Κόσμος

Μαγευτικές εικόνες από τη σπάνια ολική υβριδική έκλειψη ηλίου που βυθίζει στο σκοτάδι Δυτική Αυστραλία και Ινδονησία

Σχεδόν 20.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν κάτω από τον ανέφελο ουρανό στην παραθαλάσσια πόλη Exmouth της βορειοδυτικής Αυστραλίας για να απολαύσουν μια σπάνια ολική έκλειψη ηλίου που βύθισε την περιοχή στο σκοτάδι για περίπου ένα λεπτό αργά το πρωί της Πέμπτης.

Ειδικότερα χιλιάδες ντόπιοι, τουρίστες και αστρονόμοι βρέθηκαν στο σημείο για να παρακολουθήσουν το σπάνιο και εντυπωσιακό φαινόμενο της ολικής έκλειψης του ηλίου, το οποίο είναι ορατό από ορισμένα μέρη στην Αυστραλία, το Ανατολικό Τιμόρ και τη Δυτική Παπούα στην Ινδονησία.

Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στην πόλη Exmouth της Αυστραλίας εδώ και μέρες, κατασκηνώνοντας σε σκηνές και τροχόσπιτα σε μια κόκκινη, σκονισμένη πεδιάδα στην άκρη της πόλης με κάμερες και άλλο εξοπλισμό θέασης στραμμένο προς τον ουρανό καθώς είναι το καλύτερο μέρος στον κόσμο από όπου κανείς μπορεί να παρατηρήσει την ολική έκλειψη ηλίου σε όλο της το μεγαλείο.

 

Στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, εκατοντάδες άνθρωποι προσήλθαν στο Πλανητάριο της Τζακάρτα για να δουν τη μερική έκλειψη, που καλύφθηκε από τα σύννεφα. Η Azka Azzahra, 21 ετών, ήρθε με την αδελφή της και φίλους της για να ρίξει μια πιο κοντινή ματιά χρησιμοποιώντας τα τηλεσκόπια μαζί με εκατοντάδες άλλους επισκέπτες. «Εξακολουθώ να χαίρομαι που ήρθα, παρόλο που έχει συννεφιά. Είναι ευτυχές να βλέπεις πώς οι άνθρωποι με μεγάλο ενθουσιασμό έρχονται εδώ για να δουν την έκλειψη, επειδή είναι σπάνια» δήλωσε η Azzahra.

Τι είναι η υβριδική έκλειψη
Η σημερινή έκλειψη ονομάστηκε από τους αστρονόμους η «Έκλειψη του Ningaloo» είναι σπάνια καθώς είναι υβριδική, ένας ειδικός τύπος έκλειψης.

Ξεκινά πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό ως δακτυλιοειδής έκλειψη, όπου το φεγγάρι είναι ελαφρώς πιο μικρό για να εμποδίσει εντελώς τον ήλιο και ένας δακτύλιος ηλιακού φωτός λάμπει γύρω από τη σκοτεινή Σελήνη. Αυτό συμβαίνει όταν η αντιδιαμετρική σκιά της Σελήνης πέφτει πάνω στη Γη.

Οι αστρονόμοι προβλέπουν ότι επόμενη υβριδική έκλειψη θα γίνει το 2028 και το «τυχερό» μέρος θα είναι κάπου στη Νέα Νότια Ουαλία.

Πηγή:ethnos

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το