Άρθρα

κυκλο – φ – οριακα

Γράφει ο συγκοινωνιολόγος Χαράλαμπος Α. Σκυργιάννης

Βρώμα και δυσωδία πάλι πρωί-πρωί στον όμορφο Βόλο μας, καλη(;)μέρα συμπολίτες! Μεγάλη αγωνία έχω να πληροφορηθώ τις σχετικές νέες αποφάσεις του νέου υπουργείου περιβάλλοντος στο πλαίσιο του νέου «επιτελικού κράτους», που από προχθές ξεκίνησε την ευδόκιμον (;) πορείαν του μέσα στην ιστορία του περίπου 200ετούς ελεύθερου Ελληνικού Κράτους. Ζούμε διαρκώς μεγάλες στιγμές, με κάτι απίθανους τύπους, τελείως για το Άσυλο, να ξιφουλκούν υπέρ της οπωσδήποτε κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, ώστε να δύναται ο κάθε Κορκονέας να σκοτώνει νέα παιδιά ακόμη και μέσα στην αυλή του Πανεπιστημίου. Προβλέπω φασαρίες, κι αν νομίζει ο κ. Πρωθυπουργός ότι θα «καθαρίσει» εύκολα, νομίζω ότι είναι γελασμένος.


Από την άλλη μεριά η επαναφορά της βάσης του 10 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ (και στα ΤΕΙ, όλα μια σούπα, έτσι που γίνανε με τις βλακείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα πάντα όλα ανώτατα…) είναι ένα σωστό μέτρο και η στήλη είχε καταγγείλει (τι ωραία λέξη!!) την κατάργησή της το 2010, με Υπουργό τη Μεγάλη Κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και Αναπληρώτρια την Ακόμη Πιο Μεγάλη Κυρία Φώφη Γεννηματά στην Κυβέρνηση Γεωργίου Α. Παπανδρέου. Θα περιμένω, βέβαια, να ακούσω τι θα πουν και κάποιες πόλεις-«προπύργια» με κάποια ΤΕΙ-φαντάσματα μεν ανώτατα δε και στηρίγματα της τοπικής οικονομίας.

Η Ελληνική μας Κοινωνία δεν είναι εύκολη υπόθεση, φίλοι και συμπολίτες, όλοι εμείς που διαμαρτυρόμαστε επειδή ένας Υπουργός καπνίζει αλλά αρνούμαστε να εφαρμόσουμε τους αντικαπνιστικούς νόμους στους δημόσιους χώρους είμαστε μια δύσκολη υπόθεση.
Η αναφορά της στήλης στα μηχανάκια στο Πήλιο, την περασμένη Τετάρτη, προκάλεσε, καθώς φαίνεται, το ενδιαφέρον ακόμη και της καρδιάς του «επιτελικού κράτους», δηλαδή του Μεγάρου Μαξίμου. Ο Κύριος Πρωθυπουργός ανακοίνωσε μείωση του ΦΠΑ στην τιμή του κράνους. Η στήλη δεν ξέρει από μοτοσυκλέτες γενικώς, ξέρει μόνο από αναγκαιότητα οδικής ασφάλειας, από ανάγκη προστασίας από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, έχει ακούσει και διαβάσει πάρα πολλά σχετικά με τη χρησιμότητα του κράνους και απλώς προσπαθεί να πείσει νεαρούς αναβάτες και γονείς να το χρησιμοποιούν απαραιτήτως. Το κράνος, ένα καλό κράνος, που να μην ανοίγει, να μην σπάει εύκολα, να μένει φύλακας πιστός του πολύτιμου κεφαλιού κατά την πτώση. Από μια πρόχειρη έρευνα στο διαδίκτυο διαπιστώσαμε ότι το καλό κράνος είναι ακριβό, φτάνει και πάνω από 1.000 €. Άρα παίζει και η τιμή έναν σημαντικό, ίσως, ρόλο στην κατάσταση που επικρατεί, όπου μεγάλο ποσοστό αναβατών κυκλοφορεί χωρίς το σωτήριο κράνος. Κι από ό,τι διαπιστώσαμε από κουβέντες του δρόμου με μοτοσυκλετιστές, η μείωση της τιμής του εξοπλισμού που σώζει τη ζωή του αναβάτη είναι πάγιο αίτημα ετών. Άρα μακάρι, λέμε, να υλοποιηθεί αυτή η εξαγγελία για τη μείωση του ΦΠΑ, θα μειωθεί μαζί και η ισχύς ενός επιχειρήματος – γιατί δεν νομίζουμε ότι αυτό είναι που κυρίως φταίει γι’ αυτή την περιφρόνηση της ατομικής ασφάλειας. Θα το ξαναπούμε: Η Ελληνική μας Κοινωνία δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.

Καλοκαιράκι, τα μπάνια του λαού, γεμάτες και οι παραλίες του Βόλου, που έχουν, μάλιστα, και γαλάζιες σημαίες. Και καλά κάνουν, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που τίθενται από την αρμόδια επιτροπή – έχουμε ξαναγράψει ότι ουδεμία άλλη μαγνησιώτικη παραλία, είτε στον Παγασητικό, είτε στο Αιγαίο, δεν διαθέτει γαλάζια σημαία, εμείς οι μαγνησιώτες είμαστε υπερήφανος λαός, δεν αφήνουμε κανέναν να μας πει ότι οι παραλίες μας είναι ωραίες και κατάλληλες για κολύμβηση, το ξέρουμε εμείς και φτάνει, γαλάζιες σημαιούλες και κουραφέξαλα… Με την πλαζ των Αλυκών τι γίνεται, συμπολίτες της Αρχής; Επιθυμεί κάποιος αρμόδιος να μας διαφωτίσει; Επιθυμεί κάποιος Τύπος (τόσους έχουμε, και κυριολεκτικά και μεταφορικά…) να το διερευνήσει; Ή μόνο τα αρμόδια γήπεδα μας απασχολούν και ευκαιριακά η τροφοδοσία (!) του Νοσοκομείου;
Θα πούμε την άλλη φορά περισσότερα. Μην ξεχνάς «τον Αύγουστο που μου χρωστάς…», καταπώς λέει ο Δημήτρης Μητροπάνος. Γεια σας και Καλή Παναγιά

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το