Τοπικά

Η Λάρισα αντέχει σεισμό έως και 6,5 Ρίχτερ

624e760d32e0c84675ade01353cabdd0_XL

«Στη Λάρισα έχουμε περιόδους υψηλής σεισμικότητας και υψηλής αδράνειας. Η Θεσσαλία και ο νομός Λάρισας “κινούνται” νότια. Το πότε θα εκδηλωθούν αυτές οι τάσεις είναι ένα θέμα που ερευνάται. Πρέπει λοιπόν να γίνει μια σεισμο-πολεοδομική μελέτη για να αποτυπωθεί η κατάσταση στη Θεσσαλία» επισήμανε ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και πρόεδρος παράλληλα του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Ετοιμότητα πόλης – πολιτών σε περίπτωση σεισμού».

Η ημερίδα, που έγινε χθες το απόγευμα στο Δημοτικό Ωδείο, διοργανώθηκε από την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) και το Περιφερειακό Τμήμα Λάρισας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Με τον κ. Λέκκα να τονίζει την ανάγκη της πρόληψης αλλά και της διαρκούς ετοιμότητας των εμπλεκόμενων φορέων για να διαχειρισθούν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο κ. Λέκκας έκανε γενικές αναφορές και στη σεισμικότητα της Θεσσαλίας λέγοντας ότι «χαρτογραφούνται τα ενεργά ρήγματα των Σοφάδων και της Ελασσόνας» ενώ εμφανίσθηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι «η Λάρισα αντέχει έως 6,5 Ρίχτερ» διευκρινίζοντας ότι θεωρείται «εξαιρετικά απίθανο να εκδηλωθεί σεισμός πάνω από 7 Ρίχτερ. Είμαστε ασφαλείς αρκεί να έχουμε και τις υποδομές σε διαρκή ετοιμότητα».

Η χθεσινή ημερίδα αποτέλεσε την πρώτη δράση της Αντιδημαρχίας Πολιτικής Προστασίας, καθώς όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Λάρισας Νίκ. Καλτσάς οι δράσεις στοχεύουν τόσο στην ενημέρωση των πολιτών όσο και στη «συνέργεια των εμπλεκόμενων φορέων» με σκοπό «την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης αλλά και της ελαχιστοποίησης των δυσάρεστων συνεπειών».

Στην αναβάθμιση του τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του και ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης σημειώνοντας την ανάγκη «ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και παράλληλα τον συντονισμό φορέων και υπηρεσιών».

Ο κ. Λέκκας εισηγήθηκε το θέμα «Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας. Επιχειρησιακός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών» για να κάνει αναλυτική αναφορά στο ρόλο του ΟΑΣΠ, μεταφέροντας στο ακροατήριο τη διεθνή εμπειρία του. Υπογράμμισε μεταξύ άλλων την εκδήλωση ακραίων φαινομένων, εξέλιξη που επιβάλλει στην επιστημονική κοινότητα τον «σχεδιασμό» της πρόβλεψης και αντιμετώπισης σεισμών σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές καταστροφές, σημειώνοντας ότι τα επόμενα χρόνια «400 εκατ. άνθρωποι θα μετακινηθούν από φυσικές κρίσεις».

Στο πλαίσιο της ημερίδας έγιναν επίσης οι εξής εισηγήσεις: «Ενέργειες της ΕΛ.ΑΣ. περίπτωση σεισμού» (Γ. Βασιλείου διοικητής Α’ Αστυνομικού τμήματος Λάρισας), «Σχεδιασμός και επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την εκδήλωση σεισμικού φαινομένου» (Χρ. Αντωνίου πυραγός Πυροσβεστικού Σώματος Λάρισας), «Εκπαίδευση στην Προνοσοκομειακή Διαχείριση και Αντιμετώπιση θυμάτων καταστροφών» (Ξεν. Λέτσας υπεύθυνος Γραφείου Εκπαίδευσης ΕΚΑΒ).

«Διαχείριση καταστάσεων κρίσης στις υποδομές φυσικού αερίου» (Χρ. Δαμιανίδης υπεύθυνος Διαχείρισης Δικτύου και Άμεσης Επέμβασης και, Παντ. Ρίζος υπεύθυνος Διαχείρισης Σημείων Παράδοσης και Τεχνολογίας). «Ενέργειες της ΔΕΥΑ Λάρισας σε περίπτωση σεισμού» (Δημ. Σαββοργινάκης διευθυντής Διαχείρισης Δικτύων Λάρισας). «Ολιστική Αντιμετώπιση των Φυσικών Φαινομένων- Ευρωπαϊκή διασύνδεση και συνεργασία-θεσμοθέτηση και ενεργοποίηση σώματος «Ειδικών Μητρώων εμπειρογνωμόνων Μηχανικών» (Ντ. Διαμάντος, πολιτικός μηχανικός).

«Πολιτική Προστασία Δήμου Λαρισαίων. Μνημόνιο Δήμου Λαρισαίων για αντιμετώπιση σεισμών» (Ιωάν. Μακροδημήτρης πολιτικός μηχανικός) και, «η συμβολή του Ερυθρού Σταυρού στη διαχείριση ανθρωπιστικών κρίσεων (Χρ. Γιώτσα εκπαιδεύτρια Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού). Στην ημερίδα παρευρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων, πολίτες και εθελοντές.

Πηγήwww.eleftheria.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το