Τοπικά

«Μαγνήτης» για επιστήμονες οι θέσεις στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

 

Μέχρι και τους 20-30 φτάνουν, για ορισμένες θέσεις, οι υποψήφιοι επιστήμονες που ενδιαφέρονται για θέσεις μελών ΔΕΠ, οι οποίες προκηρύσσονται από Τμήματα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η ασφάλεια του δημοσίου, ο συνδυασμός της έρευνας με τη διδασκαλία, το κύρος που εκπέμπει η ιδιότητα του πανεπιστημιακού, αλλά και γεωγραφική θέση του τοπικού Ακαδημαϊκού Ιδρύματος είναι μερικοί από τους λόγους για το υψηλό ενδιαφέρον.
«Αυτό που διαπιστώνουμε είναι πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από νέους επιστήμονες για να καταλάβουν μία θέση μέλους ΔΕΠ είτε πρόκειται για τον επίκουρο καθηγητή είτε για τον αναπληρωτή καθηγητή και τον καθηγητή. Για παράδειγμα για μια θέση οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να ανέρχονται και στους δέκα. Και χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα έξι με οκτώ μήνες από τότε που προκηρύσσεται η θέση μέχρι που θα σταλεί στο Τμήμα το ΦΕΚ του μόνιμου διορισμού του καθηγητή» τόνισε ο κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών κ. Νίκος Δαναλάτος, προσθέτοντας πως «με τον ερχομό νέων καθηγητών ανανεώνεται και το διδακτικό δυναμικό. Στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών πολλοί από τα 60 μέλη ΔΕΠ είναι μεταξύ 40-55 ετών». .
Πάνω από δέκα είναι οι νέοι καθηγητές που ενίσχυσαν το διδακτικό δυναμικό στα πέντε τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής.
Ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Σταμούλης ανέφερε πως «το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει πολύ καλή δυναμική εξέλιξη και αυτό το βλέπουμε στον αριθμό των υποψηφίων. Υπήρχαν θέσεις όπου για μια θέση μέλους ΔΕΠ που προκηρύχθηκε, οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι ήταν 20 και 30 με πολύ καλά βιογραφικά. Μάλιστα μεταξύ αυτών ήταν και νέοι επιστήμονες που εργάζονται στο εξωτερικό και θα ήθελαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα».
Στην έλξη που δημιουργεί σε έναν νέο επιστήμονα ο συνδυασμός της διδασκαλίας και της έρευνας αναφέρθηκε ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστος Κόλλιας λέγοντας πως «το γεγονός πως ένας νέος επιστήμονας μπορεί να διδάξει και παράλληλα να κάνει την έρευνά του, είναι ένα πολύ ισχυρό κίνητρο, ίσως μεγαλύτερο και από το μισθολογικό, για να έρθει να εργαστεί ως μέλος ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας».
Ερωτηθείς για τις ηλικίες των ενδιαφερομένων είπε πως «αυτές εξαρτώνται από τη βαθμίδα της θέσης που προκηρύσσεται. Για παράδειγμα στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή έχουμε και ηλικίες ενδιαφερομένων μεταξύ 30-35 ετών».
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως τα βιογραφικά των υποψηφίων είναι υψηλού επιπέδου και πολλές φορές είναι δύσκολη η επιλογή τους.

Αυτοματοποιημένο το σύστημα
Ο καθηγητής και ταμίας της ΠΟΣΔΕΠ κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης έδωσε και μια άλλη διάσταση στο ενδιαφέρον των υποψηφίων. Όπως ανέφερε, «έχουμε πολλές υποψηφιότητες για μια θέση, ενώ υπάρχει και έντονο ενδιαφέρον από το εξωτερικό, ειδικά από τη Μεγάλη Βρετανία».
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «πλέον είναι πιο εύκολο να υποβάλει κανείς την υποψηφιότητά του για μια θέση. Παλιότερα έπρεπε να βγάλει φωτοτυπίες για το διδακτορικό του και άλλες εργασίες, να τα αποστείλει ταχυδρομικά, δηλαδή απαιτούσε πολύ χρόνο. Τώρα το σύστημα έχει αυτοματοποιηθεί και ανεβάζουν όλα τα αρχεία σε μια ψηφιακή πλατφόρμα, οπότε εύκολα μπορούν να κάνουν και την αίτηση αποστέλλοντας ηλεκτρονικά αυτά που χρειάζονται».
Όσο για τον μισθό ανέφερε πως πάντα αποτελεί ένα κίνητρο, καθώς υπάρχουν και ειδικότητες επιστημόνων που μπορεί να μην έχουν εύκολα έσοδα στον ιδιωτικό τομέα. Ο εισαγωγικός μισθός του επίκουρου καθηγητή κυμαίνεται περίπου στα 1.300 ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το