Τοπικά

Μαγνησία: O κλάδος του μετάλλου σε φθίνουσα πορεία “Θ”

9_knowhow152_1568

Ο κλάδος του μετάλλου έχει σχεδόν καταρρεύσει στη Μαγνησία και το στοκ σιδήρου έχει γεμίσει τις αποθήκες. Η απασχόληση των 1500 περίπου εργαζομένων στις χαλυβουργίες και 300 σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου είναι εκ περιτροπής και οι μεταλλεργάτες έγιναν η «καύσιμος ύλη», αντί να είναι η κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης,. Έχουν υποστεί μειώσεις μισθών και ημερομισθίων, διαθεσιμότητες και εκ περιτροπής απασχόληση.

 
Παρότι ο κλάδος είναι ο τρίτος εξαγωγικός με τεράστιες δυνατότητες διότι και αγορές και πελάτες στο εξωτερικό υπάρχουν, είναι κοινή διαπίστωση των συνδικάτων ότι βασικός μοχλός στήριξης , ύπαρξης και ανάπτυξης του κλάδου είναι το ανταγωνιστικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, και όχι οι μειώσεις μισθών και ημερομισθίων.
Όσοι οδηγούνται στη σύνταξη και επιλέγουν αυτό το δρόμο φοβούμενοι την απόλυση, ζουν με δανεικά. Το εφάπαξ δεν καταβάλλεται και περνούν μέχρι και έξι χρόνια για να λάβουν χρήματά, ενώ σε ότι αφορά τους εργαζόμενους σε κανέναν διάλογο δεν έχει τεθεί το θέμα της αύξησης που προβλέπει η υπογεγραμμένη κλαδική σύμβαση. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία προγραμματίζει κινητοποιήσεις.

 
Οι εργαζόμενοι που οδηγήθηκαν στη σύνταξη περιμένουν να εξυπηρετηθούν από 20 υπαλλήλους στην Αθήνα και 10 υπάλληλους στα περιφερειακά γραφεία.
Οι υπηρεσίες με το συγκεκριμένο προσωπικό θα πρέπει να εξυπηρετήσουν 100.000 ασφαλισμένους μεταλλεργάτες.
Η διαδικασία έκδοσης της σύνταξης είναι πολύπλοκη και παρότι το ταμείο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει εφάπαξ σε δύο χρόνια, ο χρόνος δεν τηρείται ποτέ.
Για να κατατεθεί αίτηση απόδοσης εφάπαξ θα πρέπει πρώτα να εκδοθεί απόφαση διευθυντή της επικουρικής σύνταξης.
Η καταμέτρηση των ενσήμων μετάλλου από τα συγχωνευθέντα στο ΙΚΑ ταμεία για έκδοση απόφασης απαιτεί 3 χρόνια. Η έκδοση επικουρικής σύνταξης μετά την καταμέτρηση από τα συγχωνευθέντα ταμεία απαιτεί 1 χρόνο, με αποτέλεσμα ο ασφαλισμένος μεταλλεργάτης από την ημέρα που υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης έως την ημέρα που θα πάρει το εφάπαξ πρέπει συνολικά να περιμένει 6 χρόνια. Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι υγιής διότι υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν πρόλαβε ο ίδιος να λάβει το εφάπαξ και αποδόθηκε στους νόμιμους κληρονόμους. Σήμερα εκκρεμούν 4.600 αιτήσεις απόδοσης εφάπαξ και 700 αιτήματα επιστροφής εισφορών.

 
Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο Ταμείο δεν έχει ελλείμματα και οι πόροι του είναι οι εισφορές των ασφαλισμένων Μεταλλεργατών (Χαλυβουργεία, Ναυπηγεία, Χυτήρια, Μεταλλικές κατασκευές, Αμαξώματα, Συνεργεία Αυτοκινήτων.).
«Είναι απαράδεκτη η συμπεριφορά της πολιτείας σε ένα κλάδο ιδιαίτερα βεβαρημένο από τις συνθήκες δουλειάς , να βιώνει στο τέλος του εργασιακού βίου τέτοιας εξευτελιστικής αντιμετώπισης» τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία σε υπόμνημά της.
Η Ομοσπονδία ζητά άμεσα συνάντηση για να εκθέσει το πρόβλημα προκειμένου να δοθεί μία λύση που θα ανακουφίζει τους μεταλλεργάτες που στη δύση του εργασιακού τους βίου, περιμένουν για χρόνια ολόκληρα να πληρωθούν το εφάπαξ.

 
Στους εργαζόμενους που έχουν απομείνει στο μέταλλο καθώς έχουν χαθεί 1000 θέσεις εργασίας στη Μαγνησία δεν έχει καταβληθεί η τελευταία αύξηση που προέβλεπε η κλαδική σύμβαση με απόφαση του ΟΜΕΔ. Οι επιχειρήσεις δεν θέλησαν να μπουν σε διάλογο και τα σωματεία δεν έθεσαν το θέμα σε διαπραγμάτευση.
Η 18/2011 διαιτητική απόφαση του ΟΜΕΔ που αφορούσε τους όρους αμοιβής και εργασίας της Σ.Σ.Ε Bιομηχανίας Μετάλλου για τα έτη 2010-2011-2012 προέβλεπε αύξηση της τάξεως του 1,7% και ισχύει μέχρι τον Ιούλιο του 2013 αλλά θα είναι σε εφαρμογή συμπεριλαμβανομένης και της μετενέργειας μέχρι τον Οκτώβριο του 2013.

 
Η πρωτοβάθμια οργάνωση του Σ.Ε.Β, – ΕΝΕΠΕΜ- με αγωγή που κατέθεσε στις 17.11.2011, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, ζητούσε να ακυρωθεί η 18/2011 διαιτητική απόφαση του ΟΜΕΔ που αφορούσε τους όρους αμοιβής και εργασίας της Σ.Σ.Ε Bιομηχανίας Μετάλλου για τα έτη 2010-2011-2012.Το Πρωτοδικείο όμως με την 5.701/2012 απόφαση του, απέρριψε το εργοδοτικό αίτημα αναγνωρίζοντας νομιμότητα της διαιτητικής απόφασης και δικαιώνοντας έτσι τους εργαζόμενους στις βιομηχανίες μετάλλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το