Τοπικά

Μαγνησία: Οι αγρότες «κατεβάζουν» τα τρακτέρ στους δρόμους

Τα τρακτέρ τους παρατάσσουν από σήμερα στις δύο πλευρές της παλιάς εθνικής οδού Βόλου – Λάρισας, στο ύψος του Ριζόμυλου, οι αγρότες της περιοχής, στο πλαίσιο κινητοποιήσεων που αρχίζουν οι παραγωγοί μετά από απόφασή τους το περασμένο Σάββατο στα Φάρσαλα. Στη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε να κατέβουν από την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου τα τρακτέρ στους δρόμους διεκδικώντας την επίλυση των αιτημάτων που έχουν οι αγρότες.

Σήμερα θα γίνει νέα συνάντηση στη Λάρισα, όπου θα αποφασιστεί αν θα στηθεί ένα μεγάλο μπλόκο στη Νίκαια ή θα στηθούν κατά τόπους μπλόκα.
Πάντως ήδη υπάρχει κινητικότητα στη Μαγνησία για την ενεργοποίηση των αγροτών. Χθες στον Ριζόμυλο βρέθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας κ. Θοδωρής Γεωργαδάκης και δήλωσε πως «συγκροτήθηκε επιτροπή αγώνα στον Ριζόμυλο και από σήμερα Τρίτη θα βγουν τα τρακτέρ στους δρόμους, τα οποία θα παραταχθούν στις δύο πλευρές της παλιάς εθνικής οδού στο ύψος του Ριζόμυλου. Με την κίνηση αυτή απευθύνουμε κάλεσμα στους αγρότες να βγουν έξω και να κινητοποιηθούν».
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων θα έχει σήμερα συνάντηση με αγρότες στο Στεφανοβίκειο και την Τετάρτη στη Ζαγορά, ενώ κινητικότητα υπάρχει και στον Αλμυρό.
«Μερικά από τα αιτήματα που θέτουν αγρότες, είναι η μείωση του αφορολόγητου στα αγροτικά εφόδια, η μείωση του κόστους στο οικιακό και αγροτικό ρεύμα, η κάλυψη της μεγάλης απώλειας του εισοδήματος» τόνισε μεταξύ άλλων ο Θοδωρής Γεωργαδάκης.
Στο επίκεντρο των προβλημάτων, βρίσκεται το υπέρογκο και διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, εξαιτίας του πανάκριβου πετρελαίου, των φουσκωμένων τιμολογίων ρεύματος, αλλά και των υψηλών τιμών σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια. Επίσης, στη λίστα των θεμάτων που «καίνε» το αγροτικό εισόδημα, βρίσκεται το ζήτημα των αποζημιώσεων από τις καταστροφές στην παραγωγή. Στο προσκήνιο οι Έλληνες παραγωγοί επαναφέρουν την ανάγκη ταχείας υλοποίησης των απαραίτητων έργων υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, καθώς και αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών.
Στο μεταξύ και στο Αερινό υπάρχει ενεργοποίηση. Προχθές Κυριακή έγινε συνάντηση των αγροτών σε καφενείο της περιοχής και συναντήσεις θα γίνουν και σε άλλα χωριά του Δήμου Ρήγα Φεραίου.
«Προσανατολιζόμαστε να παρατάξουμε την Παρασκευή τα τρακτέρ στον κόμβο του Αερινού. Δεν μιλάμε για αποκλεισμό δρόμων. Αν δεν βγούμε στον κόμβο, τότε θα δούμε άλλες κινητοποιήσεις, όπως μια πορεία μέσα στην πόλη» τόνισε ο αγροτοσυνδικαλιστής κ. Νίκος Αγγελής.
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως και το 2019 οι αγρότες είχαν βγει με τα τρακτέρ στο μπλόκο του Αερινού.
«Τα προβλήματα των αγροτών είναι πολλά, από το κόστος παραγωγής μέχρι και τις μειωμένες αποζημιώσεις. Οι αγρότες θέλουν να κινητοποιηθούν για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, αλλά υπάρχει και η πανδημία» τόνισε ο κ. Αγγελής.

Συνάντηση αγροτών την Πέμπτη στην Ευξεινούπολη
Ο Αγροτικός Σύλλογος Αλμυρού και Σούρπης στο πλαίσιο υλοποίησης των αποφάσεων της Πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων καλεί όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής μεθαύριο Πέμπτη, στις 7.00 μ.μ., στο καφενείο «Καραφέρης», στην Ευξεινούπολη Αλμυρού, να συζητήσουν τα προβλήματα και να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις.
Όπως τονίζεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση, «το οργανωμένο αγροτικό κίνημα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων διεκδικούμε:
-Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν ένα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων μας στη λαϊκή κατανάλωση.
-Μείωση του κόστους παραγωγής. Με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
-Άμεση εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το