Ελλάδα

Λαφαζάνης: Να μην γίνει το «όχι» του λαού ένα ταπεινωτικό «ναι»

ImageHandler

Δήλωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία ιδιωτικοποίηση δημόσιας ενεργειακής εταιρείας – «Εδώ που φτάσαμε όλες οι επιλογές είναι δύσκολες, αλλά η πιο ανυπόφορη θα είναι μία επιλογή λεηλασίας του λαού μας»

Ιδιαίτερα καχύποπτος εμφανίστηκε ο υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης για τη συμφωνία που ετοιμάζει ο πρωθυπουργός, στέλνοντας μηνύματα μη στήριξης σε ένα τρίτο Μνημόνιο, ενώ αναφέρθηκε και στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι δεν μπορεί το “όχι” να μετατραπεί σε ταπεινωτικό “ναι”. Αν και δήλωσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει άμεσα συμφωνία, ξεκαθάρισε ότι δε πρόκειται να προχωρήσει σε καμία ιδιωτικοποίηση δημόσιας ενεργειακής εταιρείας, ωστόσο είπε ότι η κυβέρνηση δεν σταματά τις επενδύσεις στον κλάδο. Ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας δήλωσε, μάλιστα, ότι είναι όραμα της κυβέρνησης μία Ελλάδα που θα αναπτύσσεται σε μία παραγωγική και κοινωνική κατεύθυνση”, ενώ παραδέχθηκε ότι αυτούς τους 6 μήνες έγιναν λάθη, τονίζοντας ότι “παρά τα λάθη και τις αστοχίες μας η κυβέρνηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση και η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της για να παίξει ένα ενεργητικό ρόλο στην περιοχή μας”.
“Η Ελλάδα επιδιώκει να επιτύχει άμεσα μία συμφωνία με τους θεσμούς”, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας μιλώντας σε ενεργειακό φόρουμ και προσθέτει “θέλουμε όμως μία συμφωνία που να σέβεται την αξιοπρέπεια του λαού μας και να ανοίγει παράθυρα για έξοδο από τη σημερινή κρίση, δεν θέλουμε στα δύο πρώτα Μνημόνιο να προστεθεί ακόμα ένα τρίτο σκληρής λιτότητας, βασάνων, χωρίς να δίνεται προοπτική στον τόπο”. Προειδοποίησε τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε ομηρεία από κανέναν και λάθος όσοι τη θεωρούν όμηρο, η Ελλάδα δεν βρίσκεται με το πιστόλι στο κρόταφο ούτε υπό εκτέλεση να δεχθεί όσα τετελεσμένα της προσφέρουν” και συνεχίζει ο κ. Λαφαζάνης “οι ευρωπαϊκοί κύκλοι που σκέφτονται έτσι είναι εκείνοι που ετοιμάζουν να γράψουν την πιο βάρβαρη σελίδα της Ευρώπης μετά τον πόλεμο”.

Δήλωσε, επίσης, ότι βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου όσοι θεωρούν ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δε έχουν καμία άλλη επιλογή από το να συνυπρογράψουν τη θανατική τους καταδίκη. Υπογράμμισε δε ότι η Ελλάδα δεν έχει μόνο μία επιλογή για το μέλλον της για να δεχθεί μία απαράδεκτη συμφωνία. ‘Εχουμε πολλές επιλογές, όπως τόνισε ο κ. Λαφαζάνης, δηλώνοντας ότι “εδώ που φτάσαμε όλες οι επιλογές είναι δύσκολες, αλλά η πιο ανυπόφορη θα είναι μία επιλογή λεηλασίας του λαού μας. Γιατί θα φέρει περισσότερα δάκρυα και πόνο στους πολίτες”.

Δεν έλειψε και η σπόντα για τις κινήσεις του πρωθυπουργού μετά το δημοψήφισμα τονίζοντας ότι “το όχι του ελληνικού λαού δεν θα μετατραπεί σε πραγματικό ναι και σε καινούργια μνημονικά κρεματόρια”.

Ο υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι κανένας λαός σε  ειρηνική περίοδο δεν δέχθηκε τέτοιους εκβιασμούς, τέτοια μαρτύρια και τελεσίγραφα τα τελευταία 5 χρόνια. Αναφέρθηκε και στην τραπεζική αργία, τονίζοντας ότι  “η καθήλωση του ELA από τους κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρώπης, η οποία, όπως είπε, οδήγησε σε αναγκαστικό κλείσιμο τις τράπεζες, όσο συνεχίζεται, με βαρύτατη εγκληματική πράξη κατά της οικονομίας”. Οι Ευρωπαίοι κινούνται με τάση εξόντωσης των εντίμων στρωμάτων του λαούς μας, αφού έκλεισαν τις τράπεζες, πρόσθεσε ο υπουργός.

Τι είπε για τα ενεργειακά

Ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε τη σημασία της συμφωνίας με τη Ρωσία για τον αγωγό αερίου, που είπε ήταν αποτέλεσμα πολλών συνομιλιών και ισχυρής πολιτικής βούλησης. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τον αγωγό ΤΑP, όπως και τον αγωγό που σχεδιάζεται να φέρει φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο (East Med).

Ο υπουργός ανέφερε ότι μιλά με τη διοικηση του TAP για τρία αιτήματα: Τη διασφάλιση ικανοποιητικών αποζημιώσεων στους αγρότες, των οποίων η απαλλοτροιώνει ο αζέρικος αγωγός. Την πραγματοποίηση συμφωνίας για την τροποποίηση της όδευσης του αζέρικου αγωγού και τέλος την αποκόμιση αντισταθμιστικών ωφελειών από τη διέλευση του ΤΑP.

Ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε, επίσης, ότι λίγο συζητάμε για τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας, δεν συζητάμε για την παραγωγική μας ανασυγκρότηση και δεν ψάχνουμε νέες ευκαιρίες για να φέρουμε την Ελλάδα σε νέους πρωτοπόρους δρόμους, ενώ αναφέρθηκε και στα «μέσα της πλύσης εγκεφάλου». Παραδέχθηκε ότι ο τομέας της ενέργειας είναι μία ευκαιρία για τη Ελλάδα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το