Πολιτισμός

Κύκλος θεματικών παραστάσεων και σεμινάρια από το Μουσικό Σχολείο Βόλου 

Με σκοπό την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών, των οικογενειών τους και του φιλόμουσου κοινού της πόλης για τη λαϊκή, την παραδοσιακή μουσική και τα αντίστοιχα μουσικά όργανα, το Μουσικό Σχολείο Βόλου διοργανώνει έναν κύκλο εκδηλώσεων κατά θεματικές ενότητες που αφορούν στην πολύπλευρη ανάδειξη των τοπικών μουσικών ιδιωμάτων. Τον σχεδιασμό και την επιμέλεια του κύκλου αυτού έχουν αναλάβει οι υπεύθυνοι καθηγητές του Συνόλου Παραδοσιακής Μουσικής του σχολείου, Βαγγέλης Μπαντελάς και Κώστας Γεδίκης.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ερμηνευτικό μουσικό μέρος, εστιασμένο στο ρεπερτόριο της κάθε περιοχής, καθώς και ανακοινώσεις σχετικές με το εκάστοτε πολιτισμικό πλαίσιο, ενώ έχουν ως επίκεντρο την παρουσίαση ενός σχετικού βιβλίου ή ενός δίσκου και υποστηρίζονται από ανάλογο οπτικοακουστικό υλικό.

Η πρώτη θεματική ενότητα είναι αφιερωμένη στα μουσικά ιδιώματα του Πηλίου και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, στις 6.00 μ.μ., με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Κωστής Δρυγιαννάκης, συνθέτης, ερευνητής της μουσικής, επιμελητής εκδόσεων και μέλος του Τομέα Μουσικολογίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Τιμώμενο πρόσωπο θα είναι ο παλαίμαχος λαϊκός ακορντεονίστας Σταύρος Κρινάκης, επίτιμος πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Μουσικών Θεσσαλίας «ο Απόλλων», ο οποίος και θα συνοδεύσει τη Χορωδία.
Όσον αφορά στο ερμηνευτικό μέρος, τον κύριο ρόλο έχει η χορωδία του Συνόλου Παραδοσιακής Μουσικής του σχολείου, την οποία συνοδεύουν καθηγητές παραδοσιακής μουσικής του σχολείου σε διάφορα όργανα: Βασίλης Αγροκώστας – τραγούδι/λύρα, Βαγγέλης Μπαντελάς – κλαρίνο, Κώστας Γεδίκης – λαούτο, Γιώργος Χαρίτος – μπάσο, ενώ στα κρουστά θα είναι οι μαθητές του σχολείου Αντώνης Βαγενάς και Γιάννης Λαϊνας.

Στην εκδήλωση θα συμπράξουν οι μουσικοί: Γιάννης Σκαμπαρδώνης – βιολί, Σταύρος Κρινάκης – ακορντεόν.
Το Μουσικό Σχολείο Βόλου διοργανώνει ένα σεμινάριο για τη Θεωρία της Ελληνικής Λαϊκής Μουσικής τα Σάββατα 15 και 22 Φεβρουαρίου, στις 11.00 το πρωί, στον χώρο του σχολείου. Το σεμινάριο θα είναι διάρκειας συνολικά τεσσάρων ωρών, από δύο την κάθε ημέρα. Εισηγητής θα είναι ο μουσικός και καθηγητής του σχολείου MSc Κώστας Γεδίκης και το θέμα στο οποίο κυρίως θα αναφερθεί θα είναι η τροπικότητα και η αρμονία στη λαϊκή μουσική, οι δρόμοι και οι συγχορδίες της.

Η κύρια θεματική του σεμιναρίου θα είναι η ανάλυση των τροπικών κατηγοριών του ρεπερτορίου που ονομάζονται «δρόμοι». Κατά την παρουσίαση των δρόμων θα γίνεται αναφορά στα συνήθη τονικά κέντρα τους, τα οποία αναδεικνύονται μέσω της φρασεολογίας σε τετράχορδα και πεντάχορδα, στις συγχορδίες και σε άλλα τροπικά χαρακτηριστικά τους.
Το σεμινάριο αυτό, με είσοδο ελεύθερη για όλους, απευθύνεται τόσο σε μαθητές, όσο και μουσικούς, καθηγητές μουσικής και δεξιοτέχνες της ελληνικής λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής, αλλά και σε όποιον πραγματικά ενδιαφέρεται να ακούσει και να μάθει, χωρίς απαραίτητα να είναι επαγγελματίας ή ειδικός.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το