Τοπικά

ΛΑΣ Βόλου: «Να “ξηλωθούν” τώρα οι κάμερες από το Σχολικό Συγκρότημα Φυτόκου»

Η ΛΑΣ Βόλου σε ανακοίνωσή της, ζητά την αποξήλωση των καμερών που έχουν τοποθετηθεί στο σχολικό συγκρότημα Φυτόκου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση:

Η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βόλου αποφάσισε να χρηματοδοτήσει, ύστερα από εισήγηση των Διευθυντών του Σχολικού συγκροτήματος Φυτόκου (και όχι όπως υπογράφουν ως «Σχολικό Συμβούλιο»), την τοποθέτηση 8 καμερών και όλων των απαραίτητων υλικών με πρόσχημα την προστασία από βανδαλισμούς των σχολικών εγκαταστάσεων.
Η απόφαση αυτή αποτελεί μέτρο αυταρχισμού και αστυνόμευσης των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στο χώρο του σχολείου . Υπάρχει ο κίνδυνος να περιοριστεί η ανάπτυξη της έννοιας της ελευθερίας τους, εάν διαπαιδαγωγηθούν στο ότι είναι φυσιολογικό να παρακολουθούνται μέσω καμερών. Βάζει φραγμό στην ελευθερία κινήσεών τους και τους εθίζει στην παρακολούθηση και στον χαφιεδισμό.
Η διαβεβαίωση ότι η χρήση του συστήματος θα γίνεται εκτός ωρών λειτουργίας του σχολικού προγράμματος δεν αποκλείει τη χρήση του οποιαδήποτε στιγμή και για οποιαδήποτε λόγο αποφασίσει ο διαχειριστής του, παρακολουθώντας τους μαθητές και τους καθηγητές. Συνεπώς δεν έχει καμιά νομιμοποίηση και μάλιστα όταν σε προηγούμενες κινητοποιήσεις των μαθητών για τα προβλήματα του σχολείου, διευθυντής από το σχολικό συγκρότημα τρομοκρατούσε και απειλούσε τους μαθητές, ότι «θα πάει στον εισαγγελέα» επιχειρώντας να βάλει εμπόδια στους αγώνες τους. Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι η μεθόδευση εγκατάστασης καμερών δεν τηρεί ούτε καν τη διάτρητη αστική νομιμότητα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Η εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης σε σχολεία του δήμου δεν πρόκειται να λύσει το ζήτημα της φύλαξης και προστασίας των σχολικών κτιρίων. Το πρόβλημα της φύλαξης των σχολικών εγκαταστάσεων δε λύνεται ούτε με πεντάμηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, ούτε με την παράδοση της ασφάλειας των δημόσιων σχολείων σε ιδιωτικές εταιρείες security. Απαιτείται η πρόσληψη μόνιμων σχολικών φυλάκων.
Το σχολείο πρέπει να είναι χώρος μόρφωσης, ελεύθερης δημιουργίας και ολόπλευρης ανάπτυξης της προσωπικότητας των παιδιών. Καλούμε τους γονείς, τους μαθητές και τους καθηγητές να αντιδράσουν σε κάθε μέσο τρομοκράτησης και αυταρχισμού μέσα στο σχολείο και να παλέψουν για το δικαίωμα στη μόρφωση, για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών και των δικαιωμάτων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το