Πολιτισμός

Η Λυδία Κονιόρδου στον Αγ. Γεώργιο Νηλείας για το σεμινάριο υποκριτικής στο «Αλώνι» “Θ”

Σ02 Φ1 ΠΡΟΣΩΠΟ (2)

Μία από τις κορυφαίες τραγωδούς της χώρας, η Λυδία Κονιόρδου, σε λίγες ημέρες θα βρεθεί στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, προκειμένου να διδάξει στο σεμινάριο υποκριτικής που θα φιλοξενηθεί στο όμορφο χωριό του Πηλίου από 2 έως 16 Ιουλίου, σε συνεργασία με το Θέατρο «Αλώνι» και την υποστήριξη του Κέντρου Αρχαίου Δράματος «Δεσμοί», το οποίο υπηρετεί αδιάλειπτα από το 1995 μέχρι σήμερα. Το περσινό θέμα ήταν οι «Βάκχες», με την γνωστή ηθοποιό, σκηνοθέτιδα και δασκάλα υποκριτικής, να επιλέγει για δεύτερη χρονιά στη σειρά ένα έργο του Ευριπίδη. Έτσι, στο σεμινάριο που θα ξεκινήσει σε λιγότερο από μισό μήνα, η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του μεγάλου τραγικού ποιητή μας, θα αποτελέσει το αντικείμενο εργασίας των 30 περίπου σπουδαστών που θα βρεθούν φέτος στον Αϊ-Γιώργη.

