Τοπικά

Κτηματολόγιο στους πρώην Δήμους Ιωλκού και Νέας Ιωνίας

Ακόμα τέσσερις συμβάσεις κτηματογράφησης που είχαν «ξεμείνει» από το 2011, μεταξύ των οποίων και μία που αφορά στη Μαγνησία, υπεγράφησαν από την εταιρεία Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ).

Την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο ν. 4512/18, με τον οποίο προβλέπεται ότι η ΕΚΧΑ (και σταδιακά τα υποθηκοφυλακεία) θα απορροφηθεί σε έναν νέο οργανισμό, το «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Λίγες ημέρες νωρίτερα, η ΕΚΧΑ έκλεισε μερικές από τις εκκρεμότητες του έργου. Η βασικότερη ήταν η υπογραφή ακόμα τεσσάρων συμβάσεων κτηματογράφησης, μεταξύ των οποίων και για τη Μαγνησία, προκαποδιστριακοί Δήμοι Ιωλκού και Νέας Ιωνίας και ακόμα 12 κοινότητες του Πηλίου.

Οι συμβάσεις αυτές περιλαμβάνονταν στο ένα από τα δύο «πακέτα» περιοχών, ο διαγωνισμός για την κτηματογράφηση των οποίων προκηρύχθηκαν το 2011, αλλά δεν κατέληξε στην υπογραφή τους, λόγω δικαστικών προσφυγών και αργότερα ελλείψει επαρκούς προσωπικού για την επίβλεψη του έργου.

Στο μεταξύ τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, αναφορικά με την τύχη των μη δηλωμένων ακινήτων σε 111 κτηματολογικά γραφεία της χώρας.
Στις 3 Δεκεμβρίου 2017 οριστικοποιήθηκαν οι εγγραφές στα κτηματολογικά γραφεία της χώρας. Όπως προέβλεπε η νομοθεσία, όσα ακίνητα δεν θα δηλωνόταν, θα δημεύονταν. Στο τέλος του έτους και μετά από επισήμανση της ΠΟΜΙΔΑ, σημειώθηκε η ανάγκη παράτασης της προθεσμίας οριστικοποίησης των πρώτων εγγραφών, αφενός για να προλάβουν, να δηλώσουν τα ακίνητά τους, όσοι δεν τα κατάφεραν κι αφετέρου για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στις πολλές περιπτώσεις, που διαπιστώθηκαν σφάλματα στις κτηματογραφήσεις, παλιές και νέες.
Ο ιδιοκτήτης μετά την παρέλευση της προθεσμίας εγγραφής κι εντός 14 ετών από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του κάθε κτηματολογικού γραφείου, έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Ωστόσο, με την παρέλευση της ημερομηνίας ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση, που αυξάνει την πιθανότητα να χαθεί μία ιδιοκτησία.

Ακίνητα άγνωστων ιδιοκτητών στη Ν. Αγχίαλο πρόκειται να περάσουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου φέτος, καθώς το κτηματολογικό γραφείο της περιοχής συμπληρώνει το 2018 14 χρόνια λειτουργίας.
Η προθεσμία των 14 ετών υπολογίζεται με χρονική αφετηρία την έναρξη λειτουργίας του κτηματολογικού γραφείου. Μετά την παρέλευσή της, «κλειδώνουν» οι αρχικές εγγραφές των αγνώστου ιδιοκτήτη ακινήτων, των οποίων η κυριότητα περιέρχεται στο Δημόσιο. Το κτηματολογικό γραφείο Ν. Αγχιάλου, που συστεγάζεται στο Υποθηκοφυλακείο Αλμυρού, ξεκίνησε να λειτουργεί το 2004. Στις 30 Νοεμβρίου του 2018 συμπληρώνει 14 χρόνια λειτουργίας.

Αντίστοιχα το 2019 συμπληρώνει 14 χρόνια λειτουργίας του κτηματολογικού γραφείου Σκιάθου και το 2021 του κτηματολογικού γραφείου Αλοννήσυο.
Με τη συμπλήρωση των 14 ετών, τίθενται σε εφαρμογή οι διατάξεις περί περιέλευσης στο Δημόσιο των ακινήτων «αγνώστου ιδιοκτήτη», που οι ιδιοκτήτες τους δεν τα δήλωσαν στο κτηματολόγιο, για οποιοδήποτε, συχνά ανυπαίτιο, λόγο ή τα δήλωσαν με σοβαρά σφάλματα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το