Ελλάδα

Κορoνοϊός: Τα αναπάντητα ερωτήματα για το θάνατο του 35χρονου χωρίς υποκείμενο νόσημα

Δύο μέρες μετά τον ξαφνικό θάνατο του 35χρονου στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη από κορονοϊό κανείς ακόμη δεν μπορεί να εξηγήσει πώς και γιατί φτάσαμε στην αιφνίδια κατάρρευσή του, προκαλώντας σοκ σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Οι επιστημονικές εικασίες για το σταμάτημα της καρδιάς του Μουσταφά Κατιρτζής συνεχίζονται δεδομένου ότι ο COVID είναι ακόμα εν πολλοίς ένας άγνωστος ιός που μελετάται καθημερινά.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας «κάποιοι γιατροί θεωρούν πως η αντίδραση του οργανισμού μπορεί να είναι χειρότερη αν εκτεθείς περισσότερο». Σύμφωνα με αυτό το ενδεχόμενο, η μόλυνση με μεγαλύτερη ποσότητα σωματιδίων του κορονοϊού, ίσως να δίνει στον ιό μεγαλύτερη δυναμική για να εισέλθει στους πνεύμονες, αντί της συνήθους πορείας που ακολουθεί επιμολύνοντας πρώτα τη ρινοφαρυγγική οδό.

Υποστηρικτές αυτής της θεωρίας εκτιμούν ότι ο θάνατος μπορεί να αποδοθεί και στην αδυναμία του οργανισμού να ελέγξει τον ιό ευθύς εξαρχής. Κρίσιμος είναι ο παράγοντας της γενετικής προδιάθεσης. Ένας παράγοντας που καθιστά κάποιο άτομο πιο ευάλωτο να νοσήσει και ενδεχομένως και άλλα γενετικά χαρακτηριστικά που να καθιστούν πιθανότερο να καταλήξει ο ασθενής να πεθάνει.

Ο θάνατος του 35χρονου ενδέχεται να οφείλεται και στη γενετική μετάλλαξη στο γονίδιο του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης 2 (ACE2) να παίζει ρόλο στην παθογένεια της νόσου. Το ACE2 είναι ένα ένζυμο που προσκολλάται στην εξωτερική επιφάνεια των κυττάρων των πνευμόνων αλλά και της καρδιάς.

Οι μεταλλάξεις στο γονίδιο ACE2 μπορεί να τροποποιούν τον υποδοχέα και έτσι να είναι πιο εύκολο ή πιο δύσκολο για να εισέλθει στα κύτταρα των πνευμόνων. Επίσης, υπάρχει μια ουσία που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός και βοηθάει τον πνεύμονα να εκπτύσσεται και να συσπάται.

Η υπερβολική φλεγμονώδης αντίδραση του οργανισμού του 35χρονου ο οποίος προσβλήθηκε από κορονοϊό αποτελεί ακόμη μία εκδοχή που θα μπορούσε να δώσεις απαντήσεις στην επιστημονική κοινότητα για τον ξαφνικό θάνατο του νεαρού ατόμου στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει διαπιστωθεί ότι σε ορισμένους νέους και υγιείς ανθρώπους ένα υπερ-δραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε μια εκτεταμένη φλεγμονώδη «καταιγίδα» που κατακλύζει τους πνεύμονες αλλά και άλλα όργανα του ανθρώπινου σώματος.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι ένα ηλικιωμένο ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που είναι το πρόβλημα, είναι αυτό που λειτουργεί πολύ καλά», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας. Μάλιστα, υπάρχουν κλινικά δεδομένα που επιβεβαιώνουν τον παραπάνω ισχυρισμό καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η χορήγηση στεροειδών, που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, φαίνεται να είναι ωφέλιμη για κάποιους ασθενείς.

Μια τέταρτη εκδοχή που μπορεί να δώσει απαντήσεις στον πρόωρο και ξαφνικό θάνατο του 35χρονου εντοπίζεται στα ευρήματα γιατρών που κάνουν λόγο για εμφάνιση έντονης δύσπνοιας σε κάποιους σοβαρά ασθενείς που έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου.

Η περίπτωση αυτή ιατρικά περιγράφεται ως μια πολύ ήπια δύσπνοια, γιατί ο πνεύμονας μπορεί και εκπτύσσεται καλά και φεύγει το διοξείδιο του άνθρακα προς τα έξω, το οποίο είναι η αιτία της δύσπνοιας όταν μαζεύεται στον οργανισμό. «Και ενώ αυτοί οι άνθρωποι δεν εμφανίζουν κάποια σοβαρή δύσπνοια, έχουν αυτή την σιωπηρή, χαμηλή οξυγόνωση και την οποία αντιπαρέρχονται με το περισσότερο έργο στην αναπνοή, φτάνουν στα τελικά στάδια της ανεπάρκειας των πνευμόνων. Αυτό μπορεί να είναι και εξήγηση για κάποιους από αυτούς τους γρήγορους και αιφνίδιους θανάτους από αυτή την νόσο» τόνισε ο κ.Τσιόδρας.

Τα στατιστικά δεδομένα

Σύμφωνα με διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα, η θνησιμότητα στα παιδιά (0-19 ετών) είναι 0,2% βάσει στοιχείων που αφορούσαν στη Νότια Κορέα, την Κίνα, την Ιταλία και την Ισπανία. Στην ηλικιακή ομάδα 20-29 ετών η θνησιμότητα στις προαναφερόμενες χώρες κυμαίνεται μεταξύ 0,22% και 0,2%, στα άτομα 30-39 ετών από 0,11% έως 0,3%, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 40-49 ετών από 0,08% έως 0,4%.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας στην ομάδα των 0-17 ετών δεν έχουμε κανέναν καταγεγραμμένο θάνατο μέχρι σήμερα, ενώ στην ομάδα 18-39 ετών έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι, στα άτομα 40-64 ετών 29 θάνατοι και οι υπόλοιποι θανόντες είναι άνω των 65 ετών.

Σημειώνεται ότι από το σύνολο των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στη χώρα μας, με γνωστή και επιβεβαιωμένη την ηλικία τους, το 30,9% είναι μεταξύ 18-39 ετών, το 44% είναι 40-64 ετών, το 22% είναι 65 ετών και άνω και ένας πολύ μικρός αριθμός, 79 κρούσματα, είναι παιδιά ηλικίας 0-17 ετών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το