Τοπικά

Κυκλοκόνιο και κοκκοειδή προσβάλλουν ελαιόδεντρα στη Μαγνησία

Έντονες προσβολές από  το κυκλοκόνιο και κοκκοειδή παρατηρούνται σε ελαιόδεντρα στο Νομό Μαγνησίας μετά τις έντονες βροχοπτώσεις και τον ήπιο χειμώνα.

Ειδικότερα, οι προσβολές από το κυκλοκόνιο παρατηρούνται σε ελαιόδεντρα των Νομών Μαγνησίας Φθιώτιδος και Λάρισας
Συμπτώματα: Το κύριο σύμπτωμα της ασθένειας είναι ο σχηματισμός στρογγυλών κηλίδων, με χρώμα σταχτί-καστανό στο κέντρο που περιβάλλονται από καστανόμαυρες ζώνες. Ο μύκητας προσβάλλει τα φύλλα τους μίσχους των φύλλων, τους ποδίσκους των ανθέων, ταξιανθιών και καρπών. Όταν η προσβολή γίνεται σοβαρή τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν.
Συνθήκες ανάπτυξης :Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του παθογόνου και την πραγματοποίηση μολύνσεων. Η ένταση της ασθένειας επηρεάζεται από το ύψος της βροχής αλλά και από την πολύ υψηλή πρωινή υγρασία (διαβροχή φυλλώματος δρόσου ή ομίχλης) σε συνδυασμό με την ύπαρξη μολύσματος. Άριστες θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του μύκητα είναι 16-200C
Συστάσεις: 1) Αραίωμα του φυλλώματος στα πυκνά δένδρα για τη δημιουργία συνθηκών αερισμού και φωτισμού που δεν ευνοούν την ανάπτυξη του κυκλοκονίου. 2) Συνίσταται να γίνει ψεκασμός όταν η νέα βλάστηση έχει μήκος 2-6 εκατοστά. Χρειάζεται καλό λούσιμο των δένδρων και επανάληψη μετά από βροχή.
Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: χαλκούχα σκευάσματα όπως βορδιγάλειος πολτός, υδροξείδιο του χαλκού κ.ά. (Copper oxychloride ,Copper oxide, Copper hydroxide Dodine κ.α.).

Προσβολές από κοκκοειδή διαπιστώθηκαν σε ελαιώνες των νομών. Μαγνησίας, Φθιώτιδας και Λάρισας (προσβολές από το Pollinia-pollini, Parlatoria, σποραδικά και κατά τόπους καθώς και από τα υπόλοιπα κοκκοειδή της ελιάς)
Το pollinia pollini αυτή την εποχή βρίσκεται μέσα στις ρωγμές του φλοιού ή ουλές των κλάδων και κλαδίσκων καθώς και στη βάση πλαγίων ή κορυφαίων οφθαλμών.
Συστάσεις: 1) Αφαίρεση και καύση των προσβεβλημένων από κοκκοειδή κλαδίσκων προτού αρχίσουν οι εκκολάψεις προνυμφών. 2) Ανανεωτικά κλαδεύματα σε γηραιά δένδρα. 3) Κατάλληλη λίπανση. Στους ελαιώνες πού έχουν παρατηρηθεί προσβολές από τα κοκκοειδή συνίσταται η επέμβαση με θερινό πολτό ή θερινά ορυκτέλαια όταν η νέα βλάστηση έχει φθάσει τα 6-8 εκατοστά και πριν την ανθοφορία.

Επίσης στους νομούς Μαγνησίας Λάρισας, και Φθιώτιδας τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται έντονες προσβολές της νεαρής βλάστησης και αργότερα των ανθοφόρων οφθαλμών και καρπών από τα σκωληκόμορφα ακάρεα.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Απόλυτη καταστροφή στο χριστουγεννιάτικο γεύμα της Airbus Atlantic – Πάνω από 700 εργαζόμενοι με τροφική δηλητηρίαση

Με απόλυτη αποτυχία εστέφθη το χριστουγεννιάτικο δείπνο που παρέθεσε η Airbus Atlantic στη Δυτική Γαλλία,…

23 Δεκεμβρίου 2023

Βελτίωση

Στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση στοχεύουν μια σειρά μέτρων που έχουν ληφθεί τόσο από τη δημοτική αστυνομία…

23 Δεκεμβρίου 2023

Ευχές με… νόημα προς το Δ.Σ. της ΕΟΚ από την παράταξη Φασούλα

Ευχές με.. νόημα προς το Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης έστειλε η παράταξη «Πρώτα το…

23 Δεκεμβρίου 2023

Αποκατάσταση

Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου η μελέτη, που αφορά την…

23 Δεκεμβρίου 2023

Άλλη μια χώρα νομιμοποιεί την ευθανασία: «Δικαίωμα σε αξιοπρεπή θάνατο» στην Κούβα

Η Κούβα έγινε την Παρασκευή (22/12) μόλις η δεύτερη χώρα σε όλη την περιφέρεια της…

23 Δεκεμβρίου 2023

Κόντρα

Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κασσελάκη και στελεχών της ΝΔ για…

23 Δεκεμβρίου 2023