Τοπικά

Μαγνησία:Στο επίκεντρο το μαλακό σιτάρι και το καλαμπόκι

 

Στην Ελλάδα εκτός από τους επαγγελματίες που είναι έτσι και αλλιώς μυημένοι λόγω της ενασχόλησής τους, μάθαμε όλο και περισσότεροι πόσο σημαντικές είναι η Ουκρανία και η Ρωσία για τη διατροφή μας, αφού από εκεί η Ελλάδα εισάγει ένα μεγάλο ποσοστό για να καλύψει τις ανάγκες της σε μαλακό σιτάρι και καλαμπόκι.

Στη Μαγνησία οι αγρότες παράγουν καλαμπόκι, αλλά το μαλακό σιτάρι συναντάται ως καλλιέργεια πολύ περισσότερο προς τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς χρειάζεται και τις αντίστοιχες καιρικές συνθήκες για να ευδοκιμήσει.
Και βέβαια το ερώτημα που προκύπτει, είναι τι θα κάνουν οι αγρότες, αν δηλαδή βλέποντας την έλλειψη αυτών των αγροτικών προϊόντων που είναι αναμενόμενο να υπάρξουν, θα στραφούν ακόμη περισσότερο προς την καλλιέργειά τους. Άλλωστε η ζήτηση θα είναι υψηλή. Σημειώνεται πως παραδοσιακά στον κάμπο του Αλμυρού καλλιεργείται το σκληρό σιτάρι που είναι βασικό συστατικό για την παρασκευή του ψωμιού.

Ο αγροσυνδικαλιστής από τον Αλμυρό κ. Χρήστος Πάντζιος ανέφερε πως «στον κάμπο της περιοχής μας παλιότερα καλλιεργούταν το μαλακό σιτάρι, αλλά μετά το εγκατάλειψαν και στράφηκαν σε άλλα είδη. Τώρα που η τιμή του μαλακού σιταριού μπορεί να αυξηθεί λόγω της έλλειψης στις εισαγωγές, μπορεί να στραφούν οι αγρότες πάλι σε αυτό το είδος. Και αυτό θα είναι μια συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία. Επίσης ο αγροτικός κόσμος μπορεί να στραφεί και στο καλαμπόκι. Η τιμή πώλησης του καλαμποκιού έχει εκτοξευτεί. Για παράδειγμα από τα 18-20 λεπτά που πωλούταν το κιλό όλα τα προηγούμενα χρόνια, τώρα έχει φτάσει στην Ελλάδα στα 36-40 ευρώ. Και αυτό συνέβη, γιατί το καλαμπόκι είναι η πρώτη ύλη για πολλά είδη. Επίσης το καλαμπόκι χρειάζεται και για τις ζωοτροφές. Βέβαια το ρίσκο θα είναι να διατηρηθούν και το επόμενο διάστημα οι τιμές σε αυτά τα υψηλά επίπεδα, γιατί διαφορετικά οι αγρότες θα έχουν παράξει με υψηλό κόστος και θα πουλήσουν φθηνά οπότε θα έχουν πρόβλημα».
Δελεαστική παραμένει η τιμή στο σκληρό σιτάρι που πέρυσι ήταν στα 48-50 λεπτά το κιλό, όταν πρόπερσι ήταν στα μισά.

Ο κίνδυνος της επισιτιστικής κρίσης

Ο κ. Πάντζιος επισήμανε πως «οι τιμές είναι αυξημένες και σε άλλα αγροτικά είδη, όπως για παράδειγμα στο βαμβάκι. Γενικότερα θα λέγαμε πως παντού είναι ανοδικές οι τιμές στην πώληση των αγροτικών προϊόντων. Και αυτό από τη μια προκαλεί ένα κίνητρο στους αγρότες, αλλά λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής υπάρχει ο κίνδυνος για μειωμένη παραγωγή. Και από εκεί μπορεί να προκύψει το ζήτημα της επισιτιστικής κρίσης».

Άρχισε η νέα καλλιεργητική περίοδος

Λόγω του έντονου κρύου του Μαρτίου οι αγρότες κινούνταν λίγο πιο συντηρητικά, προχώρησαν σε κάποιες προπαρασκευαστικές εργασίες και πλέον έχουν αρχίσει την καλλιέργεια διαφόρων προϊόντων, όπως είναι το καλαμπόκι και λίγο αργότερα το βαμβάκι.
Ενδεικτικά οι αγρότες ψεκάζουν, ρίχνουν λιπάσματα, κλαδεύουν, καθαρίζουν τα χωράφια από τις πέτρες, είναι γενικά σε μια εγρήγορση για την συνέχεια. Άλλωστε για τους αγρότες οι υποχρεώσεις δεν σταματούν ποτέ.
Η αγωνία τους είναι σαφώς στραμμένη στο υψηλό κόστος παραγωγής. Παράλληλα αναφέρουν πως τα χρήματα επιστροφής του ΦΠΑ για το πετρέλαιο κίνησης που έχει σταματήσει εδώ και καιρό, είναι ψίχουλα αυτά που υποσχέθηκε η κυβέρνηση ότι θα δώσει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το