Τοπικά

Μαγνησία: Λιγότεροι οι ενδιαφερόμενοι από τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας για απόφοιτους των ΕΠΑΛ

Πάνω από 100 είναι οι θέσεις εργασίας σε διάφορες ειδικότητες που διατέθηκαν από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε νέους απόφοιτους των Επαγγελματικών Λυκείων της Μαγνησίας για να απασχοληθούν για εννιά μήνες στο πλαίσιο του προγράμματος της μαθητείας.
Πρόκειται για την τέταρτη φάση του «Μεταλυκειακού έτους – τάξη Μαθητείας» που θα εφαρμοστεί στη Μαγνησία και πανελλαδικά και στόχο έχει να συνδέσει τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ, κυρίως νεαρής ηλικίας, με την αγορά εργασίας.
Το νέο στοιχείο που προέκυψε από τη φετινή διαδικασία ήταν πως ενώ οι προσφερόμενες θέσεις από τους φορείς ξεπέρασαν τις 100, εντούτοις οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων ήταν λιγότερες από τις θέσεις και αυτό έχει διάφορες ερμηνείες. Πάντως απόφοιτοι ΕΠΑΛ θα μπορούσαν να εργαστούν για εννιά μήνες και κάποιοι από αυτούς να προσληφθούν μόνιμα από την επιχείρηση, όπως έχει συμβεί και στις προηγούμενες τρεις φάσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, οι προσφερόμενες θέσεις από φορείς για τους μαθητευόμενους της αντίστοιχης ειδικότητας χωρίς να είναι δεσμευμένες, ανήλθαν στις 69 και οι δεσμευμένες θέσεις, δηλαδή αυτές όπου ένας εργοδότης, ιδιώτης, ζητεί για μαθητεία έναν συγκεκριμένο μαθητευόμενο τις 37, επομένως συνολικά 106 θέσεις.
Αντίστοιχα οι αιτήσεις των αποφοίτων δεν ξεπέρασαν τις 80.

Οι θέσεις ανά ειδικότητα
Πιο αναλυτικά οι προσφερόμενες θέσεις ανά σχολείο και ειδικότητα έχουν ως εξής: Στο 1ο ΕΠΑΛ Αλμυρού προσφέρθηκαν οκτώ θέσεις για την ειδικότητα βοηθού βρεφονηπιοκόμων, επτά θέσεις για τον τεχνικό εφαρμογών πληροφορικής, επτά θέσεις για τον τεχνικό ηλεκτρολογικών συστημάτων, εγκαταστάσεων και δικτύων, πέντε θέσεις για τον τεχνικό μηχανολογικών εγκαταστάσεων και κατασκευών, έξι θέσεις για τον τεχνικό οχημάτων, πέντε θέσεις για τον τεχνικό φυτικής παραγωγής.
Στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας οκτώ θέσεις για την κομμωτική τέχνη, δέκα θέσεις για τον τεχνικό οχημάτων.
Στο 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας δύο θέσεις για τον τεχνικό Η/Υ και δικτύων Η/Υ, δέκα θέσεις για τον τεχνικό ηλεκτρολογικών συστημάτων και εγκαταστάσεων και δικτύων, έξι θέσεις για τον τεχνικό ηλεκτρονικών και υπολογιστικών συστημάτων, εγκαταστάσεων.
Στο 3ο ΕΠΑΛ Βόλου είχαμε 18 θέσεις για τον βοηθό νοσηλευτή και επτά θέσεις για τον τεχνικό φυτικής παραγωγής.
Στο ΕΠΑΛ Βελεστίνου προσφέρθηκαν έξι θέσεις για τον υπάλληλο διοίκησης και οικονομικών υπηρεσιών.
Από χθες οι ενδιαφερόμενοι μαθητευόμενοι κάνουν την εγγραφή τους στο σύστημα και τα στοιχεία θα σταλούν στο υπουργείο για έγκριση.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η αποστολή προτάσεων για ολιγομελή θα γίνει στις 17/10 από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στις 18/10 αναμένεται η απόφαση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων από το υπουργείο.

Ενδιαφέρον από επιχειρήσεις
Ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας κ. Γιάννης Οικονομίδης τόνισε πως «ψάξαμε και βρήκαμε επιχειρήσεις στους τομείς της ηλεκτρονικής και της ηλεκτρολογίας που πρόσφεραν θέσεις εργασίας, αλλά δεν υπήρξαν τόσο πολλοί ενδιαφερόμενοι για μαθητεία. Από τις δεκατέσσερις θέσεις εργασίας, οι αιτήσεις από απόφοιτους ήταν οκτώ. Αυτό εξηγείται πολλαπλά. Πρώτον, δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί μαθητές που να παρακολουθούν αυτές τις ειδικότητες. Δεύτερον, κάποιοι πέτυχαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σπουδάζουν. Τρίτον, αρκετοί άνω των 23 ετών εργάζονται ήδη, καθώς απορροφήθηκαν από επιχειρήσεις. Τέταρτον, όσοι ενδιαφερόμενοι υπήρχαν, εντάχθηκαν στις τρεις προηγούμενες φάσεις της μαθητείας».
Από την πλευρά της η διευθύντρια του 3ου ΕΠΑΛ Βόλου κ. Αγάπη Κουτσοκώστα ανέφερε πως «η μαθητεία έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των μαθητών που ρωτούν να μάθουν πώς μπορούν να συμμετάσχουν, ενώ ενδιαφέρονται και ιδιωτικοί φορείς που προσφέρουν θέσεις. Στις τρεις πρώτες φάσεις της μαθητείας 30 απόφοιτοι εργάστηκαν σε ιδιωτικούς φορείς ως βοηθοί νοσηλευτές. Και φέτος έχουμε 18 προσφερόμενες θέσεις. Βέβαια οι αιτήσεις από ενδιαφερόμενους είναι δώδεκα, γιατί κάποιοι ήδη σπουδάζουν, ενώ άλλοι μπορεί να μη βολεύονται για τη μετακίνηση».
Στο ΕΠΑΛ Αλμυρού καταγράφονται οι περισσότερες θέσεις από επιχειρήσεις για τη μαθητεία που προσεγγίζουν τις 40. «Έχουμε πολύ καλή συνεργασία και μας στηρίζουν ο Δήμος, οι τοπικές επιχειρήσεις, ενώ συνεργαζόμαστε και με την 111 ΠΜ και το ΤΣΥΑΥ που προσφέρουν επίσης θέσεις εργασίας» τόνισε ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Αλμυρού κ. Γιώργος Καπράνας και συμπλήρωσε πως «το ενδιαφέρον των αποφοίτων υπάρχει, αν και θα μπορούσαμε να βρούμε περισσότερους, καθώς αρκετοί σπουδάζουν, ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας εργάζονται».

Οι αποδοχές
Οι απόφοιτοι της «Τάξης Μαθητείας» λαμβάνουν πτυχίο ειδικότητας, επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 5, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης των προσόντων τους από τον ΕΟΠΠΕΠ.
Το ποσοστό αποζημίωσης των μαθητευόμενων του «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας» ορίζεται στο εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή 21,78 ευρώ ή όπως αυτό διαμορφώνεται από το αρμόδιο υπουργείο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το