Η συζήτηση μαζί της επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά την μεγάλη αγάπη που τρέφει για τον τόπο μας, με την ίδια να εκμυστηρεύεται πως το περσινό εγχείρημα εξελίχθηκε σε μία εμπειρία μαγική για τους ηθοποιούς που είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν το σεμινάριο υποκριτικής. Δίπλα στη φύση και την ομορφιά που κρύβει το βουνό των Κενταύρων, η Λυδία Κονιόρδου με φόντο το δάσος και το μοναδικού κάλλους θέατρο που υπάρχει στο Αλώνι, καταπιάνεται εθελοντικά με ένα μοναδικό θεατρικό δρώμενο, που προβάλλει τη Μαγνησία σε όλη την Ελλάδα.
«Το Εθνικό Θέατρο με κάλεσε να γίνει κάτι αντίστοιχο στους Δελφούς, ενώ και στην Επίδαυρο ξεκινάει μία ανάλογη προσπάθεια από το Φεστιβάλ Αθηνών. Υπάρχει μία αναγκαιότητα να γίνει αυτό και ο τόπος μας προσφέρεται για μία τέτοια εμπειρία, γιατί όχι σε διεθνές επίπεδο. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό. Ζούμε σε μία εποχή-πέρασμα, στην οποία οι παλαιότεροι οφείλουν να μεταδώσουν στα παιδιά τα πολύτιμα αυτά πετράδια που οι μεγάλοι μας μάστορες του παρελθόντος έχουν βρει, ώστε να μη χαθούν μέσα στις αλλαγές που ζούμε. Να πάμε το θέατρο και τον πολιτισμό μας ένα βήμα παραπέρα. Όχι να χαθούνε και να τα ψάχνουμε από την αρχή. Αυτή είναι η δική μου προσπάθεια. Σαν ένας μικρός… Νώε του θεάτρου. Αυτό επιθυμούμε, εφόσον μας στηρίξουν και οι τοπικοί παράγοντες, να δημιουργήσουμε έναν πόλο για την ευρύτερη περιοχή», σημείωσε χαρακτηριστικά η σπουδαία ηθοποιός, η οποία δεν έκρυψε ότι αδημονεί να επισκεφτεί το Πήλιο: «Περιμένω πώς και πώς το φετινό σεμινάριο που ξεκινήσαμε πέρυσι για να γιορτάσουμε τα 20 χρόνια του Φεστιβάλ του Αλωνιού στον Αϊ-Γιώργη. Πιστεύω πως το Πήλιο είναι σε θέση να δώσει ένα στίγμα μάθησης και παιδείας. Ας μην ξεχνάμε ότι μεγάλοι δάσκαλοι υπήρξαν κάποτε και οι Κένταυροι. Για μένα τα πάντα ξεκινούνε από το πανέμορφο μέρος που θα βρεθούμε σε λίγες ημέρες. Όταν ένας τόπος σου προσφέρει τόσες εμπειρίες, νιώθεις την ανάγκη να δώσεις κι εσύ κάτι πίσω και να τον κάνεις να ομορφύνει ακόμη περισσότερο.».
Στη συνέχεια μίλησε για τις μοναδικές εμπειρίες που βίωσε: «Πέρυσι διαλέξαμε τις «Βάκχες» για να βιώσουν τα παιδιά το δάσος και τις φωνές του. Να νιώσουν αυτό το εκστατικό στοιχείο που μπορεί να σου γεννήσει αυτός ο τόπος. Δώσαμε έμφαση στο βακχικό στοιχείο, αφού και ο Διόνυσος, άλλωστε, είναι ο θεός του θεάτρου. Οι σπουδαστές έφτιαχναν μόνοι τους όλα τα στεφάνια, τους θύρσους, χρησιμοποιώντας υλικά από το δάσος, τους κισσούς, τις αγράμπελες. Ήταν κάτι μαγικό για όλους μας, οι οποίοι εθελοντικά προσφέραμε σ’ αυτήν την ιστορία, όπως ο Γιώργος Τριανταφύλλου με τον σύλλογο των Φίλων του Θεάτρου Αλώνι, ο Δήμος Νοτίου Πηλίου και ο δήμαρχος Νίκος Φορτούνας, αλλά και οι υπόλοιποι που αγκάλιασαν με θέρμη την προσπάθεια».
Η κ. Κονιόρδου θυμήθηκε χαρακτηριστικά το πρώτο πράγμα που είπε στους ηθοποιούς που βρέθηκαν πριν από ένα χρόνο στο «Αλώνι»: «Τους επισήμανα ότι επειδή ακριβώς είμαστε σε ένα μέρος απίστευτο, το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να σωπάσουμε και να ακούσουμε. Να σωπάσουμε τον κοσμικό εαυτό μας, που κουβαλάμε όλοι μας στην καθημερινή ζωή και να ακούσουμε τι έχει να μας πει αυτός ο τόπος που είναι πραγματικά μοναδικός. Αν αφουγκραστείς την φύση κι ακούσεις τι έχει να σου πει, ανοίγονται πάρα πολλά παράθυρα της ψυχής για τους ανθρώπους και ιδιαίτερα για τους ηθοποιούς. Είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουν αυτή την επικοινωνία με τον εσωτερικό τους εαυτό για να προχωρήσουν και να ωριμάσουν ως άνθρωποι. Πολλοί σπουδαστές μας έλεγαν ότι άλλαξε η ζωή τους, η σχέση τους με το θέατρο μετά το σεμινάριο. Αυτός είναι και ο απώτερος σκοπός μας: Να βγάλουν πράγματα πιο βαθιά, γιατί αυτό ζητάει το αρχαίο δράμα και να μην περιορίζονται σε κάτι επιφανειακό».
Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί με την ανοιχτή παρουσίαση της εργασίας του σεμιναρίου στο κοινό. Προγραμματίστηκε για τις 16 Ιουλίου, με την Ελληνίδα σκηνοθέτιδα να σημειώνει: «Η παράσταση θα είναι η κορύφωση της δουλειάς που θα κάνουμε για δύο εβδομάδες. Πέρυσι ήρθαν κοντά στα 400 άτομα και είδαν τις «Βάκχες». Φέτος θα μοιραστούμε και πάλι τις εμπειρίες μας με το κοινό. Από την πλευρά μου δεν έχω να κάνω τίποτα άλλο από το να συνθέσω σε μία κοινή προσπάθεια όλα όσα θα καταθέσουν για 15 ημέρες οι ίδιοι οι σπουδαστές. Το προηγούμενο καλοκαίρι συμμετείχαν και δύο μουσικοί από τον Άγιο Λαυρέντη, οι οποίοι μας βοήθησαν. Ήταν ένα νταούλι κι ένας ζουρνάς, που πραγματικά συντέλεσαν σε μία μαγική βραδιά. Κάτι ανάλογο θα σκεφτούμε και φέτος, για να συνδέσουμε το θεατρικό δρώμενο με στοιχεία μουσικά».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το