Τοπικά

Μαγνησία: Ελπίδες των κτηνοτρόφων για αυξημένες τιμές στο γάλα 

Για αυξημένες τιμές πώλησης στο γάλα λόγω της μεγαλύτερης ζήτησης που έχει στο καταναλωτικό κοινό εξαιτίας της πανδημίας, ελπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας με τα μηνύματα μέχρι στιγμής να είναι θετικά. Βέβαια για τους ίδιους το αυξημένο κόστος στις ζωοτροφές παραμένει ένας μεγάλος «πονοκέφαλος» που πρέπει να αντιμετωπίσουν.

Η πανδημία δεν έχει πλήξει τον κλάδο της κτηνοτροφίας στο βαθμό που αυτό συνέβη σε άλλους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς εντάσσεται σον ευρύτερο χώρο της διατροφής και των τροφίμων, επομένως με τον ένα ή άλλο τρόπο άντεξε στις δυσκολίες. Εξάλλου ο κόσμος δεν σταμάτησε να καταναλώνει για φαγητό.
Από την όμως η πανδημία ήρθε σε μια περίοδο που οι κτηνοτρόφοι έχουν συσσωρευμένα προβλήματα από όλη την προηγούμενη δεκαετία της κρίσης, με το ζωικό κεφάλαιο να μειώνεται, νέους κτηνοτρόφους να μην εισέρχονται στο επάγγελμα και τις τιμές στο κρέας και το γάλα να πέφτουν συνεχώς.
Πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και την πανδημία που προκαλεί ευρύτερη αβεβαιότητα στην οικονομία και κοινωνία.
Άλλωστε και μόνο που η εστίαση είναι κλειστή, επηρεάζει τις πωλήσεις των κτηνοτρόφων.

Ενιαία ενίσχυση και εξισωτική αποζημίωση
Από την περασμένη Παρασκευή οι κτηνοτρόφοι έλαβαν την εξόφληση στην βασική ενιαία ενίσχυση που αντιστοιχεί στο 30% (το λεγόμενο «πρασίνισμα), ενώ αύριο ή μεθαύριο θα λάβουν και το ποσό της εξισωτικής αποζημίωσης.
«Πρόκειται για αποζημιώσεις που κάθε χρόνο λαμβάνουν αυτή την περίοδο οι κτηνοτρόφοι» επισήμανε η πρόεδρος του συλλόγου αιγοπροβατοτρόφων κ. Χαρούλα Διβάνη και πρόσθεσε πως «αυτά τα ποσά είναι μια μικρή «ανάσα», αλλά οι παραγωγοί ξέρουν ότι θα διοχετευτούν για την προμήθεια των ζωοτροφών. Και εδώ είναι ένα μεγάλο ζήτημα που απασχολεί τους κτηνοτρόφους, καθώς το κόστος στις ζωοτροφές έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια».
Παράλληλα πρόσθεσε πως οι κτηνοτρόφοι έλαβαν το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής τέσσερα.

Πωλήσεις κρεάτων για τις ανάγκες των εορτών
Αυτή την περίοδο οι κτηνοτρόφοι δουλεύουν πυρετωδώς για να εξυπηρετήσουν τα κρεοπωλεία ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων. Ασφαλώς το ενδιαφέρον στρέφεται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, όπου για τα κρεατικά θα έχουν το πρώτο ρόλο. Και μπορεί το χοιρινό να είναι αυτό που κεντρίζει το ενδιαφέρον, ωστόσο και το αρνάκι ή το κατσικάκι θα έχουν την τιμητική τους στις γευστικές επιλογές των καταναλωτών.
Οι κτηνοτρόφοι δουλεύουν πυρετωδώς αυτή την περίοδο για να προμηθεύσουν τα κρεοπωλεία με τις απαραίτητες ποσότητες.
Όπως τόνισε η κ. Διβάνη, «οι οι τιμές που πωλούν οι κτηνοτρόφοι τα κρέατά τους σε γενικές γραμμές κυμαίνονται στα περυσινά επίπεδα. Δηλαδή η τιμή στο ένα κιλό αρνί βρίσκεται στα 5-5,70 ευρώ και αντίστοιχα στο κατσίκι περίπου στα 6 ευρώ.
Για τις πωλήσεις που θα κάνουν φέτος οι κτηνοτρόφο, επισήμανε πως αναμένεται να μην είναι στα περυσινά επίπεδα, αλλά λιγότερες, αφού δεν θα γίνουν ρεβεγιόν, η εστίαση είναι κλειστή και ο κόσμος είναι περισσότερο σφιγμένος.

Οι ελπίδες των κτηνοτρόφων στρέφονται περισσότερο στο γάλα, όπου αναμένεται να υπάρξει αύξηση στις τιμές πώλησης προς τις εταιρείες. «Στην περίοδο της πανδημίας υπάρχει αυξημένη ζήτηση για γάλα. Εμείς αυτό που παρατηρούμε, είναι πως αναμένεται μια αύξηση των τιμών πώλησης του γάλακτος, γύρω στα τρία με τέσσερα λεπτά, από πλευράς μας προς τις βιομηχανίες. Και αυτό είναι μια θετική εξέλιξη για την βιωσιμότητα των κτηνοτρόφων, καθώς τα τελευταία χρόνια οι αντίστοιχες τιμές είχαν υποχωρήσει αρκετά. Ειδικότερα η τιμή στο πρόβειο γάλα μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 96 λεπτών και ενός ευρώ στο λίτρο και στο αγελαδινό γάλα μεταξύ 55-58 λεπτά το λίτρο. Μεγαλύτερη αναμένεται να είναι η αύξηση στο αγελαδινό γάλα. Βέβαια το πρόβειο γάλα τα τελευταία χρόνια είχε πτώση. Μάλιστα, αν ο καιρός μας βοηθήσει, θα είναι ακόμη καλύτερα τα πράγματα».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το