Τοπικά

Κώστας Κελάφας: Πάσχα στο χωριό μετά από δύο χρόνια

 

Τις δύο προηγούμενες χρονιές, οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν εξαιτίας του Covid-19, ανέτρεψαν τα πάντα στον εορτασμό του Πάσχα. Φέτος τα πράγματα θα κυλήσουν διαφορετικά και η επιστροφή στο χωριό αναμένεται να δώσει διαφορετικό «χρώμα» στο εορταστικό κλίμα των ημερών. Ο κ. Κώστας Κελάφας, πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ανάβρας του Δήμου Αλμυρού, μίλησε για την προσμονή των συγχωριανών του για το φετινό Πάσχα και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Παραδόσεις που για μία διετία παρέμειναν στον… πάγο, ελέω πανδημίας του κορωνοϊού, φέτος έκαναν την επανεμφάνισή τους έπειτα από τη χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων. Εκατοντάδες κάτοικοι της Ανάβρας προσμένουν με ανυπομονησία να γιορτάσουν μεθαύριο, ενώ οι μυρωδιές από το ψήσιμο του οβελία στις αυλές των σπιτιών θα πλημμυρίσουν κάθε γωνιά του χωριού, που είναι χτισμένο στις δυτικές πλαγιές της Όθρυος.
«Κανείς δεν θέλει να θυμάται τα δύο προηγούμενα χρόνια», εξομολογήθηκε ο Κώστας Κελάφας. Ο 33χρονος αστυνομικός, ο οποίος υπηρετεί στον Δομοκό, είναι γέννημα – θρέμμα της Ανάβρας, ενώ μετά την ενασχόλησή του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατέχει τη θέση του προέδρου στην Κοινότητα από το 2019. «Φέτος τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Έχουν έρθει πάρα πολλοί ετεροδημότες, ενώ αναμένουμε και σημαντικό αριθμό επισκεπτών. Οι προετοιμασίες απ’ όλους έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και το κλίμα που επικρατεί στην Ανάβρα είναι πρωτόγνωρο», πρόσθεσε.
Ποια είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το λεγόμενο «Πάσχα στο χωριό»; «Το Πάσχα προσφέρεται για να συγκεντρωθεί μια οικογένεια. Συγγενείς και φίλοι ανταμώνουν και πάλι, σου δίνεται η ευκαιρία να δεις ύστερα από αρκετό καιρό όλους τους ανθρώπους που αγαπάς. Σε κάθε αυλή στήνεται γλέντι, ενώ ήχοι παραδοσιακής μουσικής ακούγονται σε όλη την Ανάβρα», είπε ο κ. Κελάφας, ο οποίος θυμήθηκε δύο χρονιές που γιόρτασε το Πάσχα μακριά από τη γενέτειρά του: «Έζησα έξι χρόνια στην Αθήνα, όπου υπηρετούσα. Δύο φορές πέρασα Πάσχα στην πρωτεύουσα, όμως, δεν συγκρίνεται με τίποτα με αυτό που βιώνεις στο χωριό. Δεν το συζητάμε καν αυτό. Θύμιζε περισσότερο καθημερινή».
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ανάβρας μίλησε για το κατανυκτικό κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας: «Οι εκκλησίες του χωριού είναι γεμάτες από πιστούς. Η προσέλευση είναι μεγάλη, τόσο στον Άγιο Γεώργιο, όσο και στον Άγιο Δημήτριο, τους δύο κεντρικούς ναούς της Ανάβρας, που λειτουργούν όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα».
Από τη συζήτηση με τον Κώστα Κελάφα, δεν έλειψε και η αναφορά στους κτηνοτρόφους της Ανάβρας. Η βιολογική εκτροφή ζώων, που δρομολογήθηκε επί της άκρως επιτυχημένης θητείας του Δημήτρη Τσουκαλά στην προεδρία της πρώην Κοινότητας Ανάβρας, καθιστά ανάρπαστα τα ζώα στην αγορά την πασχαλινή περίοδο. «Ποντάροντας και φέτος στην εξαιρετική ποιότητα των κρεάτων, οι παραγωγοί δούλεψαν καλά. Εκτιμώ πως διατέθηκαν όλες οι ποσότητες των αμνοεριφίων από την Ανάβρα», σημείωσε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το