Τοπικά

Κραυγή απόγνωσης από τους καλλιτέχνες – Ζητούν από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει την επιβίωσή τους

Καλλιτέχνες, δημιουργοί και εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων στο θέαμα – ακρόαμα, «χτυπούν» συναγερμό. Όπως τόνισαν τα μέλη της Πρωτοβουλίας Καλλιτεχνών Βόλου, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης, αρκετοί μάλιστα και κάτω από αυτά. «Οι περισσότεροι δεν αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά την ανέχεια. Η υποαπασχόληση, η ανεργία και η ετεροαπασχόληση αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της ζωής μας», είπαν ο ηθοποιός-σκηνοθέτης Στέλιος Χλιάρας, ο εικαστικός-ζωγράφος Κων. Κομνηνός, ο μουσικός Κων. Βλαχούτσος και ο Αχιλλέας Σίμος εκ μέρους του παραρτήματος της Πρωτοβουλίας στη Λάρισα.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε με αφορμή την αυριανή πανθεσσαλική κινητοποίηση που οργανώνεται στον Βόλο. Σε όλη Θεσσαλία δραστηριοποιούνται 1500 μουσικοί, ενώ στον χώρο του θεάτρου απασχολούνται 350 άτομα.

Οι καλλιτέχνες και το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου βρίσκονται σε δεινή θέση και ο χειμώνας που έρχεται, εκτιμάται ότι θα είναι ο πιο δύσκολος στην ιστορία της τέχνης. Αιτία, σύμφωνα με τους ίδιους, αποτελούν οι Κυβερνητικές πολιτικές της υποχρηματοδότησης και της παράδοσης της Τέχνης στην εμπορευματοποίηση που υπηρέτησαν πιστά όλες οι Κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων.

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας κατηγόρησαν την Κυβέρνηση ότι συνεχίζει πιστά την πολιτική για τον Πολιτισμό που παρέλαβε από τους προηγούμενους. «Μας λέει ότι η επιβίωσή μας είναι ατομική μας ευθύνη. Μας λέει ότι δε μπορεί να μας βοηθήσει γιατί δουλεύουμε «μαύρα», ρίχνοντας σε εμάς τις δικές τους ευθύνες».

Μετά από δύο μήνες καραντίνας και ένα καλοκαίρι με πολλές ακυρώσεις και μέτρα απαγόρευσης της εργασίας μας, με τους περισσότερους να έχουν να δουλέψουν από το Φλεβάρη, η κατάσταση χαρακτηρίζεται τραγική. «Το καλοκαίρι που μας πέρασε, η Κυβέρνηση πέταξε στα σκουπίδια τις θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός στη διάρκεια της καραντίνας, για χάρη των κερδών των Ξενοδόχων και των αεροπορικών εταιρειών. Μπροστά στην επανεκκίνηση της οικονομίας και της ανάκαμψης των επιχειρηματικών κερδών, τα υγειονομικά πρωτόκολλα πήγαν περίπατο. Η ευθύνη της Κυβέρνησης που άνοιξε τα σύνορα χωρίς κανένα έλεγχο μεταφέρθηκε εύκολα στην ατομική στάση προφύλαξης. Θύμα αυτής της αντιφατικής πολιτικής ήταν και ο χώρος μας, με πληθώρα απαγορεύσεων και ακυρώσεων εκδηλώσεων, παραστάσεων και εκθέσεων, με ωράρια λειτουργίας που απαγορεύουν κάθε λειτουργία του χώρου της διασκέδασης, παρόλο που με αυστηρή τήρηση όλων των αναγκαίων υγειονομικών πρωτοκόλλων θα μπορούσαν να γίνουν με ασφάλεια παραστάσεις, εκδηλώσεις και εκθέσεις», είπαν και ζήτησαν να οριστούν άμεσα υγειονομικά πρωτόκολλα για τους χώρους αυτούς.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου εκτιμούν ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ο πιο δύσκολος που έχουν ζήσει έως τώρα και όπως λένε η Κυβερνητική απάντηση σε αυτή την εφιαλτική κατάσταση, είναι υποτυπώδη μέτρα για τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό και τη διασκέδαση και αυτά μετά από τις πιο μαζικές κινητοποιήσεις Καλλιτεχνών που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες. «Ενδιάμεσα σε όποια ελάχιστη στήριξη λάβαμε, μας τάιζαν κοροϊδία και υποσχέσεις».

