Τοπικά

Λείπουν συνεργεία και εργατικά χέρια από την οικοδομή

 

Ελλείψεις παρατηρούνται σε συνεργεία με εξειδικευμένους τεχνίτες, αλλά και εργατικά χέρια στην οικοδομή και τον κατασκευαστικό κλάδο. Ανησυχία επικρατεί στον κλάδο όχι λόγω έλλειψης ζήτησης από ενδιαφερόμενους αγοραστές, αλλά εξαιτίας της απουσίας εργατικών «χεριών». Εξάλλου δεν είναι τυχαία η μελέτη του Πολυτεχνείου που δείχνει πως στον κατασκευαστικό κλάδο λείπουν περίπου 200.000 εργαζόμενοι, από μηχανικούς μέχρι τεχνίτες.

Σημαντική έλλειψη προσωπικού παρατηρείται ειδικά σε επαγγέλματα όπως αυτά που σχετίζονται με τις σκυροδετήσεις. Είδος εν ανεπαρκεία θεωρούνται μπετατζήδες, σιδεράδες, σοβατζήδες, χτιστάδες κ.λπ. Δυσεύρετα είναι και τα συνεργεία, τα οποία δεν είχαν σχέση με την ανακαίνιση κατοικίας. «Σε αυτά τα επαγγέλματα υπάρχει πρόβλημα εργατικού δυναμικού. Κι αυτό γιατί κατά την περίοδο της κρίσης πολλά άτομα που απασχολούνταν σε τέτοια συνεργεία είτε άλλαξαν εργασία και στράφηκαν σε άλλες δουλειές είτε έφυγαν εκτός Ελλάδας αναζητώντας καλύτερες μέρες» τόνισε ο πρόεδρος Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων Μαγνησίας κ. Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου.
Όπως ο ίδιος υπογράμμισε, συνεργεία με 6-7 άτομα, τα οποία θεωρούνται «μικρά», αποτελούνται πλέον από 3 έως 4 άτομα, προσθέτοντας πως υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε εξειδικευμένο προσωπικό.
«Τα «καλά» συνεργεία που ξέρουν τη δουλειά, είναι λίγα, δημιουργώντας ένα επιπλέον πρόβλημα στο κοστολόγιο. Δηλαδή επειδή είναι λίγοι οι εξειδικευμένοι τεχνίτες, ανεβαίνει και το κοστολόγιο. Πάνω από όλα χρειάζεται προσοχή από τους κατασκευαστές για την επιλογή του κατάλληλου συνεργείου, ώστε να είναι γνώστες της δουλειάς που πρόκειται να κάνουν» σημείωσε ο ίδιος.
Εκτός όλων των άλλων η έλλειψη σε εργατικά χέρια προκαλεί και καθυστέρηση παράδοσης ενός έργου. «Όταν δεν έχεις το ανάλογο προσωπικό, υπάρχει και καθυστέρηση ολοκλήρωσης ενός έργου στην οικοδομή. Αν μπορεί να παραδοθεί σε 1 χρόνο, τότε με την έλλειψη εργατικών χεριών ίσως να χρειαστεί 20% περισσότερο χρόνο, δηλαδή μία καθυστέρηση 2-3 μηνών» υποστήριξε ο κ. Τρ. Παπαγεωργίου.
Για τον ίδιο υπάρχει έλλειψη και στα εργατικά χέρια, παρόλο που οι δείκτες ανεργίας εξακολουθούν να είναι υψηλοί. «Δυστυχώς, παρόλο που η οικοδομή είναι μια βαριά δουλειά, δεν βλέπουμε Έλληνες να είναι διατεθειμένοι να δουλέψουν» ανέφερε ο ίδιος, συμπληρώνοντας: «Οι νέοι προτιμούν είτε να είναι στο ταμείο ανεργίας είτε να τους χαρτζιλικώνουν οι γονείς ή ο παππούς και η γιαγιά, παρά να μάθουν μια δουλειά που μπορεί να τους αποφέρει ένα σημαντικό εισόδημα. Δυστυχώς είναι πολλοί λίγοι οι νέοι που εργάζονται στην οικοδομή και τον κατασκευαστικό κλάδο».
Στην περιοχή «σηκώνονται» αρκετές οικοδομές. «Ακόμα και στον τεχνικό κλάδο των μηχανικών αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη. Είχαμε πολλούς συναδέρφους που έφυγαν για το εξωτερικό κι αυτό δημιουργεί κι άλλο πρόβλημα με αποτέλεσμα να μην μπορείς να ανταπεξέλθεις στον φόρτο εργασίας με αποτέλεσμα τις καθυστερήσεις» τόνισε ο πρόεδρος Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων Μαγνησίας.
«Έφυγε σχεδόν μία ολόκληρη γενιά για το εξωτερικό. Τώρα «άνοιξε» η οικοδομή και έχει δουλειά, αλλά το εξειδικευμένο προσωπικό με γνώσεις είναι μικρό σε αριθμό» κατέληξε ο κ. Τρ. Παπαγεωργίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το