Τοπικά

Λιγότερα τα πρόωρα, περισσότερες οι καισαρικές στη Μαιευτική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου

Λιγότερες πρόωρες γεννήσεις, αλλά περισσότερες γεννήσει με καισαρικές τομές καταδεικνύει έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου και αφορούσε σε όλη την περυσινή χρονιά.
Στην έρευνα συμμετείχαν οι εξής: Χαμαιδούλα Τάτλη, Ευαγγελία Τάτλη Ε, Λεμονιά Βαρακλιώτη, Ανδρομάχη Τραγάρη, Ειρήνη Οροβού, Ευαγγελία Καραναστάση, Δωροθέα Παναπακίδου, Δέσποινα Κωστελίδου, Χρυσοβαλάντης Άγος, Παρθένα Σερτεφίδου.
Όπως τονίζεται στην μελέτη «Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πια, πως ένας στους δύο τοκετούς στην Ελλάδα γίνεται με Καισαρική Τομή (KT), γεγονός που «δίνει» στη χώρα μας μια αρνητική «πρωτιά» μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, {(στις οποίες υπερέχει η Πρακτική του Φυσιολογικού Τοκετού (ΦΤ)}, εκείνη της «εντατικοποίησης» της διαδικασίας του τοκετού, που οδηγεί με τη σειρά της, με ταχείς μάλιστα ρυθμούς, στην πλήρη «βιομηχανοποίησή» του. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μόλις το 17,8% των τοκετών στην Ευρώπη γίνεται με ΚΤ. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι τρεις φορές μεγαλύτερο.
Σκοπός της μελέτης ήταν η καταγραφή του συνόλου και του είδους των τοκετών (Κ.Τ-ΦΤ), του τύπου της εφαρμοσθείσας αναισθησίας, του μέσου βάρους γέννησης των νεογνών καθώς και του προσδιορισμού του ποσοστού των προώρων, το έτος 2016 και ο σχολιασμός των αποτελεσμάτων.
Η μέθοδος που ακολουθήθηκε ήταν η αναδρομική καταγραφή πληροφοριών από το διατηρούμενο έντυπο σχετικό αρχειακό υλικό, στο τμήμα Μ/Γ. Καταγράφηκαν το είδος του τοκετού, το ποσοστό των πρόωρων γεννήσεων και το είδος της νάρκωσης που χρησιμοποιήθηκε σε κάθε έναν από αυτούς για ολόκληρη τη χρονιά 2016.

Αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία «σε σύνολο 610 τοκετών οι 349 ήταν ΦΤ, εκ των οποίων οι 85 έγιναν με πρόκληση. 261 αφορούσαν ΚΤ (43%) (91 προγραμματισμένες και οι 170 επείγουσες). Οι πρόωρες γεννήσεις δεν ξεπερνούν το 4% των γεννήσεων. Όσον αφορά στο είδος της νάρκωσης, ήταν ραχιαία: 76%, γενική: 20% και επισκληρίδιος: 4%, που αφορά κυρίως προκλήσεις τοκετού. Το 45% του συνόλου των γεννήσεων έχει πάρει κάποιο είδος νάρκωσης. Όσον αφορά το φύλο, τα αγόρια προπορεύονται στις γεννήσεις, 53% έναντι 47%. Το μέσο βάρος γέννησης των τελειόμηνων νεογνών είναι τα 3209 gr και η μέση τιμή ηλικίας κύησης με εβδομάδα τοκετού (w) 38,2 w. Το σύνολο των προώρων νεογνών, αποτελείται από 24 νεογνά (4%), συμπεριλαμβανομένων μόνο 2 με ηλικία κύησης 24-30 w. (γίνεται έγκαιρη διακομιδή των επιτόκων σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο). Νάρκωση πήραν 277 επίτοκες από τις 610 με μεγαλύτερη προτίμηση στη ραχιαία αναισθησία (212) και ακολουθούν η γενική νάρκωση(57) και η επισκληρίδιος (8). Το 2% του συνόλου των προκλήσεων τοκετού έχει πάρει αναισθησία.
Τα συμπεράσματα της μελέτης ήταν τα αυξημένα ποσοστά καισαρικών τομών που δεν συμβαδίζουν με αντίστοιχα του ΠΟΥ, μειωμένα ποσοστά προωρότητας γεγονός που δείχνει παρακολούθηση κύησης και έγκαιρη παραπομπή των εγκύων σε Τριτοβάθμια νοσοκομεία, αυξημένα ποσοστά ραχιαίας αναισθησίας και μειωμένη περιγεννητική θνησιμότητα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το