Τοπικά

Μαγνησία: «Σπάζουν» συμβόλαια λόγω ακρίβειας – Υπαναχωρήσεις σε αγοραπωλησίες ακινήτων

 

Μεμονωμένες προς το παρόν περιπτώσεις υπαναχωρήσεων στην αγορά νεόδμητων ακινήτων καταγράφονται στη Μαγνησία, με το φαινόμενο να οφείλεται στις μεγάλες αυξήσεις που παρατηρούνται στην τιμή των υλικών κατασκευής.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα περιστατικά είναι μετρημένα στα δάχτυλα στον Βόλο, όμως, υπαρκτά, αν και δεν έχουν λάβει την έκταση που σημειώνεται στην Αττική, καθώς εκεί τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά, όπως και η αγορά.
Σε περίπτωση που μεταξύ του κατασκευαστή και του αγοραστή έχει υπογραφεί συμβόλαιο, είναι εξαιρετικά δύσκολο και δεν μπορεί εύκολα να αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα μεταξύ των δύο συμβαλλόμενων μερών, λόγω της γραπτής δέσμευσης. Ωστόσο, εάν υπάρχει μόνο προφορική συμφωνία, αυτή μπορεί να αναδιαμορφωθεί λόγω των συνεχών αυξήσεων των υλικών.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών, Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου δεν αποκλείει την πιθανότητα μεμονωμένων περιπτώσεων, όπου υπήρξε υπαναχώρηση στη συμφωνία και ακυρώθηκε τελικώς η αγοραπωλησία, γεγονός που εμφανίζεται στην Αθήνα το τελευταίο διάστημα.
«Εάν δεν έχει υπογραφεί οριστικό συμβόλαιο μπορεί να γίνει υπαναχώρηση, αλλιώς ο κατασκευαστής είναι υποχρεωμένος να παραδώσει στον πελάτη στο ίδιο κόστος που συμφώνησε και να τοποθετήσει την ίδια ποιότητα υλικών» επισημαίνει, συστήνοντας στους αγοραστές να είναι προσεκτικοί, προτιμώντας κατασκευαστές που είναι φερέγγυοι και έχουν τη δυνατότητα να αποπερατώσουν μια οικοδομή, παρά τις όποιες αυξήσεις στα υλικά.

Γύρω στο 30% – 40% πάνω
Ο κ. Παπαγεωργίου υπογραμμίζει ότι αυτή τη στιγμή είναι τεράστιο το πρόβλημα με τις ανατιμήσεις στην τιμή των υλικών κατασκευής, καθώς ανά 15 ημέρες ολοένα και «τσιμπάνε».
«Είμαστε στο 30% με 40% πάνω και η τάση συνεχίζει να βαίνει αυξητική. Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Το μεγαλύτερο κομμάτι απορροφήθηκε από τους κατασκευαστές, ωστόσο, ένα ποσοστό της τάξης του 10% με 15% πέρασε στον αγοραστή» τονίζει, λέγοντας πως σε περίπτωση μη αναστροφής της παρούσας κατάστασης θα μπει φρένο στην κατασκευή νέων οικοδομών, θυμίζοντας καταστάσεις της δεκαετούς οικονομικής κρίσης.

Λίγα τα περιστατικά
Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που υπήρξε υπαναχώρηση σε συμφωνημένη αγοραπωλησία λόγω αύξησης στα υλικά κατασκευής, επισημαίνει συνεργάτης της βολιώτικης κατασκευαστικής εταιρείας Β. Βενέτης. Όπως τονίζει το έμπειρο στέλεχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, έχει αρχίσει να υπάρχει ως σκέψη, όμως, ελάχιστοι το έχουν πραγματοποιήσει, με τη συντριπτική πλειοψηφία των κατασκευαστών να απορροφούν το μεγαλύτερο κομμάτι των νέων αυξήσεων.
Το τελευταίο 9μηνο συνεχώς ανεβαίνει η τιμή του σιδήρου, του αλουμινίου και του ξύλου, (από 20 έως και 40%) με το τελευταίο να εισάγεται σε σημαντικό ποσοστό από την Ουκρανία και τα δύο πρώτα τόσο από τη Ρωσία, όσο και από τη χώρα του Β. Ζελένσκι. Παράλληλα το κόστος για τους κατασκευαστές αυξάνεται και από τις προδιαγραφές που έχει θεσπίσει η Πολιτεία για τα νεόδμητα ακίνητα, τα οποία θα πρέπει να διαθέτουν ενεργειακό πιστοποιητικό κλάσης Α. Το συγκεκριμένο μέτρο ισχύει από πέρσι και έχει οδηγήσει σε αύξηση στην τιμή κατά 150 ευρώ το τετραγωνικό, γιατί σε κάθε όροφο θα πρέπει να τοποθετηθούν ειδικά θερμονωτικά υλικά.
Όπως υπογραμμίζει είναι ορατό το ενδεχόμενο να μπει φρένο στην ανέγερση νέων οικοδομών, με τους κατασκευαστές να τηρούν αμυντική στάση, μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση με τις αυξήσεις στα υλικά.

Στα 200 με 300 ευρώ η ανατίμηση
Ο πολιτικός μηχανικός και κατασκευαστής Γιώργος Παπακώστας αναφέρει πως σημαντικό ρόλο παίζει και η φάση στην οποία βρίσκεται μια κατασκευή αναφορικά με τη διαμόρφωση της τιμής. Πιο συγκεκριμένα σε περίπτωση που βρίσκεται στη μέση ή στο τέλος ο κατασκευαστής δεν δικαιούται να προχωρήσει σε αύξηση της τιμής. Μάλιστα η ανατίμηση έχει ανέλθει στα 200€ με 300€ το τετραγωνικό στα καινούργια σπίτια, λόγω της διαρκούς ανόδου των τιμών στις πρώτες ύλες.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ιθύνων νους της PPK Constructions, πριν από δύο χρόνια ένα από τα βασικά υλικά για μια οικοδομή, τα σίδερα, κόστιζαν 56 λεπτά το κιλό και πλέον έχουν φτάσει στο 1,1 ευρώ, όταν για να χτιστεί κάτι απαιτείται η χρησιμοποίηση πολλών τόνων. Ταυτόχρονα η άνοδος στην τιμή του σκυροδέματος φτάνει στα 10 ευρώ το κυβικό, προκαλώντας ασφυξία στους επιχειρηματίες. «Όσο συνεχίζεται το πρόβλημα με τις τσουχτερές τιμές στο πεδίο της ενέργειας, τόσο τα κατασκευαστικά υλικά θα είναι ακριβά» κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το