Τοπικά

Μαγνησία:Εκτός του αναπτυξιακού νόμου το 40% των ξενοδοχείων

 

Έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί στους ξενοδόχους, καθώς ένα ποσοστό 40% από αυτούς που δραστηριοποιούνται στη Μαγνησία έχουν μείνει εκτός του αναπτυξιακού νόμου.
Η περίοδος που διανύουμε, είναι για τους ξενοδόχους πολύ δύσκολη, καθώς δεν υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα με εξαίρεση τα Σαββατοκύριακα, ενώ δεν διεξάγονται συνέδρια, ημερίδες και σχολικές εκδρομές.
Παράλληλα αναμένουν ακόμη τα χρήματα από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους».
Μοναδική αχτίδα ελπίδας είναι για τους ίδιους οι ενδείξεις ότι η φετινή καλοκαιρινή περίοδος θα είναι πολύ καλή.
«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη όσον αφορά τις πληρότητες για την περίοδο που διανύουμε και η οποία άρχισε από τις 10 Ιανουαρίου και θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα Απριλίου, οπότε πλησιάζει το Πάσχα, με εξαίρεση ίσως το τριήμερο της Αποκριάς, που αναμένουμε μια κινητικότητα. Όμως οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα πρέπει να επιβιώσουν. Αυτή την περίοδο από τα 350 ξενοδοχεία της χερσαίας Μαγνησίας λειτουργούν περίπου τα μισά» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης.
Τα ξενοδοχεία διανύουν ακόμη ένα δύσκολο χειμώνα, πέρυσι με την καραντίνα δεν λειτουργούσαν ουσιαστικά καθόλου, ενώ και πρόπερσι διακόπηκε η πορεία τους από την εμφάνιση της πανδημίας.
Αναφορικά με την κρατική στήριξη ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Ζαφείρης είπε πως αυτή την περίοδο ανοίγει η πλατφόρμα για να δηλώσουν οι ξενοδόχοι τα απαιτούμενα στοιχεία, ώστε να πληρωθούν από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Και υπάρχει μια υπόσχεση ότι θα πληρωθούν εντός του μηνός. Βαδίζουμε με ένα κράτος που μας ζητά να πληρώσουμε και τις παλιές και τις νέες υποχρεώσεις, ενώ εμάς μας αφήνει απλήρωτους. Είναι το γνωστό ελληνικό κράτος που δεν φαίνεται να αλλάζει».
Προ πανδημίας τέτοια περίοδο διεξάγονταν διεθνείς εκθέσεις τουρισμού, αλλά και φέτος λόγω πανδημίας έχουμε κυρίως διαδικτυακές πρωτοβουλίες.
«Όλες οι τάσεις δείχνουν ότι το καλοκαίρι θα τα πάμε καλά με την τουριστική κίνηση, αφού ο κόσμος διεθνώς θέλει να κάνει διακοπές. Μάλιστα και η Ελλάδα είναι πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των ξένων τουριστών» επισήμανε ο κ. Ζαφείρης και πρόσθεσε πως το στοίχημα είναι να επιβιώσουν οι ξενοδόχοι μέχρι τα τα μέσα Απριλίου, δηλαδή για τους επόμενους δύο μήνες. Η αύξηση των τιμών στην ενέργεια είναι πολύ μεγάλη και οι λογαριασμοί διπλασιαστεί. Θα πρέπει να υπάρξουν οι 72 δόσεις για τις παλιές οφειλές προ πανδημίας».
Μάλιστα αναφέρθηκε και στο κομμάτι των επενδύσεων στα ξενοδοχεία λέγοντας πως θα υπάρξει μια επιδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Όμως δεν έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο για επιδότηση τα ξενοδοχεία με τα ένα και δύο αστέρια. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς 5000 ξενοδοχεία στη χώρα μένουν εκτός αναπτυξιακού νόμου. Στη Μαγνησία τα ξενοδοχεία με ένα και δύο αστέρια αποτελούν το 40% των ξενοδοχείων τα οποία έχουν πελάτες, διαθέτουν προσωπικό. Η απάντηση του γενικού γραμματέα ανάπτυξης κ. Σκάλκου που βρέθηκε στον Βόλο και του θέσαμε το ζήτημα, ήταν πως θα ανοίξει πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ και θα ενταχθούν εκεί τα ξενοδοχεία με ένα και δύο αστέρια».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το