Οικονομία

«Λευκός καπνός» από τις Βρυξέλλες: Μετά την Καθαρά Δευτέρα επιστρέφουν οι θεσμοί

Λευκός καπνός για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα βγήκε μετά την συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των θεσμών πριν από το Eurogroup, με κυβερνητικούς κύκλους να αναφέρουν ότι η επήλθε συμφωνία μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία εντός ολίγων ημερών.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».
Η ελληνική πλευρά αποδέχτηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.
Έτσι, όπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.
«Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος» αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, και συμπληρώνουν: «Επίσης πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Κομισιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια».
Η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται ήδη τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος με την Παγκόσμια Τράπεζα, σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το