Τοπικά

Μαγνησία:Αυξήσεις στη μέση τιμή των φρέσκων ψαριών

 

Την ανιούσα πήραν οι τιμές στα νωπά ιχθυηρά, όπως καταγράφεται στο δελτίο πιστοποίησης λιανικών τιμών της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων. Τη μεγαλύτερη αύξηση τον φετινό Ιανουάριο σε σχέση με τον περσινό αντίστοιχο μήνα καταγράφει η σαρδέλα με 41,8%, ενώ τη μεγαλύτερη μείωση ο μπακαλιάρος με 6,5%. Στα αξιοσημείωτα ότι από τα 8 είδη ψαριών, η τιμή πήρε την ανιούσα σε 6 και μόλις σε 2 την κατιούσα.

Σύμφωνα με τις τιμοληψίες που διενεργήθηκαν από υπαλλήλους της Υπηρεσίας, κατά τον μήνα Ιανουάριο 2022 τη μεγαλύτερη αύξηση στη λιανική τιμή σημείωσε η σαρδέλα με 41,8%. Η μέση τιμή για τον φετινό Ιανουάριο ήταν 7,80 ευρώ το κιλό, όταν τον περσινό αντίστοιχο μήνα η μέση τιμή ήταν 5,50 ευρώ/κιλό και την αύξηση να κυμαίνεται στο 2,30 ευρώ το κιλό.
Τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στη λιανική τιμή, σύμφωνα με το δελτίο πιστοποίησης λιανικών τιμών της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, καταγράφει ο γαύρος. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή τον πρώτο μήνα του 2022 ήταν 7,13 ευρώ το κιλό και τον πρώτο μήνα του 2021 η μέση τιμή ήταν 5,40 ευρώ/κιλό, με την αύξηση να είναι της τάξης του 1,73 ευρώ το κιλό ή 32%.
Στην επόμενη θέση των μεγαλύτερων αυξήσεων συναντάται τα λαβράκι (ιχθυοτροφείου) με την άνοδο που σημειώνεται, να είναι 13,7% τον Ιανουάριο του 2022 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021. Η μέση τιμή στο λαβράκι τον περασμένο μήνα ήταν στα 14,55 ευρώ το κιλό, με τη μέση τιμή του τον περσινό Ιανουάριο να είναι στα 12,80 ευρώ/κιλό, σημειώνοντας άνοδο 1,75 ευρώ το κιλό.
Στην τέταρτη θέση της λίστας βρίσκεται η παλαμίδα, με την αύξηση να είναι 11,5%, ενώ η άνοδος στη μέση τιμή έφτασε στο 1,43 ευρώ το κιλό. Τον φετινό Ιανουάριο η μέση τιμή της παλαμίδας κυμάνθηκε στα 13,80 ευρώ το κιλό και τον περσινό αντίστοιχο μήνα στα 12,37 ευρώ ανά κιλό.
Την πέμπτη θέση της λίστας με τις μεγαλύτερες αυξήσεις καταλαμβάνει ο σολομός (ιχθυοτροφείου), με την αύξηση να είναι της τάξης του 6,3% και τη μέση τιμή να έχει πάρει την ανιούσα κατά 1,00 ευρώ το κιλό σε σχέση με πέρσι. Ο Ιανουάριος του 2022 «έκλεισε» με τη μέση τιμή του σολομού (ιχθυοτροφείου) στα 16,80 ευρώ το κιλό, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο η μέση τιμή ήταν στα 15,80 ευρώ/κιλό.
Τέλος, η κουτσομούρα βρίσκεται στην έκτη και τελευταία θέση της λίστας με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τον Ιανουάριο του 2022 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021. Η μέση τιμή τον φετινό πρώτο μήνα του χρόνου ήταν στα 18,55 ευρώ το κιλό και πέρσι τον αντίστοιχο μήνα η μέση τιμή ήταν στα 18,10 ευρώ/κιλό. Η αύξηση που καταγράφηκε, ήταν της τάξης του 2,5% ή 0,45 ευρώ/κιλό ακριβότερη φέτος από πέρσι.
Από τα 8 συνολικά είδη φρέσκων ψαριών, μόλις σε 2 καταγράφηκε μείωση στη μέση τιμή τους, τον φετινό Ιανουάριο σε σύγκριση με τον περσινό.
Η μεγαλύτερη μείωση, σύμφωνα με το δελτίο πιστοποίησης λιανικών τιμών νωπών ιχθυηρών, καταγράφεται στον μπακαλιάρο με 6,5%, με τη μέση τιμή του να σημειώνει κάθοδο κατά 1,18 ευρώ/κιλό. Τον Ιανουάριο του 2022 η μέση τιμή του μπακαλιάρου ήταν στα 17,00 ευρώ το κιλό και τον Ιανουάριο του 2021 στα 18,18 ευρώ/κιλό.
Στη δεύτερη θέση με τις μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές των νωπών ιχθυηρών βρίσκεται η τσιπούρα (ιχθυοτροφείου), με την πτώση που καταγράφεται, να είναι 0,6% ή 0,05 ευρώ το κιλό φθηνότερη φέτος σε σύγκριση με πέρσι και την τιμή της από τα 8,23 ευρώ το κιλό τον περσινό Ιανουάριο να πέφτει στα 8,18 ευρώ/κιλό τον φετινό πρώτο μήνα του έτους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το