Ελλάδα

Κορωνοϊός: Συναγερμός από Μητσοτάκη για την αποφυγή έξαρσης του ιού

Σε έναν πραγματικό αγώνα δρόμου επιδίδεται ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι επιτελείς του, καθώς η αυξητική τάση των κρουσμάτων του κορωνοϊού – επιβεβαιώθηκε και την Πέμπτη 30 Ιουλίου με 65 νέα εκ των οποίων τα 19 «εισαγόμενα» – έχει ήδη σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση με τις …εσωτερικές εστίες μετάδοσης να προβληματίζουν περισσότερο αυτήν την ώρα το κυβερνητικό επιτελείο. Το μήνυμα του πρωθυπουργού κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο επικεφαλής της ομάδος λοιξωξιολόγων, Σωτήρης Τσιόδρας, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο καθηγητής της Επιστήμης των Δεδομένων, Κίμων Δρακόπουλος ήταν ξεκάθαρο: όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να διασφαλίσουν πως δεν θα απεμποληθεί το κεκτημένο της επιτυχούς απόκρουσης του πρώτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Εν είδει και απολογισμού ύστερα από ένα επαρκές χρονικό διάστημα εφαρμογής των μέτρων προστασίας τόσο στις πύλες εισόδου, όσο και στο εσωτερικό της χώρας, υπήρξε κοινή η διαπίστωση πως επείγει καλύτερος συντονισμός ανάμεσα στους εμπλεκομένους φορείς, αλλά και αποτελεσματικότερη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων της νόσου. Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, της επίτευξης των βέλτιστων επιδόσεων ανάμεσα στους συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες θα πρέπει να ιδωθεί η καθιέρωση της συγκεκριμένης σύσκεψης με αυτή τη σύνθεση σε τακτική βάση και συγκεκριμένα τρεις φορές την εβδομάδα ( Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή ) ακόμη και εντός του Αυγούστου, καθώς δεν υπάρχει η χρονική πολυτέλεια του εφυσηχασμού εν όψει και της επανέναρξης της σχολικής χρονιάς στις 7 Σεπτεμβρίου.

Υπό το ίδιο πρίσμα, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί κατά τις επόμενες εβδομαδιαίες για την ώρα ενημερώσεις του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, ο Νίκος Χαρδαλιάς να έχει στο πλάι του και έναν καθηγητή λοιμωξιολογίας, προκειμένου να παρέχει πολύτιμες συμβουλές στους Έλληνες πολίτες.

Νέος κύκλος περιοριστικών μέτρων εφόσον χρειαστεί
Η σοβαρή επιδείνωση των εγχώριων επιδημιολογικών δεδομένων πηγάζει, όπως τονίστηκε κατά την χθεσινή σύσκεψη, από την αμεριμνησία και την χαλαρότητα, που διακατέχει μεγάλα τμήματα του ελληνικού πληθυσμού και δη τις νεαρότερες ηλικίες, όπου η αύξηση των κρουσμάτων καταγράφει τις πλέον αυξητικές τάσεις. Ενδεικτική της διογκούμενης κυβερνητικής ανησυχίας είναι η ενθάρρυνση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την κοινότητα των επιδημιολόγων πως «εάν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου, μην διστάσετε να το κάνετε έγκαιρα», ενώ λίγο νωρίτερα από το briefing των πολιτικών συντακτών, ο Στέλιος Πέτσας είχε προειδοποιήσει πως το κυβερνητικό σχέδιο είναι δυναμικό και το Μέγαρο Μαξίμου είναι έτοιμο να το αναπροσαρμόσει, μην εξαιρώντας ακόμη και την πιθανότητα τμηματικών ή και τοπικών lockdowns, ώστε να μην υπάρξει εξάπλωση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, οι δύο κύριες πηγές ανησυχίας είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα κέντρα διασκέδασης καθώς και τα beach bars. Προκειμένου να καταπολεμηθεί ο συνωστισμός, που απαντάται στα δεύτερα και δη σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς συμφωνήθηκε σε πρώτη φάση να εντατικοποιηθούν οι ήδη αυστηροί έλεγχοι, χωρίς εκπτώσεις στις διοικητικές και μη κυρώσεις, ενώ για την ώρα δεν έγιναν αποδεκτές εισηγήσεις για τμηματικά ή ακόμη και τοπικά lockdowns.

Αναφορικά με την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεννόηση με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, αποφάσισαν χάριν της προσπάθειας καταπολέμησης του συνωστισμού, που παρατηρείται εσχάτως, να γίνουν ταχύτερες οι συνδέσεις μέσω κυρίως της πύκνωσης των δρομολογίων. Επιπλέον, αποφασίστηκε να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι για την απαρέγκλιτη τήρηση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας. Επειδή, μάλιστα, στο μετρό εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα απειθαρχίας στα ισχύοντα μέτρα προστασίας εξετάζεται κατά πληροφορίες, και η παρουσία της Αστυνομίας επί 24ώρου βάσεως, προκειμένου να γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι και να βεβαιώνονται πρόστιμα, προκειμένου να επέλθει το ταχύτερο δυνατόν η συμμόρφωση.

Κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη έγινε, επίσης και μία επισκόπηση για την επιδημιολογική κατάσταση, έτσι, όπως αυτή διαμορφώνεται στην εθνική μας περίμετρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρατηρείται ύφεση στην έως και την προηγούμενη εβδομάδα αυξητική τάση των κρουσμάτων της νόσου Covid 19 στις χώρες των Βαλκανίων. Τέλος, μήνυμα για την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής και συλλογικής προστασίας αναμένεται να εκπέμψει ο πρωθυπουργός κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την τελευταία προ της ολιγοήμερης ανάπαυλας του Δεκαπενταύγουστου.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το