Ελλάδα

Κορωνοϊός: Συνεδριάζει η Επιτροπή – Τι εξετάζεται μετά την αύξηση των κρουσμάτων

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα, η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής σχετικά με τα νέα μέτρα που θα εισηγηθεί προς την κυβέρνηση μετά τη νέα κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σε συναγερμό είναι τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και οι υγειονομικές αρχές μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες ειδικά σε νεαρά άτομα.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr ζήτησε από την επιτροπή των ειδικών να εξετάσει την πιθανότητα να επανέλθουν κάποια από τα περιοριστικά μέτρα, όπως είναι η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, ώστε να ανακοπεί η ροή των αυξημένων κρουσμάτων.

Ταυτόχρονα εξετάζεται σε συγκεκριμένες περιοχές και προορισμούς η επαναφορά μέτρων ώστε να δοθεί και το μήνυμα ότι η πανδημία συνεχίζει να είναι εδώ.

Η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμο σχέδιο για επαναφορά μέτρων σε περιοχές όπου καταγράφεται υψηλό επιδημιολογικό φορτίο αναφέρουν πηγές του ethnos.gr, αλλά αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών της επιτροπής του υπουργείου Υγείας. Ήδη από την Τρίτη η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, εξέτασαν τα επιδημιολογικά δεδομένα και σήμερα αναμένεται να συνεδριάσουν οι επιδημιολόγοι ώστε να αποκομίσουν μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για το ποιες περιοχές πλησιάζουν το “κόκκινο”.

Δυσαρέσκεια των ειδικών
Πάντως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, στους κόλπους της επιτροπής των ειδικών υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ειδικά σε ότι αφορά στην κατάργηση της μάσκας αλλά και στους καθήμενους στα μπαρ. Μέλη της επιτροπής έλεγαν στο ethnos.gr ότι ουδέποτε εισηγήθηκαν μέτρα για μόνο καθήμενους, καθώς αυτά ίσχυαν ήδη, ανεξάρτητα εάν δεν εφαρμόστηκαν ποτέ και δεν έγιναν και έλεγχοι. Αντίστοιχα και για τις μάσκες για τις οποίες η επιτροπή είχε τονίσει πως θα πρέπει να μη φοριούνται μόνο όταν κανείς είναι μόνος στο δρόμο χωρίς συνωστισμό.

Γι αυτό σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή αναμένεται να εξετάσει το θέμα της επαναφοράς της μάσκας παντού στους εξωτερικούς δημόσιους χώρους καθώς όπως απεδείχθη το μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί μόνο όπου υπάρχει συνωστισμός.

Τα μέτρα
Ήδη βέβαια η κυβέρνηση, όπως λένε έγκυρες πηγές του ethnos.gr, έχει αποφασίσει τι μέτρα θα λάβει εάν συνεχισθεί η ίδια επιδημιολογική εικόνα σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, ενώ έτοιμη είναι και η λίστα με τα νησιά και τις περιοχές που έχουν υψηλό ιικό φορτίο το οποίο μπορεί αν συνεχισθεί τις επόμενες ημέρες. Κάτι που επίσης θα εξετάσουν οι ειδικοί στη συνεδρίαση της ολομέλειας.

Όπως έχει αποκαλύψει το ethnos.gr, στις περιπτώσεις αυτές θα ανακοινωθούν μέτρα που μεταξύ άλλων θα είναι:
-Επαναφορά της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους
-Αύξηση ελέγχων από τις τοπικές αρχές
-Απαγόρευση υπαίθριων εκδηλώσεων
-Απαγόρευση συγκεντρώσεων σε πλατείες κ.λ.π.
-Περιορισμός ατόμων στα καταστήματα εστίασης
-Διακοπή μουσικής σε μπιτς μπαρ και εξυπηρέτηση μόνο σε καθήμενους (ξαπλώστρες)
-Περιορισμός κυκλοφορίας το βράδυ

Άλλωστε τις τελευταίες ημέρες έχει σημάνει συναγερμός στην κυβέρνηση από την αύξηση των νέων κρουσμάτων ειδικά σε νέους. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη 6 Ιουλίου κατεγράφη άλμα με 1.797 νέα κρούσματα.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο 10ήμερο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, παρατηρείται σημαντική πτώση του μέσου όρου ηλικίας των κρουσμάτων, ο οποίος πλέον αγγίζει τα 27 έτη. Ταυτόχρονη αύξηση έχει παρατηρηθεί και στα κρούσματα που ανήκουν σε συρροές, ενώ το 32% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αναφέρουν σαν πιθανή πηγή έκθεσης, συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο. Σύμφωνα μάλιστα με τον Νίκο Χαρδαλιάς, τα τελευταία 24ωρα καταγράφηκαν εκατοντάδες κρούσματα τα οποία κατόπιν διερεύνησης εστιάζονται σε χώρους διασκέδασης.

Η εικόνα αυτή ανησυχεί δεόντως την κυβέρνηση η οποία φοβάται ότι θα υπάρξει περαιτέρω πτώση της τουριστικής κίνησης και θα πληγεί το προφίλ της χώρας.
Γι αυτό και ξεκινούν έλεγχοι τόσο σε νυχτερινά κέντρα όσο και σε νησιά και δημοφιλείς προορισμούς για να διαπιστωθεί εάν τηρούνται τα μέτρα.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το