Κόσμος

Κορωνοϊός: Τι θα συμβεί εάν νοσήσει βαριά ο Τραμπ – Η πρόβλεψη του Συντάγματος

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ότι τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του Μελάνια νόσησαν από κορωνοϊό και έχουν τεθεί σε καραντίνα στον Λευκό Οίκο. Ας δούμε όμως τι προβλέπει το Σύνταγμα των ΗΠΑ στην περίπτωση που ο πρόεδρος δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του. Όπως αναφέρει ο Guardian χρέη προέδρου θα εκτελεί ο σημερινός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Όμως το δημοσίευμα πάει ένα βήμα παραπέρα και συγκεκριμένα αναφέρεται στο τι θα γίνει εάν ο Πενς δεν μπορέσει να ασκήσει και εκείνος τα καθήκοντα του προέδρου. Ο λόγος που κάνει αυτή την αναφορά είναι επειδή ο κ. Πενς εθεάθη τη Δευτέρα μαζί με τον πρόεδρο Τραμπ στον κήπο των ρόδων, στο Λευκό Οίκο. Έτσι λοιπόν δεν αποκλείεται και ο ίδιος να έχει νοσήσει από κορωνοϊό.

Η επόμενη που θα μπορούσε να ασκήσει καθήκοντα προέδρου είναι η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι. Πάντως ανάλογο ερώτημα έθεσε και τον περασμένο Μάιο η Washington Post. Σύμφωνα με το δημοσίευμα πράξη του 1947 αναφέρει ότι ο επόμενος στη σειρά διαδοχής είναι ο πρόεδρος της Γερουσίας και έπειτα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου με πρώτο τον υπουργό Εξωτερικών.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το