Ελλάδα

Μαγιορκίνης: Ανησυχούμε από την αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων

“H αύξηση των κρουσμάτων και η αλλαγή της πορείας του κορωνοϊού μας θυμίζει ότι η πανδημία είναι εδώ”, τόνισε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης για τον κορωνοϊό και πρόσθεσε ότι έχει αυξηθεί η ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων και τον αριθμό των διασωληνωμένων.

«Σε πλήρη αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα, παρατηρείται αύξηση στον ημερήσιο απολογισμό κρουσμάτων στην Ελλάδα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, που έφτασε τις 52 προκαλεί ανησυχία. Παρατηρούνται επίσης, πολλαπλές συρροές κρουσμάτων με τοπικό χαρακτήρα. Αλλωστε αυτού του είδους οι κορωνοϊοό κινούνται ανομοιόμορφα. Ενα μεγάλο ποσοστό δεν μεταδίδει τον ιό, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό το μεταδίδει κανονικά και σε μεγάλο βαθμό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην κονσερβοποιεία στα Γιαννιτσά τόνισε πως ανάλογα περιστατικά έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία. «Οταν υπάρχει μεγάλη έξαρση κρουσμάτων σε εργασιακούς χώρους, η ιχνηλάτηση γίνεται με ευκολότερο τρόπο. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν επιτρέπει εφησυχασμό», υποστήριξε.

Αναφορικά με τη διακοπή της φάσης ΙΙΙ του εμβολίου της AstraZeneca, ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι «στο μέτωπο των εμβολίων, καταγράφηκε ένα συμβάν με το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca. Ενας ασθενείς εμφάνισε παρενέργειες και συνεχίζει να παρακολουθείται, όπως και όλοι όσοι συμμετέχουν στις δοκιμές. Υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση στις κλινικές δοκιμές, αλλά όχι στην ευρύτερη έρευνα. Η μελέτη συνεχίζεται κανονικά προς το παρόν, θα σταματήσει εκτός αν υπάρξουν σοβαρές παρενέργειες σε περισσότερους ασθενείς. Τέτοια γεγονότα στις μελέτες συμβαίνουν συχνά και δεν είναι ανησυχητικά. Στην συγκεκριμένη μελέτη, είναι η δεύτερη φορά που διακόπτεται».

Πηγή: Έθνος

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το