Τοπικά

Μαγνησία:Δεκάδες με ψυχικά «τραύματα» από πλημμύρες

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
ΒΙΟΛΕΤΤΑ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

 

Μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των πληγέντων από τις πλημμύρες που λειτούργησε υπό την εποπτεία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας λήγει στις 31/3/2024, με τους φορείς που συνεργάστηκαν για την εκπόνηση και πραγματοποίηση της να ανησυχούν για το ενδεχόμενο να μην συνεχιστεί το πρόγραμμα “Κλιμάκιο Υποστήριξης Πλημμυροπαθών για τον νομό Μαγνησίας” της ΔΙΟΔΟΣ ΑμΚΕ.
Η διάρκεια του ορίστηκε από 1/10/2023 έως 31/3/2024 που είναι και η καταληκτική ημερομηνία του προγράμματος. ΟΙ συναντήσεις των ειδικών με όσους συμμετέχουν στο πρόγραμμα γίνονται με δια ζώσης συνεδρίες στα γραφεία του Κ.Η.Π.Ο.Σ επί της οδού Μεταμορφώσεως 23α και Σοφοκλέους. Δημιουργήθηκε ένα κλιμάκιο στην Μαγνησία και ειδικότερα στον αστικό ιστό του Δήμου Βόλου και των γύρω Δήμων και από δύο κλιμάκια για τις περιοχές της υπόλοιπης Θεσσαλίας (Λάρισα ,Τρίκαλα, Καρδίτσα).
180 συμπολίτες μας στο χερσαίο τμήμα της Μαγνησίας στηρίχθηκαν από το πρόγραμμα και συνεχίζουν να στηρίζονται μέχρι τη λήξη του.
Καθημερινά 30 συνάνθρωποι μας που αντιμετώπισαν πιο έντονα φαινόμενα αποδιοργάνωσης και παραίτησης στηρίχθηκαν μέσα από τακτικές συνεδρίες έτσι ώστε να είναι ικανοί να επανέλθουν στη πρότερη τους κατάσταση.
Οι άνθρωποι αυτοί έχασαν περιουσίες, έζησαν φόβο, πίκρα, απογοήτευση και λύπη για την βίαιη αλλαγή του τρόπου ζωής τους.
Το πρόγραμμα στελέχωσαν οι: Αθανασίου Απόστολος , Κοινωνικός Λειτουργός –
Μυλωνά Βασιλική, Ψυχολόγος – Παπαντωνίου Παναγιώτα, Κοινωνική Λειτουργός
«Έργο μας ήταν η ψυχοκοινωνική και υλική υποστήριξη του πληθυσμού που υπέστη καταστροφές από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023. Οι υπηρεσίες αυτές ήταν δωρεάν και υποστηρίχθηκαν ψυχοθεραπευτικά κυρίως πλημμυροπαθείς, αλλά και άνθρωποι του γενικού πληθυσμού που τους επηρέασε εμμέσως η καταστροφή, χωρίς κάποια συγκεκριμένα νοσήματα ή ψυχώσεις.
Υπήρξαν προφορικές διαβεβαιώσεις για συνέχιση του προγράμματος για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα, οι οποίες εν τέλει δεν υποστηρίχθηκαν και ακυρώθηκαν. Θα ήταν χρήσιμο να συνεχίσει ένα τέτοιου είδους πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα να υποστηρίξει δωρεάν τον γενικό πληθυσμό και να εξυπηρετήσει πάσης φύσεως αιτήματα προς ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, με προτεραιότητα όμως τους πλημμυροπαθείς».
Σε επικοινωνία της «Θ» με έναν από τους υπεύθυνους του προγράμματος τον κ. Απόστολο Αθανασίου, μας μετέφερε την αγωνία και την ανησυχία του για τη μη συνέχιση ενός προγράμματος που απεδείχθη πετυχημένο. Ο ίδιος θεωρεί πως υπάρχει θετικό πρόσημο στο πρόγραμμα και ζητά να συνεχιστεί για ένα τουλάχιστον ικανό και αναγκαίο χρονικό διάστημα που θα δώσει ουσιαστικές λύσεις και βοήθεια στους πληγέντες της Μαγνησίας .
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν φορείς από όλη τη Θεσσαλία, ψυχοκοινωνικές δομές, όπως η ΔΙΟΔΟΣ ΑΜΚΕ, η οποία και κλήθηκε να συνεργαστεί με Περιφέρεια και τις επιμέρους περιφερειακές ενότητες, καθώς και τον Δήμο Βόλου από όπου και προσπάθησε να αντλήσει υλικό για το μέγεθος των καταστροφών, τις περιοχές που επλήγησαν, τους ανθρώπους που είχαν ανάγκη ψυχολογικής στήριξής και να σταθεί δίπλα τους στον τιτάνιο αγώνα τους για επιβίωση.
Στόχος του προγράμματος ήταν να διευκολύνει την ομαλή επανένταξη των ατόμων που συνάντησαν την απογοήτευση και τον πόνο από την απώλεια των περιουσιών τους, να τους στηρίξει ψυχολογικά μέσα από διά ζώσης συνεδρίες σε καθημερινή βάση ή με κατ’ ιδίαν επισκέψεις στα σπίτια τους είτε μέσω διαδικτύου ή μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας. Μέσα από την εμπειρία αυτή οι ψυχολόγοι που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα προσπάθησαν να απαλύνουν την ψυχή των ανθρώπων που βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη σε αδιέξοδο οικονομικής ανασφάλειας και κοινωνικής αποδιοργάνωσης.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

“Τελικός” παραμονής με Φοίβο Συκεών για Βόλο στην Α2 πόλο

Με τα παιχνίδια της εξ αναβολής 10ης αγωνιστικής ολοκληρώνεται η κανονική περίοδος στην Α2 πόλο…

30 Μαρτίου 2024

Πενήντα χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής – «Μνήμη και αγώνας» από την Ένωση Κυπρίων

  Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Κυπρίων Ν. Μαγνησίας καλεί στις εκδηλώσεις «Μνήμη και αγώνας»…

30 Μαρτίου 2024

Το πείραμα του Ερατοσθένη στο 6ο Γυμνάσιο Βόλου

  Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του 6ου Γυμνασίου Βόλου το…

30 Μαρτίου 2024

Πάνω από 150 εκπαιδευτικοί μετατέθηκαν στον νομό Μαγνησίας 

Σε πάνω από 150 ανέρχονται οι νηπιαγωγοί, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που κατάφεραν και…

30 Μαρτίου 2024

Αγωνιστική χωρίς συγκινήσεις η τελευταία της κανονικής περιόδου για την Α1 ΕΣΚΑΘ

Αγωνιστική χωρίς συγκινήσεις είναι η τελευταία της κανονικής περιόδου στην Α1 ΕΣΚΑΘ. Η πρωτοπόρος Ανόρθωση…

30 Μαρτίου 2024

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις του Σαββάτου 30/3

Το σημερινό πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων έχει ως εξής: ΕΡΤ 3 17.15 Περιστέρι-Κολοσσός -Ζ- (Α1…

30 Μαρτίου 2024