Τοπικά

Μαγνησία: Ανήλικοι στη «ζούγκλα» του διαδικτυακού εκφοβισμού

Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, όσο περνούν τα χρόνια, λαμβάνει ο διαδικτυακός εκφοβισμός μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου στη Μαγνησία, με τους γονείς να πληροφορούνται τα καθέκαστα συνήθως κατόπιν εορτής. Δεν είναι σπάνια τα περιστατικά όπου ανήλικοι μαθητές κατασκευάζουν ψεύτικα προφίλ σε δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό να δημιουργήσουν προβλήματα σε συνομηλίκους τους. Όπως επίσης και κλειστές ομάδες, αναρτώντας φωτογραφίες και βίντεο που ελήφθησαν με παράνομο τρόπο (δηλαδή δίχως τη συγκατάθεση του άλλου) απεικονίζοντας συμμαθητές τους ή και καθηγητές, αλλά και υλικό από αποδυτήρια για παράδειγμα. Επιπλέον καταγράφονται σοβαρότερες περιπτώσεις όπου σε αυτές τις κλειστές ομάδες διακινήθηκαν βίντεο με ερωτικές σκηνές μεταξύ ανηλίκων, με την Αστυνομία και την Εισαγγελία Βόλου να επιλαμβάνονται των συγκεκριμένων υποθέσεων. «Μόδα» αποτελεί και ο εκφοβισμός μέσω διαδικτυακών παιχνιδιών, καθώς μαθητές, οι οποίοι δεν τα καταφέρνουν και τόσο καλά στο να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους, δέχονται ενίοτε απειλές από τους «συμμάχους» τους στο παιχνίδι πως θα πέσουν θύματα ξυλοδαρμού όταν μεταβούν στο σχολείο, ότι τους χάλασαν το παιχνίδι, ότι τους «έκαψαν», ότι γνωρίζουν την κατοικία του συμπαίκτη τους και θα πάνε εκεί για να τον δείρουν κ.ά.
Σύμφωνα με τον σύνδεσμο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. στη Μαγνησία, αρχιφύλακα Γιώργο Σκόνδρα, συνήθως τα παιδιά που πέφτουν θύματα bulling, αποφεύγουν να το καταγγείλουν στους γονείς τους. Όμως, όταν γίνει αυτό και απευθυνθούν στο γραφείο της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, χρησιμοποιείται παιδοψυχολόγος για να βοηθήσει τον ανήλικο ή την ανήλικη, ενώ ενημερώνεται και η εισαγγελέας Ανηλίκων.

Εμπόδια στην τηλεκπαίδευση
Προβλήματα τον καιρό που τα σχολεία ήταν κλειστά, λόγω της πανδημίας της Covid-19, δημιούργησαν άγνωστοι ανήλικοι στην ομαλή διαδικασία της τηλεκπαίδευσης. Όταν μαζευόταν η ψηφιακή τάξη μέσω της πλατφόρμας Webex, δημιουργούσαν ψεύτικα προφίλ με ονόματα υπαρκτών μαθητών, παραλλάσσοντας ένα γράμμα από το επώνυμό τους και με αυτά εισέρχονταν στο μάθημα ανεβάζοντας διάφορες φωτογραφίες, αποκαλυπτικού πολλές φορές περιεχομένου, για να σπάσουν πλάκα. Έτσι χαλούσαν τη μαθησιακή διαδικασία με τους καθηγητές σε ορισμένες περιπτώσεις να απευθύνονται στην Αστυνομία για βοήθεια.
Συν τοις άλλοις δεν αποτελούν εξαίρεση και τα φαινόμενα διαδικτυακής παρενόχλησης μαθητών στη Μαγνησία είτε σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζονται ως θύτες είτε ως θύματα, με την αποστολή φωτογραφιών και βίντεο.

