Τοπικά

Μαγνησία: Σε ετοιμότητα οι φορείς για την αντιμετώπιση πυρκαγιών παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό και πιστώσεις

Tην αποφυγή των δασικών πυρκαγιών επιδιώκουν Δήμοι, Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς που συμμετείχαν σήμερα στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας. Η Περιφέρεια και οι δήμοι έχουν δώσει βαρύτητα στην πρόληψη, ενώ υπογραμμίστηκε η σημασία που έχουν οι περιπολίες, τα πυροφυλάκια, τα διαθέσιμα μηχανήματα, το προσωπικό αλλά και οι εθελοντές τόσο στην πρόληψη για τις δασικές πυρκαγιές, όσο και την κατάσβεσή τους. Βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ωστόσο είναι οι ελλείψεις προσωπικού και η μικρή χρηματοδότηση για όλες τις αρμοδιότητες που έχουν αναλάβει.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι κρίκοι μιας αλυσίδας που δεν πρέπει ποτέ να σπάσει. «Χρειάζεται μεγάλη πρόληψη. Η Πυροσβεστική έχει τον πρώτο λόγο και η Περιφέρεια συνδράμει στο έργο της. Το καλοκαίρι ελπίζω να μην μας δυσκολέψει αλλά χρειάζεται επιφυλακή, συχνή επικοινωνία και ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουμε τυχόν κρίση που μπορεί να προκύψει» δήλωσε.

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας Γρηγόρης Ιγγλέσης αναφέρθηκε στην υποστελέχωση, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ετοιμότητα του ελάχιστου προσωπικού. «Υπάρχουν τρεις χειριστές μηχανημάτων και οι δύο είναι σε ηλικία σύνταξης. Έχουμε δύο οδηγούς φορτηγών αλλά και μηχανήματα που δεν έχουμε άτομα να τα χειριστούν. Για αυτό ενεργοποιούμε το μητρώο μηχανημάτων. Η περιφέρεια εξασφάλισε πιστώσεις 500.000 ευρώ και ήδη 40.000 έχουν διατεθεί για καθαρισμούς χόρτων στα νησιά των Σποράδων» ανέφερε. Όπως είπε ένα μεγάλο έργο που υλοποιεί η Περιφέρεια στη Μαγνησία είναι ο καθαρισμός των ρεμάτων. Υπάρχουν ρέματα που έχουν καθαριστεί και άλλα που ο καθαρισμός τους βρίσκεται σε εξέλιξη. Σημείωσε ακόμη ότι για τους αγροτικούς δρόμου είναι υπεύθυνοι οι δήμοι. Επισήμανε τον ρόλο των εναέριων δυνάμεων στην πυρόσβεση και ειδικά στις δύσβατες περιοχές. Όπως ανέφερε, δύο Canadair θα σταθμεύσουν στην 111 Πτέρυγα Μάχης στις αρχές Ιουνίου, ναυλώθηκαν δύο ρωσικά αεροσκάφη που μεταφέρουν μεγάλη ποσότητα νερού, ενώ έχουν ναυλωθεί και έξι αεροπλάνα από την καναδέζικη αεροπορία.

Ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μαγνησίας Γιώργος Βλόνζος ζήτησε να συνεχιστεί ο καθαρισμός των περιαστικών δασών, να φροντίζουν οι πολίτες για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους, ενώ ο διοικητής της Π.Υ. Βόλου Ευάγγελος Λιακόπουλος σημείωσε ότι η πυροσβεστική δύναμη είναι ικανοποιητική.
Ο Κώστας Τσίκας, διοικητής της Π.Υ. στη ΒΙΠΕ είπε ότι οι φωτιές ξεκίνησαν και εξαπλώνονται εύκολα, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει φύλαξη των επικίνδυνων χώρων. Κάλεσε τους πολίτες αν δουν επικίνδυνες ενέργειες να το μεταφέρουν στις αρχές.

Ο Α’ Υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας Αθ. Καλαμπόκας δήλωσε ότι η Αστυνομία βρίσκεται σε ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο για να βοηθήσουμε ενώ ο 32Η Από την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών ο Άγγελος Χατζηαγγέλους σημείωσε ότι ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση με την Πυροσβεστική, υπήρξε συνεκπαίδευση για τους χειριστές μηχανημάτων και καθαρίστηκαν τα στρατόπεδα και τα πεδία βολής. Μάλιστα ανέφερε ότι θα βγει εντολή για μικτό περίπολο στο Νότιο Πήλιο και όταν οι δείκτες επικινδυνότητας είναι στο 4 θα υπάρχουν δύο περίπολα του στρατού στο Νότιο και Βόρειο Πήλιο.
Από την 111 Πτέρυγα Μάχης o εκπρόσωπός της δήλωσε ότι η 111 Π.Μ. διαθέσει ένα πυροσβεστικό όχημα που θα χρησιμοποιηθεί ως περιπολικό και θα σταθμεύσει σε στρατιωτικό χώρο και θα μπορεί να επέμβει σε πυρκαγιές σε Νέα Αγχίαλο και Μικροθήβες. Ακόμη , έχουν οριστεί περίπολα που θα είναι μικτά ή αμιγώς στρατιωτικά ανάλογα με την περίπτωση.

