Οικονομία

Κρίσιμα ραντεβού Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες με τους Θεσμούς

Εσπευσμένα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου να έχει συναντήσεις κορυφής με τους εκπροσώπους των Θεσμών, σε μια προσπάθεια να κλείσει η β’ αξιολόγηση ακόμη και εντός του Φεβρουαρίου.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και τα χρονικά περιθώρια ασφυκτικά, καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το βράδυ ακυρώθηκε ξαφνικά η προγραμματισμένη εμφάνισή του στη Βουλή, προκειμένου να απαντήσει μεταξύ άλλων και σε επίκαιρη ερώτηση του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες και, σύμφωνα με πληροφορίες, δρομολογήθηκε μετά από πρωτοβουλία του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Πέραν του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών, στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν οι Μπενουά Κερέ της Ευρ. Κεντρικής Τράπεζας, Πιερ Μοσκοβισί από την Κομισιόν, Κλάους Ρέγκλινκ από τον Ευρ. Μηχανισμό Στήριξης και, πιθανόν, ο Πόουλ Τόμσεν εκ μέρους του ΔΝΤ.

Στόχος της συνάντησης θα είναι να γεφυρωθεί η απόσταση κατ΄ αρχήν μεταξύ των ίδιων των θεσμών ώστε αυτοί, με ενιαία πλέον θέση, να αναζητήσουν πεδίο συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά των πιστωτών θα προτείνει στην Αθήνα ένα πακέτο μέτρων ίσο με 2% του ΑΕΠ, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή σε περίπτωση που μετά το 2018 προκύψει απόκλιση στους στόχους του προγράμματος.

Ο χρόνος μετράει κυριολεκτικά αντίστροφα καθώς Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι αν τα επόμενα εικοσιτετράωρα δεν υπάρξει συμβιβασμός που θα εξασφαλίζει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα μέσα στην επόμενη εβδομάδα, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επιτευχθεί μέσα στον Φεβρουάριο.

Πάρτε μέτρα αλλιώς πάμε για Μάρτη και…βλέπουμε

Υπενθυμίζεται ότι χθες το EuroWorkingGroup έστειλε νέο τελεσίγραφο προς την Αθήνα για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η όλη διαδικασία κινδυνεύει να μεταφερθεί για μετά τις ολλανδικές εκλογές, με ορατό το ενδεχόμενο να βρεθεί “αιχμάλωτη” του εκλογικού κύκλου στον οποίο εισέρχονται μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες.

Παρά το χάσμα των ΔΝΤ-ΕΕ για το θέμα του χρέους, το κοινό μήνυμα που φαίνεται ότι μεταφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης προς τον εκπρόσωπο της ελληνικής πλευράς είναι πως η αξιολόγηση δεν κλείνει χωρίς προληπτική νομοθέτηση μέτρων.

Ειδικότερα, πηγές της ευρωζώνης σχολίαζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι επόμενες μέρες είναι «κρίσιμες», ωστόσο, εάν υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ των θεσμών και πολιτική βούληση από την Ελλάδα, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα και μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού είναι τεχνικά δυνατή ακόμη και μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

Εντούτοις, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup του Φεβρουαρίου, αλλά σημειωθεί σημαντική πρόοδος, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στην επόμενη συνεδρίαση (20 Μαρτίου), με αυξημένη όμως την πιθανότητα το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών και ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές να δυσκολέψουν περαιτέρω την επίτευξη συμφωνίας.

Nωρίτερα, αξιωματούχος της ευρωζώνης είχε σημειώσει πως η νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων από την Αθήνα είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Καμπανάκι Χουλιαράκη

Την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης επεσήμανε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χουλιαράκης. Η Ελλάδα είναι ανάγκη να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για το χρέος της το συντομότερο προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο να χρειαστεί να αρχίσει ξανά συζητήσεις με μια νέα ομάδα ευρωπαίων ηγετών, καθώς επίκειται μια σειρά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες, επισήμανε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Λονδίνο. Στην Ολλανδία διεξάγονται βουλευτικές εκλογές τον Μάρτιο, στη Γαλλία οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Απρίλιο, ενώ η Γερμανία ετοιμάζεται για τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Αυτό είναι «ένας καλός λόγος για να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν παρά να παίξουμε το επικίνδυνο παιγνίδι της αναμονής για το αποτέλεσμα των εκλογών» στις χώρες αυτές, εξήγησε ο κ. Χουλιαράκης.

Ζητούν προληπτικά μέτρα 2% του ΑΕΠ

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg το οποίο επικαλείται πηγές που έχουν γνώση του ελληνικού ζητήματος, οι δανειστές θα προτείνουν στην ελλάδα ένα “πλαίσιο μέτρων” που θα ισοδυναμούν με το 2% του ΑΕΠ το οποίο θα πρέπει να υιοθετήσει η Αθήνα προκειμένου να κλείσει η αξιο0λόγηση.

Συγκεκριμένα, το πρακτορείο αναφέρει ότι η πρόταση προς την ελληνική κυβέρνηση περιλαμβάνει την νομοθέτηση προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων 2% του ΑΕΠ με εφαρμογή μετά το 2018.

Όπως σχολιάζει από τις δύο πηγές του Bloomberg, τα κλιμάκια της ΕΚΤ, της Κομισιόν, του ΕΜΣ και του ΔΝΤ θα εξετάσουν την επιστροφή τους στην Αθήνα μόνο αν η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στην πρόταση είναι θετική. Η πρόταση θα παρουσιαστεί στην Αθήνα ενδεχομένως και την Παρασκευή, καθώς στόχος είναι να ολοκληρωθεί η Β’ αξιολόγηση πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

“Πόλεμος” ΔΝΤ- Ευρώπης

Εν τω μεταξύ, μαίνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρώπη για το ζήτημα του χρέους, αν και οι δυο πλευρές συμφωνούν στην ανάγκη περισσότερων μεταρρυθμίσεων.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις επιβεβαίωσε την επιμονή του ΔΝΤ σε μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, τονίζοντας ότι θα πρέπει να νομοθετηθούν τώρα, αλλά να εφαρμοστούν στο «κοντινό μέλλον» και αφού πρώτα η ελληνική οικονομία ανακάμψει. Ο κ. Ράις πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να επιτύχει δημοσιονομικό στόχο μεγαλύτερο του 1,5% του ΑΕΠ.

Απαντώντας εκ μέρους του ESM ο επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι το ζήτημα του χρέους δεν πρέπει να αποτελεί λόγο ανησυχίας, και πρόσθεσε ότι “η αλληλεγγύη στην Ελλάδα θα συνεχιστεί”, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το