Μόνη τους φροντίδα, να διαμορφώσουν την επόμενη μέρα στο χώρο μας, επιδοτώντας παραστάσεις με μηνιαίους μισθούς 300 με 500 ευρώ για τους συντελεστές, με απλήρωτες πρόβες και παραχώρηση όλων των πνευματικών και συγγενικών μας δικαιωμάτων ως προϋπόθεση της χρηματοδότησης. «Νίπτουν τας χείρας τους» για την κατάσταση που επικρατεί σε θέατρα, νυχτερινά μαγαζιά, καλλιτεχνικές σχολές και κινηματογραφικές αίθουσες, κάτι που αντικειμενικά ευνοεί τους μεγάλους κάθε χώρου και θα έχει σαν αποτέλεσμα το μαζικό κλείσιμο μικρών χώρων. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή τα λόγια και οι υποσχέσεις είναι περιττά.

«Παλεύουμε να μην πληρώσουμε εμείς και αυτή τη κρίση», τόνισαν οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Καλλιτεχνών που ζητούν από την Κυβέρνηση να εξασφαλίσει την επιβίωση όλων των εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα που έχουν εγγραφεί στο ΕΡΓΑΝΗ από 1/1/2019 ως σήμερα, καθώς και όλων των καλλιτεχνών και δημιουργών (αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό) παρέχοντας:

• Μηνιαίο επίδομα 534€ με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και επιδότηση ενοικίου για όσο η πανδημία επηρεάζει τη δουλειά μας. Να δίνεται το μηνιαίο επίδομα και σε περιπτώσεις εργαζομένων με λίγες ώρες ή οι αμοιβές που παίρνουν να αφαιρούνται από το επίδομα (ωδεία, συναυλίες, νυχτερινά κέντρα).
• Αναστολή πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία, τράπεζες και ΔΕΚΟ, με σχέδιο σταδιακής αποπληρωμής μετά τη λήξη των συνεπειών της πανδημίας στο επάγγελμά μας.
• Ασφαλιστική ικανότητα για όλους.
• Μείωση για το 2020, στα 25 των αναγκαίων ενσήμων για να ενταχθούν οι καλλιτέχνες στο επίδομα ανεργίας.
• Απαγόρευση διακοπής ρεύματος, εξώσεων και πλειστηριασμών κατοικιών.
• Χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας για τους ανέργους που η επιδότησή τους έληξε στο διάστημα από 15/2/2020 μέχρι σήμερα.
• Επιδότηση όλων των μακροχρόνια ανέργων του κλάδου.
• Εξασφάλιση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στην αναπαραγωγή του ψηφιακού υλικού σε διαδίκτυο και αλλού.
• Για τις ειδικότητες που δεν υπάρχει κωδικός επαγγέλματος στον ΕΦΚΑ να επιδοτηθούν οι εργαζόμενοι της ειδικότητας με βεβαίωση από επαγγελματικό Σωματείο, ή Συλλογικό Φορέα.
• Κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος και ΦΠΑ στο Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.
• Δωρεάν τεστ COVID-19 με κρατική ευθύνη σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου που ξεκινούν δουλειά.
• Πλήρη αποζημίωση των εργαζομένων σε εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί και ακυρώθηκαν.
• Αγορές και αναθέσεις έργων εικαστικών τεχνών και καλλιτεχνικών υπηρεσιών των επαγγελματιών του Θεάματος – Ακροάματος, σύμφωνα με την εξαγγελία της Υπουργού Πολιτισμού, που να απευθύνονται υποχρεωτικά σε – φυσικά πρόσωπα – ζώντες καλλιτέχνες (για τους εικαστικούς μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος) με ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς.
• Κατάργηση της κυβερνητικής απόφασης «έξωσης» των τεχνών από το Λύκειο. Κάλυψη όλων των πραγματικών «κενών» της δημόσιας εκπαίδευσης με μόνιμους εκπαιδευτικούς καλλιτέχνες. Κανένα σχολείο χωρίς τέχνη και καλλιτέχνες εκπαιδευτικούς. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Μέχρι στιγμής τα Σωματεία & οι Φορείς Καλλιτεχνών που υπογράφουν:

Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος
Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος
Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (Αθήνα)
Παράρτημα Ζακύνθου
Παράρτημα Κρήτης
Παράρτημα Θεσσαλονίκης
Παράρτημα Λάρισας
Παράρτημα Τρικάλων
Παράρτημα Χαλκίδας
Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών Βόλου
Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Πολιτισμό και τις Τέχνες Ν.Λάρισας
Σωματείο Μουσικών Δυτικής Ελλάδας
Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα Ακρόαμα
Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών
Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδος
Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου
Σωματείο Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα, την Ψυχαγωγία και τον Πολιτισμό

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το