Τοπικά

Λάστιχα, τιμόνια, μπαταρίες αυτοκινήτων… Ένας τόνος σκουπιδιών ανασύρθηκε από τον βυθό της παραλίας

Σκουπίδια και άλλα αντικείμενα συνολικού βάρους 939,8 κιλών σε μόλις δύο πρωϊνά συγκεντρώθηκαν από την εθελοντική δράση «Καθάρισε σε βάθος» που πραγματοποιήθηκε τόσο παράκτια όσο και παραθαλάσσια στην παραλία του Αγίου Κωνσταντίνου το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Πιο συγκεκριμένα η ομάδα TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η εθελοντική ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το εξιδεικευμένο σουηδικό Ινστιτούτο Κυκλικής Οικονομίας CEEII (Circular Economy & Eco Innovation Institute) και την ΑΜΚ «Beach cleaning» συμμετείχαν εθελοντικά στη δράση «Καθάρισε σε βάθος» αρχής γενομένης από την Παρασκευή 9/10/2020 όπου μαθητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο κτίριο του πρώην Γαλλικού Ινστιτούτου και έγινε μια παρουσίαση της δράσης και συζήτηση.

Από την ομάδα YALOS ο Γιώργος Πρώιας σημειώνει πως «το Σάββατο και την Κυριακή 10-11/10/20 η ομάδα TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η εθελοντική ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας η εθελοντική ομάδα Beach cleaning, καθώς και το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου, ανώνυμοι πολίτες, εθελοντές από Αθήνα, το 9ο Γυμνάσιο Βόλου με τους εθελοντές μαθητές του, βρέθηκαν στην παραλία του Βόλου απέναντι από τον Άγιο Κωνσταντίνο για να καθαρίσουμε τόσο την υποθαλάσσια όσο και την παράκτια περιοχή. Οι δύτες έβγαλαν μόνο από το μικρό λιμανάκι διάφορα αντικείμενα όπως λάστιχα, δίχτυα, μπιτόνια, πλαστικά, εργαλεία, μπαταρίες αυτοκινήτου, ποδήλατα, τιμόνια αυτοκινήτου και άλλα απορρίμματα του αλιευτικού κλάδου, καλάθια σούπερ μάρκετ και από την παράκτια περιοχή σακούλες, πλαστικά ποτήρια, μπουκάλια, ντενεκεδάκια, αποτσίγαρα και άλλα πολλά. Το Σάββατο μαζέψαμε 130 κιλά σκουπίδια από την ακτή και 313 κιλά από το νερό και την Κυριακή μαζέψαμε 452 κιλά και 44,8 κιλά αντίστοιχα. Συνολικό βάρος και των δύο δράσεων 939,8 κιλά σε μόλις δύο πρωϊνά…».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «τα απορρίμματα που ανασύρονται συνολικά, μετά από διαλογή, συγκεντρώνονται και κατόπιν επεξεργασίας μέσω του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας, μετατρέπονται σε χρηστικά αντικείμενα τα οποία επιστρέφονται στις τοπικές κοινωνίες δωρεάν. Δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό και απομακρύναμε τα απορρίμματα. Ελπίζουμε τουλάχιστον, οι άνθρωποι που βρίσκονται καθημερινά εκεί να το σεβαστούν και οι αρμόδιοι να πράξουν αναλόγως για την προστασία της θαλάσσιας ζωής. Πραγματικά χρειάζεται εκπαίδευση και αλλαγή νοοτροπίας σε όλους μας και πρέπει να ξεκινήσει από την οικογένεια και από το πρώτες τάξεις του σχολείου. Η ομάδα TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η εθελοντική ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα έχει συνεργασία με όλους τους φορείς που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον, ώστε να γίνουν δράσεις και να δημιουργήσουμε μία κοινωνία περιβαλλοντικά φιλική και καθαρή από ρυπογόνους παράγοντες αέριους και θαλάσσιους».

Από την ομάδα «Beach cleaning» ο Οδυσσέας Λάμπρου ανέφερε πως «ήρθαμε στον Βόλο για ένα διήμερο καθαρισμού στο λιμάνι του Άγιου Κωνσταντίνου. Ένα μέρος των αντικειμένων που περισυλέχθηκαν, θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Η ομάδα μας έχει δραστηριοποιηθεί και σε άλλες περιοχές, ενώ το θετικό είναι πως υπάρχουν πολλοί νέοι που συμμετέχουν στις δράσεις καθαρισμού».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το