Ελλάδα

Κυβέρνηση σε ρυθμούς… δανειστών και Ομπάμα -Τα αγκάθια για τη 2η αξιολόγηση

Σε…ρυθμούς διαπραγμάτευσης και Ομπάμα μπαίνουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο και χωρίς να υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμούς, επιχειρούν να γυρίσουν το κλίμα και να ανακόψουν με κάθε τρόπο τη δημοσκοπική αιμορραγία.

Στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης είναι κοινός τόπος πως «όλοι οι υπουργοί  πρέπει να σηκώσουν μανίκια για να επισπευθεί το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης».

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, άλλωστε, έχει πει με έμφαση στις δημόσιες τοποθετήσεις του ότι αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση. Για να μπορέσει η χώρα να περάσει τις εξετάσεις στο eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και εν συνεχεία να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Τα τρία αγκάθια

Από σήμερα και για μία εβδομάδα ξεκινούν και πάλι οι διαβουλεύσεις κυβέρνησης-δανειστών.

Πηγές της κυβέρνησης, αναφέρουν στο Iefimerida πως στην παρούσα φάση, τα τρία μεγάλα ζητήματα προς διαπραγμάτευση είναι:

  • εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης: έχουν προηγηθεί κλειστές συσκέψεις από την περασμένη κιόλας εβδομάδα, υπό τον πρωθυπουργό, με το οικονομικό επιτελείο και θα πρέπει να γίνει εξοικονόμηση δαπανών και από προνοιακά επιδόματα, έτσι ώστε να συμπληρωθεί το αναγκαίο πόσο για το ΚΕΑ.
  • εργασιακά: Αν και τα περιθώρια ελιγμών δεν είναι πολλά, προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι α) η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και β) η επαναφορά της  αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, ενώ από τη μεριά του το Ταμείο επιμένει στη μείωση του ορίου των ομαδικών απολύσεων.
  • δημοσιονομικά: σε ο,τι αφορά δε στις δημοσιονομικές προβλέψεις, από την κυβέρνηση αναφέρουν πως για το 2017 δεν υπάρχει καμία διαφορά, ενώ για το 2018  εκτιμούν πως “οι όποιες μικρές διαφορές καταγράφονται, μέχρι το τέλος της βδομάδας, θα γεφυρωθούν”.

«Πολιτική πίεση για να ρυθμιστεί το χρέος»

Κατά τα λοιπά, κυβερνητικά στελέχη μία μέρα πριν την άφιξη του Αμερικανού προέδρου εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις δηλώσεις Ομπάμα στην “Καθημερινή”  επιμένοντας πως “η επίσκεψή του μπορεί να αποδώσει πολλά”.

Από το Μαξίμου αναμένουν ένα ισχυρό μήνυμα, όπως λένε,  “για την αναγκαιότητα να ρυθμιστεί το ελληνικό χρέος”. Να ασκηθεί δηλαδή πολιτική πίεση στο Βερολίνο, δια στόματος του πλανητάρχη για να μπορέσει να προχωρήσει η συγκεκριμενοποίηση των μετρων (για το χρέος) και να μπει σε σταθερή τροχιά η ελληνική οικονομία.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το