Ελλάδα

Κορωνοϊός: Μάχη με τον χρόνο από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του ιού

Μάχη με τον χρόνο δίνει καθημερινά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνολικά η κυβέρνηση, ελέω κορωνοϊού καθώς το στοίχημα πλέον είναι να αποδώσουν τα πρωτοφανή, όπως χαρακτηρίζονται, προληπτικά μέτρα, που λαμβάνονται σε καθημερινή πλέον βάση, έως ότου θωρακιστεί πλήρως το Εθνικό Σύστημα Υγείας για να αντέξει τα «δύσκολα, που ακόμη είναι μπροστά μας».

Το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο εκ των πραγμάτων λειτουργεί από το πρωί ως στρατηγείο και επαναξιολογεί συνεχώς την κατάσταση, είναι καθ’ όλα έτοιμο να ενεργοποιήσει οποιοδήποτε μέτρο κριθεί επιβεβλημένο, ώστε να υπάρξει σημαντική επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα, πρωθυπουργός, συναρμόδιοι Υπουργοί και λοιπά κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως οι επόμενες 2 με 3 εβδομάδες είναι ένα εξόχως κρίσιμο διάστημα και διαμηνύουν πως το μήνυμα «Μένουμε στο σπίτι» πρέπει να εισακουσθεί από όλους τους πολίτες, που πρέπει να περιορίσουν στο έπακρο άσκοπες μετακινήσεις και συναθροίσεις.

Μετά την αναστολή της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, πλην αυτών, που σχετίζονται με την τροφική αλυσίδα και την τροφοδοσία, η κυβέρνηση επικεντρώνει τις παρεμβάσεις της στον περιορισμό των μετακινήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο καθοριστική για τις επόμενες κυβερνητικές πρωτοβουλίες θεωρείται η αποψινή τηλεδιάσκεψη – δεύτερη εντός μίας εβδομάδος – των 27 ηγετών των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και αυτό γιατί μετά το νεύμα της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για σφράγισμα των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης για 30 ημέρες θα ενεργοποιήσει την ειλημμένη από χθες απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει την αεροπορική, θαλάσσια και οδική σύνδεση με την Τουρκία.

Μάλιστα, η επικύρωση της απόφασης για περισσότερη ευελιξία στην επιβολή περιορισμών και εντός της ζώνης του Σένγκεν αναμένεται να επισπεύσει την πιθανή αυτήν την ώρα διακοπή της αεροπορικής σύνδεσης με την Μεγάλη Βρετανία, καθώς εκτιμάται πως η απροθυμία της κυβέρνησης Τζόνσον να λάβει εγκαίρως μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοιού την έχει μετατρέψει σε εστία μετάδοσης του ιού στην Γηραιά Ήπειρο.

Προτού, βεβαίως, ληφθεί μία τέτοια απόφαση θα έχει δοθεί επαρκές χρονικό περιθώριο, ώστε να επαναπατριστούν όσοι Έλληνες φοιτητές το επιθυμούν. Από την κυβέρνηση διαβεβαίωσαν χθες σε όλους τους τόνους πως η κατάσταση, όπως προς ώρας διαμορφώνεται, δεν απαιτεί απαγόρευση της κυκλοφορίας, κάτι, ωστόσο, που δεν μπορεί να αποκλειστεί, εφ’ όσον οι προβολές, που κάνουν καθημερινά οι επιστήμονες αποκαλύψουν τον κίνδυνο να χρειαστεί ταυτόχρονη νοσηλεία τέτοιος αριθμός, που θα δοκιμάσει τις αντοχές του ΕΣΥ.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη κατά πληροφορίες εντοπίσει τις ιδιωτικές κλινικές, ανά την επικράτεια, που είτε θα επιτάξει, είτε θα εκμισθώσει, προκειμένου να αυξήσει τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών.

Οι τελευταίες, άλλωστε, αυξήθηκαν κατά 1100 από τα χθεσινά μέτρα ( διάθεση του ΝΙΜΤΣ για περιπτώσεις κορωνοϊού και εκμίσθωση ATTICA μεταξύ άλλων ) ενώ είναι σαφές πως το Υπουργείο Υγείας θα προικοδοτηθεί με όσες πιστώσεις χρειασθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να αντιμετωπίσει τις έκτακτες ανάγκες. Ταυτόχρονα δρομολογείται και η πρόσληψη 2000 για την ώρα τουλάχιστον νοσηλευτών.
Εν τω μεταξύ, η αυριανή τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών της Ένωσης, μετά τo πράσινο φως, που άναψε χθες το Eurogroup, «ξεκλειδώνει» ένα γενναιόδωρο οικονομικό πακέτο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, που πλήττονται ευθέως από τον κορονοϊό.

Μετά το πέρας της χθεσινής τηλεδιάσκεψης, ο κ. Σταικούρας ενημέρωσε σε δήλωση του πως ικανοποιήθηκαν πλήρως τα ελληνικά αιτήματα, ήτοι η μείωση του στόχου του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα και η εξαίρεση των έκτακτων δαπανών από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Ενδεικτική της σοβαρότητας της κατάστασης, αλλά και των τολμηρών πρωτοβουλιών, που απαιτούνται είναι και οι πολύ σημαντικές απώλειες, που καταγράφουν παγκοσμίως τα χρηματιστήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι Χρήστος Σταϊκούρας, Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης έχουν ήδη επεξεργαστεί ένα συνεκτικό όσο και εμπροσθοβαρές σχέδιο για την τόνωση της ρευστότητας και την προστασία των απειλούμενων θέσεων εργασίας.
Καλά πληροφορημένες πηγές προϊδεάζουν για οικονομική στήριξη μαμούθ, η οποία πιθανώς να αγγίξει και το 1% του ΑΕΠ, ώστε να μετριαστεί η πολύ βαριά οικονομική ζημία, που προϋπολογίζεται, η οποία πιθανώς να ανακοινωθεί ακόμη και εντός της ημέρας.
Μάλιστα, μετά την τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν αποκλείεται να υπάρξει και παρέμβαση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αναμένεται να υπογραμμίσει την αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της κυβέρνησης να θωρακίσει την ελληνική οικονομία από τις πολύ επικίνδυνες παρενέργειες του κορωνοϊού.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το