Τοπικά

ΛΑΣ: Απουσία αντιπλημμυρικής θωράκισης, σχεδιασμού και υλοποίησης έργων στον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου

“Στον ήδη κηρυγμένο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου από τις βροχοπτώσεις του Φλεβάρη 2018, ήρθαν να προστεθούν οι καταστροφές από την τελευταία βροχή της 31.10.2019 και να αναδείξουν με τον πιο τραγικό τρόπο την πλήρη απουσία σχεδιασμού και θωράκισης από την πλευρά της πολιτείας” επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωσης Ζαγοράς-Μουρσείου χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στον Δήμο τραγική.
“Πλέον είναι διάσπαρτος ο φόβος σε όλα τα νοικοκυριά, ότι με την επόμενη βροχή θα καταστραφούν και νέα σπίτια, δρόμοι, θα προστεθούν νέα εμπόδια επιβίωσης, νέα εμπόδια στην προσπάθεια καλλιέργειας της γης, αλλά και στην τουριστική υποδομή με πλήθος καταστροφών και αδυναμία πρόσβασης σε παραλίες.
Η πλήρη απουσία αντιπλημμυρικής θωράκισης, σχεδιασμού και υλοποίησης των απαραίτητων έργων από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής αλλά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας διαχρονικά, έχουν μετατρέψει την περιοχή μας σε βομβαρδισμένο τοπίο” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σημειώνει επίσης ότι η παντελής απουσία συντήρησης του εθνικού κυκλώματος Πηλίου, η ανύπαρκτη αποκατάσταση παλαιών τμημάτων που είχαν παρουσιάσει βλάβες εδώ και είκοσι τουλάχιστον χρόνια, έχουν μετατρέψει τον κυριότερο δρόμο σε επικίνδυνο.

“Αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια Θεσσαλίας που έχει την ευθύνη, εκτελεί στο Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου με ρυθμό χελώνας, μόνο δύο έργα, στην εθνική οδό έξω από τη Ζαγορά, τα οποία έχουν παρουσιάσει εκτεταμένες βλάβες εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Όλα τα φρεάτια στράγγισης του δρόμου, αλλά και οι αύλακες απορροής, δεν έχουν καθαριστεί για την έλευση του φετινού χειμώνα με αποτέλεσμα οι ζημιές να επεκτείνονται και να απαιτούν νέα τεράστια κόστη.
Η Δημοτική αρχή του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου δεν έχει καταφέρει να ξεκινήσει ακόμη κανένα έργο αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από τις καταστροφές της προηγούμενης πλημμύρας του Φλεβάρη 2018. Τα σημεία που καταστράφηκαν και «μπαζώθηκαν» προσωρινά για την αποκατάσταση της πρόσβασης, παρουσιάζουν ξανά ζημιές. Οι καταστροφές εντοπίζονται εντός των ορίων των οικισμών, σε καλλιέργειες, σε αγροτικούς δρόμους, στο παραλιακό μέτωπο.
Καμιά ουσιαστική απάντηση μέχρι τώρα δεν υπάρχει για την αποζημίωση των συνδημοτών που καταστράφηκαν τα σπίτια τους σε όλα τα χωριά του Δήμου μας. Πάνω από 300 σπίτια του Δήμου έχουν κριθεί στατικά επικίνδυνα, ακατάλληλα, ή με σημαντικές βλάβες. Οι ιδιοκτήτες περιμένουν απαντήσεις και η «επίσημη πολιτεία», Δήμος – Περιφέρεια – Κυβέρνηση ΝΔ, κρύβεται πίσω από την γραφειοκρατία που η ίδια δημιούργησε και υποστηρίζει. Ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες γεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες για την προστασία των οικισμών και την λήψη μέτρων”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το