Ο Πασχάλης Παρασχούδης από τον ΔΕΔΔΗΕ είπε ότι η προσοχή εστιάζει στην πρόληψη με αποψιλώσεις κοντά στους στύλους, με κλάδεμα δέντρων αλλά και αντικατάσταση εναερίων γραμμών σε υπογείων.
Ο δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος πρόσθεσε ότι χρειάζεται να έχουμε και τύχη παρά την καλή οργάνωση. «Ο Δήμος έχει κάνει αυτά που πρέπει και έχει ενημερώσει για μηχανήματα, διαθέσιμο προσωπικό, ποιοι εθελοντές είναι έτοιμοι» πρόσθεσε.

Ο κ. Μαργαρίτης από τον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου δήλωσε ότι η δημοτική αρχή βρίσκεται σε ετοιμότητα.
Ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας ανέφερε ο Δήμος διαθέτει περισσότερα οχήματα από πέρυσι και έγινε επισκευή της δεξαμενής στον Αγ. Χαράλαμπο για περίπτωση πυρκαγιάς. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη προμήθεια και για τρεις δεξαμενές που θα μπουν σε διάφορα σημεία του νησιού. «Γίνεται ένα εκτεταμένο πρόγραμμα καθαρισμού. Έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία για την απασχόληση 10 πυροφυλάκων. Από πέρυσι λειτουργεί και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στις Κουκουναριές» πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος Σκοπέλου Στ. Περίσσης δήλωσε ότι η κατάσταση στο νησί είναι καλύτερη από πέρυσι ενώ θα λειτουργήσουν δύο κλιμάκια στο Έλιος και στη Γλώσσα. «Δημοπρατούμε σύστημα πυρανίχνευσης με τρεις σταθμούς στο νησί» δήλωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν πιο σοβαροί καθαρισμοί στο δασικό δίκτυο. Ανέφερε ακόμη ότι αν δεν μπορεί να λειτουργήσει άμεσα το δασαρχείο να δοθεί κονδύλι στον δήμο προκειμένου να το αξιοποιήσει για το δασικό δίκτυο.

Ο αντιδήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Παλληκάρης ανέφερε ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες με ιδιώτες, διμηνίτες αλλά και 19 άτομα που θα προσληφθούν εν όψει αντιπυρικής περιόδου. «Στα ιδιωτικά οικόπεδα δεν είναι εύκολο να μπούμε και κάποια είναι επικίνδυνα. Ειδοποιούμε τους ιδιοκτήτες αλλά υπάρχει μια άρνηση ενώ οι περισσότεροι βρίσκονται εκτός νομού» δήλωσε και επισήμανε ότι θα λειτουργήσουν δύο κλιμάκια της Πυροσβεστικής, ένα στη Χλόη και ένα στα Κανάλια.
Ο δήμαρχος Ζαγοράς Παναγιώτης Κουτσάφτης πρόσθεσε ο υποσταθμός στην Τσαγκαράδα δούλεψε άμεσα με τους πολίτες και επισκέπτες να έχουν αίσθημα ασφαλείας, ενώ εθελοντές συνδράμουν ήδη σε μικροφωτιές.

Από το Λιμεναρχείο Βόλου ο κ. Χρήστος Ανδριάνης δήλωσε ότι η Υπηρεσία βρίσκεται σε ετοιμότητα σε προσωπικό και μέσα ενώ υπάρχει σχέδιο έρευνας και διάσωσης που επικαιροποιείται κάθε έξι μήνες.
Από το τμήμα πολιτικής προστασίας του Δήμου Ν. Πηλίου, ο Αθανάσιος Μπίκης, ανέφερε ότι έχει δοθεί βάρος στους καθαρισμούς των δρόμων ενώ υπάρχει και πίεση για τους καθαρισμούς των ιδιωτικών οικοπέδων. «Για εμάς η περίοδος ξεκίνησε από τον Απρίλιο με το περιστατικό στο Βρωμονέρι» είπε και πρόσθεσε ότι μέσω του προγράμματος Leader ο Δήμος έχει καταθέσει πρόταση για τρεις κάμερες πυρανίχνευσης.

Ο Βασίλης Ηλιόπουλος από τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησία τόνισε ότι η ομάδα έχει στη διάθεσή της δύο μικρά πυροσβεστικά 4×4 και 60 πιστοποιημένους εθελοντές για δασοπυρόσβεση. Δημιουργήθηκε επίσης στο Νότιο Πήλιο νέο παράρτημα της Λέσχης επανδρωμένο με 15 εθελοντές και ο δήμος θα τους παραχωρήσει χώρο.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Φαλάρας από την Πυροσβεστική έκανε έκκληση σε όλους τους δήμους να υλοποιήσουν τις δράσεις που προβλέπονται στο σχέδιο «Ιόλαος». «Αγωνιούμε και για τα νησιά και υπάρχει το θέμα της μεταφοράς οχημάτων σε μια περίοδο που είναι τουριστική» Για τη φωτιά στη Γορίτσα, έκανε έκκληση στην αντιπεριφέρεια και στον Δήμο να ξαναχτιστεί το πυροφυλάκιο που κάηκε ολοσχερώς.

Από την επίλεκτη ομάδα ειδικών αποστολών η Φωτεινή Καραουλάνη δήλωσε ότι οι εθελοντές κάνουν περιπολίες σε τομείς ευθύνης που τους έχει υποδείξει η πυροσβεστική ενώ μία ομάδα έχει εκπαιδευτεί και βρίσκεται στην Πορταριά. Περίπολα γίνονται και από τα δασαρχεία όπως είπε από η Αλεξάνδρα Ζεϊμπέκη από την Δασική Υπηρεσία ενώ ο κ. Τσικουντουρίδης από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης σημείωσε ότι η ομάδα διαθέτει εκπαιδευμένα άτομα για περιπολίες και ό,τι άλλο προκύψει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το