Οικονομία

Le Monde: Απευθείας τρίτο πακέτο στην Ελλάδα

lemonde

«Η ιδέα για ένα τρίτο σχέδιο βοήθειας στην Αθήνα, κερδίζει έδαφος», είναι ο τίτλος σημερινού άρθρου της εφημερίδας Le Monde, που αναφέρεται στο αδιέξοδο που θα δημιουργηθεί στα μέσα Μαΐου, εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και μετά την εκπνοή του ισχύοντος προγράμματος τον Ιούνιο.

Η συντάκτρια, Σεσίλ Ντικουτριέ, αφού κάνει μια σύντομη αναφορά στη σειρά των αναβολών, που έγιναν στις οριακές ημερομηνίες που είχαν δοθεί από τον Φεβρουάριο και μετά, καταλήγει ότι “και η 24 Απριλίου στη Ρίγα αναμένεται να είναι ακόμα ένα ενδιάμεσο στάδιο”.

“Με αυτούς τους ρυθμούς, εάν δεν υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία στα μέσα Μαΐου, οι Ευρωπαίοι, θα μπορούσαν να υποχρεωθούν να περάσουν κατ’ευθείαν στη διαπραγμάτευση ενός τρίτου σχέδιου βοήθειας, χωρίς να έχει ξεκάθαρα ολοκληρωθεί το δεύτερο. Το σενάριο αυτό δεν είναι ακόμα στο τραπέζι, αλλά είναι ήδη σε μια γωνιά του μυαλού πολλών Ευρωπαίων ιθυνόντων”, τονίζει η συντάκτρια.

“Οι διαπραγματεύσεις μέχρι στιγμής δεν προχωρούν, επειδή τα στοιχεία που παρουσιάζει η Ελλάδα είναι ελλιπή και οι δανειστές δε μπορούν να σχηματίσουν ολοκληρωμένη εικόνα για τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση”, αναφέρεται σύμφωνα με σχετική δήλωση του Γάλλου υπουργού οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οποιαδήποτε άλλη προθεσμία, πλην αυτής του τέλους Ιουνίου, δεν θεωρείται σημαντική (από τους Ευρωπαίους), στοιχείο που έχει συμβάλλει στη μείωση των πιέσεων για την εύρεση συμφωνίας.

Επίσης, οι Βρυξέλλες δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για την πληρωμή των δόσεων στο ΔΝΤ (800 εκατ.) και εκτιμούν ότι η σημαντική ημερομηνία πληρωμής δόσης – που η μη εξυπηρέτησή της θα συνδεόταν με χρεοκοπία -είναι η 20η Ιουλίου, κατά την οποία θα επιστραφούν 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το