Οι γονείς να δείχνουν σωστά πρότυπα
Ο αστυνομικός με την ειδική εκπαίδευση που μαζί με τον υπαστυνόμο Α’ Χρίστο Καλτσά αποτελούν τη δύναμη κρούσης στην πάταξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος στη Μαγνησία, καλεί τους γονείς να δείχνουν σωστά πρότυπα στα παιδιά τους για να περιοριστούν τα παραπάνω προβλήματα. Να περνούν χρόνο μαζί τους στο διαδίκτυο, προσέχοντας πού μπαίνουν, να φροντίζουν να συμμετέχουν τα παιδιά τους σε παιχνίδια, τα οποία είναι ανάλογα με την ηλικία που βρίσκονται. Μια καλή λύση είναι τα προγράμματα επιτήρησης. Πρόκειται για εφαρμογές που εγκαθίστανται εύκολα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή τάμπλετ ή κινητό, κάποιες διατίθενται δωρεάν και ορισμένες άλλες είναι επί πληρωμή, δίνοντας εικόνα στον γονιό για τις ώρες που σερφάρει το παιδί, ποιες ιστοσελίδες επισκέπτεται κ.ά. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό αυτών των προγραμμάτων είναι πως έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ως χρονοδιακόπτης. Δηλαδή εάν ο ενήλικας θέλει το παιδί να παίξει για δύο ώρες μπορεί να το προγραμματίσει γι’ αυτό το διάστημα και στη συνέχεια να κλείσει χωρίς να μπορεί να συνεχιστεί το παιχνίδι.
«Την επιτήρηση την έχει ο γονέας, αλλά θα πρέπει να περάσουν το μήνυμα στα παιδιά τους, ότι διαδικτυακά θα πρέπει να συμπεριφέρονται όπως στην πραγματική ζωή» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο κ. Σκόνδρας.

Ψεύτικη ηλικία
Πολύ συχνό φαινόμενο είναι ανήλικοι να δίνουν ψεύτικες ηλικίες, προκειμένου να εγγραφούν σε δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Tık Tok, το Facebook, Instagram κ.ά. «Δράστες» τέτοιων ενεργειών είναι συνήθως παιδιά Δημοτικού, τα οποία θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά κατά τη διάρκεια του σερφαρίσματός τους, ενώ καλό είναι εκείνη την ώρα να έχουν καλυμμένη την κάμερα του υπολογιστή.

Ένα στα 10 θύματα το καταγγέλλει
Μια σοβαρότερη περίπτωση σε σχέση με τις προηγούμενες είναι το αποκαλούμενο Cybersexting. Ενήλικες κατασκευάζουν ψεύτικα προφίλ εμφανιζόμενοι ως ανήλικοι και προσεγγίζουν παιδιά, δημιουργώντας συναισθηματικό δέσιμο και εκμαιεύουν αποκαλυπτικές φωτογραφίες των ανήλικων, με τις οποίες στη συνέχεια τους εκβιάζουν για να στείλουν και άλλες ή τις πουλάνε σε παράνομες σελίδες πορνογραφικού συνήθως περιεχόμενου.
Σύμφωνα με τον κ. Σκόνδρα, στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας καταγγέλλεται μόνο μία στις 10 τέτοιες περιπτώσεις, με τα παιδιά να φοβούνται να μιλήσουν ακόμα και στους γονείς τους. Ο αρχιφύλακας τονίζει ότι το θύμα μιας τέτοιας υπόθεσης δεν θα πρέπει να σβήσει τίποτα από το κινητό του, τον υπολογιστή ή το τάμπλετ κρατώντας τα στοιχεία. Κατόπιν να σταματήσει κάθε επικοινωνία με τον δράστη χωρίς να πειράξει τη συσκευή και να ειδοποιήσει την Αστυνομία, η οποία θα παραπέμψει τον γονέα και το παιδί στον σύνδεσμο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο αρμόδιο γραφείο της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας για τα περαιτέρω. Εκεί τηρείται αυστηρό πρωτόκολλο, διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού η ανωνυμία των θυμάτων, ενώ και η παιδοψυχολόγος βοηθά με τη σειρά της τον ανήλικο ή την ανήλικη.
«Σε πολλές περιπτώσεις Cybersexting μάς έχουν βοηθήσει και οι καθηγητές – δάσκαλοι παρατηρώντας αλλαγές στη συμπεριφορά των μαθητών τους» επισημαίνει ο αρχιφύλακας, ο οποίος καταλήγοντας ζητεί από τους γονείς να μη φοβούνται να καταγγείλουν ανάλογα περιστατικά στην Αστυνομία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το