Πολιτισμός

Λίμνη Λεμάν – Περιήγηση στο κέντρο του Εβιάν

Της Άννας Μαρίας Κουτσιρίμπα – Σεμιλιέτωφ,
φιλολόγου – συγγραφέα*

Στη Λουτρόπολη Εβιάν υπήρχε και το κάστρο των Κόμηδων και των Δουκών της Σαβοΐας του 13ου αιώνα με θέα στη λίμνη Λεμάν, αλλά καταλήφθηκε, καταστράφηκε, εγκαταλείφτηκε και μόνο τρεις πύργοι έχουν παραμείνει ώς σήμερα για να μας θυμίζουν το παρελθόν και μπορούμε να τους δούμε.
Θα συναντήσουμε την εκκλησία της Norte – Dame de l’ Assomption, την Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που χτίστηκε τον 13ο αιώνα. Δέχτηκε αρκετές ανακαινίσεις και επεκτάσεις στις αρχές του 20ού αιώνα όπου πήρε τη σημερινή της μορφή. Η πρόσοψή της ανήκει σε ρωμανοβυζαντινό ρυθμό, με τετράγωνο καμπαναριό και ένα φανάρι στην κορυφή. Στο εσωτερικό της θαυμάζουμε τις καμάρες, τα περίτεχνα κιονόκρανα και τα παρεκκλήσια. Θα δούμε έναν πίνακα της Παναγίας της Χάριτος του 16ου αιώνα, ένα γλυπτό της Παναγίας και του Θείου Βρέφους που ονομάζεται Παναγία του Ροδαρίου, ένα ανάγλυφο της Παναγίας με τον Ιησού του 15ου αιώνα και ένα γλυπτό της Αγίας Αικατερίνης. Το κτήριο έχει καταχωρηθεί ως ιστορικό μνημείο το 1974.

Η εκκλησία της Θεοτόκου και τα γύρω κτήρια

Απέναντι από την εκκλησία θα συναντήσουμε ένα γυναικείο γλυπτό μοντέρνας τέχνης σε ένα μικρό σιντριβάνι. Αλλά και σε αρκετά σημεία της πόλης, όπως στον κεντρικό πεζόδρομο, θα συναντήσουμε γλυπτά μοντέρνας τέχνης. Ένα από αυτά το σκουρόχρωμο μαρμάρινο σιντριβάνι Fontaine Liberation Malraux Ruota ran και στη μέση ένα μπρούτζινο γλυπτό που αναπαριστά μια γυναίκα που γονατίζει καθώς σηκώνει τα χέρια της προς τον ουρανό σε ένδειξη ευχαριστίας ή ικεσίας. Στη βάση μπορούμε να διαβάσουμε και μερικούς στίχους της Ελευθερίας του 1944, από το απόσπασμα του Andre Malraux.

Το παλιό δημαρχείο με το οικόσημο της πόλης στο κέντρο του

Τουριστικό αξιοθέατο αποτελεί και το Monument aux morts d’ Evian, ένα μεγάλο μνημείο που δημιουργήθηκε το 1922, με το άγαλμα της Θεάς Νίκης στην κορυφή με το σπαθί στο χέρι και το δάφνινο στεφάνι και στη βάση του μνημείου ένας στρατιώτης με τη σημαία στα χέρια στη μια μεριά και στην άλλη μια γυναίκα όπου θρηνεί καθώς βλέπει το μικρό παιδί της να συνοδεύεται από άγγελο. Αργότερα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο προστέθηκαν πίσω από το μνημείο και δύο μεγάλες ανάγλυφες παραστάσεις, που η μία απεικονίζει έναν στρατιώτη να αποχαιρετά την οικογένειά του και η άλλη το πένθος μιας οικογένειας για το χαμό του στρατιώτη – παιδιού τους.
Θα βρεθούμε στην Place Charles de Gaulle, που είναι η πλατεία της Παλιάς Αγοράς, μιας υπαίθριας αγοράς στο κέντρο της πόλης. Στο κέντρο της ένα σιντριβάνι με ξύλινη λεκάνη και κοντά της ένας στύλος όπου κατά το παρελθόν αποτελούσε το μέρος όπου εκθέτονταν οι εγκληματίες στα μάτια του κόσμου. Ανατολικά της πλατείας βρίσκεται και το Δημοτικό Θέατρο.
Θα περπατήσουμε στον κεντρικό της δρόμο, έναν πεζόδρομο με μικρά καταστήματα, καφέ και εστιατόρια, που είναι γεμάτος από κόσμο, κυρίως από τουρίστες που αγοράζουν αναμνηστικά ή απολαμβάνουν τη βόλτα τους στη γραφική πόλη. Θα καθίσουμε σε ένα από τα καφέ της για να δοκιμάσουμε τα γλυκά και τα παγωτά για τα οποία φημίζεται η πόλη. Έχει και αρκετές Γκαλερί Τέχνης, όπου θα περάσουμε στην Galerie 29, Dream’ s Art & Culture.

Το μαρμάρινο σιντριβάνι Fontaine Liberation Malraux Ruota ran

Κατά την περιήγησή μας θα συναντήσουμε ένα κτήριο που κατά το παρελθόν υποδεχόταν διερχόμενους προσκυνητές και λειτουργούσε ως νοσοκομείο, αφού προσέφερε φροντίδα σε φτωχούς πολίτες. Σήμερα διακρίνουμε πάνω από την είσοδό του το οικόσημο της πόλης. Αποτελούσε για πολλά χρόνια το δημαρχείο της πόλης ώς στις αρχές του 20ού αιώνα.
Μπορούμε να επισκεφτούμε και το Προϊστορικό και Γεωλογικό Μουσείο, το οποίο καταγράφει την προέλευση του ανθρώπου και την εξέλιξή του μέσω μιας σειράς από εργαλεία από την Εποχή του Λίθου, του Χαλκού και απαριθμούνται στα περίπου 700 εκθέματα. Επίσης διαθέτει και γεωλογικά ευρήματα της γύρω περιοχής.
Συνεχίζεται…
*Οι φωτογραφίες είναι του Μιλτιάδη και του Γιώργου Σεμιλιέτωφ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το