτισμό, τα πανηγύρια και γιορτές με βάση τις ελάχιστες μαρτυρίες, βιβλιογραφικές πηγές και φωτογραφικά τεκμήρια».
Τέλος, για το διανυόμενο έτος 2024 εκδόθηκε το 10ο συλλεκτικό Ημερολόγιο με τον προδιατυπωθέντα τίτλο παρουσιάζοντας το πολιτιστικό απόθεμα της Μαγνησίας που κατέγραψαν με περισσή επιμέλεια κι εμβρίθεια οι ιθύνοντες τη «ΜΚ» κατά τα τελευταία δέκα έτη.
* * *
Στην Εισαγωγή του Ημερολογίου «Πρακτικές πολιτιστικής διαχείρισης και δικτύωσης ενός πολιτιστικού φορέα «ΜΚ»: 10 χρόνια συνεργειών για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» οι επιμελητές της έκδοσης δρ. ΑΓΚ και ΝΤ παρουσιάζουν με τεκμηριωμένο λόγο τους 20 βασικούς άξονες και τις αρχές των δράσεων, εκδηλώσεων του εν λόγω πολιτιστικού φορέα στις περιοχές Μαγνησίας κι Αγιάς και το «μεθοδολογικό πλαίσιο οργανώσεως και διαχειρίσεως δράσεων και εκδηλώσεων πολιτισμού, των από το 2015 διοργανωθέντων θεματικών ετών». Ο αναγνώστης εκστατικός θαυμάζει τη δαψίλεια των ποιοτικών πνευματικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, των εκδόσεων που με εμπνευστική φιλοκαλία οργάνωσαν οι ανύστακτοι ιθύνοντες τη «ΜΚ» καταλήγοντας πως η ύπαρξη εσωτερικής διαθέσεως, η φιλεργία και η ομοψυχία στις συλλογικές προσπάθειες γεννούν αγλαούς καρπούς. Συνάμα καταγράφονται μεθοδικά οι τίτλοι δράσεων κατά θεματικά έτη από το 2015 μέχρι 2023 με παράθεση αντίστοιχων έγχρωμων αφισών.
Ακολούθως στην Ενότητα «Καθιέρωση Θεσμών» γίνεται λόγος:
α) Για την άκρως επιτυχή ανασύσταση από το 2015 του εορτασμού «Ναυτική εβδομάδα στον Βόλο» καθιερωθέντος από το 1933 και διατηρηθέντος επί 75 έτη έως το 2008, με σκοπό την προβολή της μεγίστης πολυπτύχου συμβολής του θαλασσινού στοιχείου στην ανάπτυξη της πατρίδος μας.
β) Για τις «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις» που διοργανώθηκαν το θέρος 2014 και συνεχίζονται ίσαμε σήμερα, συνδυαζόμενες με προσεγμένες πολιτιστικές δραστηριότητες, αναφερόμενες στην Παναγία μας.
γ) Για την «Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και τοπικής Ιστορίας» δημιουργηθείσα το 2018 με σκοπό την εκπαίδευση – κατάρτιση των Μαγνησιωτών σε αντίστοιχα θέματα.
δ) Για τις «Θεματικές Εκδόσεις» με αναφορά σ’ αυτές.
ε) Για το « Μεγάλο μονοπάτι του Πηλίου» και
στ) Για τις εκδηλώσεις προς τιμή προσωπικοτήτων με προσφορά στα Γράμματα και τις Τέχνες.
Κατατίθενται έγχρωμες φωτογραφίες καλαίσθητων αφισών αγγελίας αυτών και των εκδόσεων.
* * *
Έπεται η παρουσίαση του Ημερολογίου ως εξής: Η έναρξη κάθε μήνα συνοδεύεται με δισέλιδη ασπρόμαυρη φωτογραφία εκδηλώσεως της «ΜΚ». Στην κάθετη ώα της δεξιάς σελίδας καταχωρίζονται αριθμητικά οι ημερομηνίες και στη βάση αναγράφεται ο μήνας, ενώ στον επόμενο δισέλιδο χώρο καταχωρίζονται οι κατά εβδομάδα ημερομηνίες από Δευτέρα έως Κυριακή με το αντίστοιχο Αγιολόγιο της εκκλησίας μας, τις ώρες Ανατολής – Δύσεως του ηλίου, τις Παγκόσμιες ημέρες π.χ. 24 Ιαν. «Διεθνής ημέρα Εκπ/σης». Στην κάθετη ώα της δεξιάς σελίδας κάτω από τον λογότυπο της «ΜΚ» και το έτος 2024 ξανακαταγράφονται αριθμητικά οι ημερομηνίες. Κάθε ημέρα διαθέτει χώρο συνοπτικών υπενθυμίσεων ενεργειών ή κοινωνικών υποχρεώσεων. Οι ημέρες και ο μήνας παρουσιάζονται στην ελληνική κι αγγλική. Το Ημερολόγιο επιστέφεται με συνοπτική αριθμητική καταγραφή του 2025 με τις ημέρες αργίας των 2024 και 2025 ετών.
Εξαίρετο καθ’ όλα συλλεκτικό περισπούδαστο μεστό σημαντικών πτυχών της τοπικής μας Ιστορίας και Πολιτισμού Ημερολόγιο, όπως και τα των προηγουμένων ετών, κι αρμόζουν εκθύμως θερμά συγχαρητήρια στον Σεπτό μας Ποιμενάρχη εμπνευσμένο, επιδέξιο σταθερό οιακοστρόφο χαράσσοντας την πνευματική ρότα της «ΜΚ» και στους επιμελητές της εκδόσεως δρα Αλέξανδρο Γ. Καπανιάρη και Νίκο Τσούκα, οι οποίοι συναθλούντες, σύμψυχοι με ανύστακτη διάθεση και πολύμοχθο προσπάθεια πραγματοποίησαν αυτό το εκδοτικό επίτευγμα στο πλαίσιο της αξιομιμήτου προσφοράς της «Μαγνήτων Κιβωτού» στον ελληνορθόδοξο πολιτισμό και ιστορία του τόπου μας. Να ’ναι όλοι τους υγιείς και να έχουν τον άνωθεν Φωτισμό, για να συνεχίσουν να μας προσφέρουν τέτοιους εύχυμους του πνεύματος καρπούς.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το