Ελλάδα

Λέσβος: Νεφροπαθής πρόσφυγας κατέρρευσε στη Μόρια

Νεαρός από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό που έφτασε πριν από μερικούς μήνες με προσφυγική βάρκα στη Λέσβο, προσπαθούσε μάταια να ενημερώσει τα υγειονομικά κλιμάκια στο ΚΥΤ της Μόριας ότι είναι νεφροπαθής τελικού σταδίου και χρειάζεται να υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση σε τακτά διαστήματα. Μιλώντας γαλλικά, αλλά χρησιμοποιώντας και τη γλώσσα του σώματος, προσπάθησε επανειλημμένα να εξηγήσει την κατάστασή του, αρχικά στη μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ, που τον εξέτασε με την άφιξή του στο ΚΥΤ, και στη συνέχεια στο προσωπικό της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ.) που έχει αναλάβει την υγειονομική κάλυψη στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (Προ.Κε.Κ.Α.) της δομής. Το πρόβλημα υγείας του δεν αναγνωρίστηκε και ο Αφρικανός οδηγήθηκε ως κρατούμενος στο κλειστό κέντρο, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, που παραπέμπει εκεί όσους έχουν προσφυγικό προφίλ κάτω του 25%.

Σύμφωνα με το παράρτημα στη Λέσβο της Αμερικανικής ΜΚΟ H.I.A.S., που παρέχει νομική στήριξη σε αιτούντες ασύλου, ο κρατούμενος δεν έλαβε την απαραίτητη αιμοκάθαρση για 9 συνεχόμενες ημέρες, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει μέσα στο Προ.Κε.Κ.Α. της Μόριας και να διακομιστεί στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, σε κρίσιμη για τη ζωή του κατάσταση. Εκεί μόνο διαγνώστηκε πως όντως πάσχει από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, με ανάγκη αιμοκάθαρσης τουλάχιστον μια φορά ανά τρεις μέρες.

Το περιστατικό συνέβη την περασμένη άνοιξη, και ευτυχώς δεν ήταν πολύ αργά για τον νεαρό Αφρικανό. Μετά από την επίσημη διάγνωση και τη σταθεροποίηση της κατάστασής του, χαρακτηρίστηκε ως ευάλωτος. Άρθηκε γι αυτόν ο γεωγραφικός περιορισμός και μεταφέρθηκε στην ενδοχώρα. Σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη και κάνει αιμοκάθαρση σε νοσοκομείο της πόλης.

Η συγκεκριμένη υπόθεση περιλαμβάνεται σε αναφορά της H.I.A.S. προς τον Συνήγορο του Πολίτη, που είχε σκοπό να καταδείξει τις σοβαρότατες ελλείψεις στον ιατρικό έλεγχο των νεοεισερχόμενων αιτούντων ασύλου. «Ο Συνήγορος προώθησε την αναφορά μας στις αρμόδιες ελληνικές Αρχές -στη διοίκηση του ΚΥΤ Μόριας και στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου- ζητώντας αναλυτική ενημέρωση», είπε στο ethnos.gr ο δικηγόρος της H.I.A.S. Λεβάντ Ταλαχάτζε.

Η οργάνωση χαρακτηρίζει ως άκρως ανεπαρκείς τις ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται στα Προ.Κε.Κ.Α. όλης της χώρας, στα οποία η Α.Ε.Μ.Υ. έχει de jure το μονοπώλιο στην παροχή φροντίδας υγείας, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την ψυχοκοινωνική διάγνωση και στήριξη των προσφύγων που διαβιούν στα συγκεκριμένα κέντρα. Όπως αναφέρεται, μάλιστα, στη σχετική αναφορά, η Α.Ε.Μ.Υ. διαθέτει αυτή τη στιγμή μόνο ένα άτομο προσωπικό στο Προ.ΚΕ.Κ.Α. της Μόριας, ενώ από την αρχή της λειτουργίας της δεν διέθετε προσωπικό για διερμηνεία.

«Δεν είναι το μοναδικό περιστατικό κράτησης προσφύγων με σοβαρό πρόβλημα υγείας στο Προ.ΚΕ.Κ.Α. Έχει συμβεί να έχουν βάλει κρατούμενο με βαρύ ψυχιατρικό πρόβλημα, ακόμα και ασθενή με ηπατίτιδα C, με κίνδυνο μετάδοσης και σε άλλους κρατούμενους», ανέφερε στο ethnos.gr η δικηγόρος της H.I.A.S. Μαρία Σπηλιωτακάρα.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το