Ελλάδα

Κορονοϊός – Χατζάκης: Ερωτηματικά για το ότι δεν έχουν όλοι πρόσβαση στον αριθμό κρουσμάτων

Ο Άγγελος Χατζάκης, καθηγητής επιδημιολογίας, μίλησε για την επιβολή του lockdown σε περιοχές της Δυτικής Αττικής και το επερχόμενα που μοιάζουν αναπόφευκτα και σε άλλες περιοχές, αν δεν μειωθούν δραστικά τα κρούσματα κορονοϊού. Παράλληλα, εξέφρασε την απορία, γιατί δεν δίνονται στη δημοσιότητα οι αριθμοί των κρουσμάτων ανά περιοχή, καθώς οι επιστήμονες δεν μπορούν να μελετήσουν τα δεδομένα και να εξάγουν συμπεράσματα.

«Θα έπρεπε καθημερινά όπως μας δίνουν κρούσματα συνολικά, αλλά και ανά περιοχές. Δεν μπορούμε να τα δούμε, να τα παρακολουθήσουμε, να τα αναλύσουμε. Αν δεν μπουν σε μια ιστοσελίδα, όπως γίνεται σε άλλες χώρες, να ξέρουμε ανά νομό και περιοχή τα κρούσματα, δεν μπορούμε να κάνουμε οι επιστήμονες, εκτός μιας υποομάδας της επιτροπής, έρευνα και μελέτη. Δεν έχουμε πρόσβαση στα δεδομένα. Είναι λυπηρό. Δεν ξέρω γιατί δεν δίνονται. Δεν το καταλαβαίνω. Αυτά τα αποτελέσματα τα βλέπεις και τα αναλύεις μέρες μετά γιατί μεταβάλλονται καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί καθημερινά οι εργαστηριακοί έλεγχοι όταν ανακοινώνονται τα ημερήσια κρούσματα. Δηλαδή μπορεί να ανακοινωθεί για μία περιοχή ότι έχει 100 κρούσματα και μετά από μέρες, να βγουν τα εργαστηριακά αποτελέσματα και τα κρούσματα εκείνης της ημέρας να είναι τελικά 105. Θα έπρεπε να είναι αναρτημένα σε ένα σάιτ και να ανανεώνονται συνεχώς» είπε ο καθηγητής.

Ο κ. Χατζάκης είπε επίσης ότι θα έπρεπε να επιβληθεί το lockdown νωρίτερα, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα, αναλογικά, θα έπρεπε να “χτυπάει” καμπανάκι στα 500-600 κρούσματα. Υπ’ αυτόν τον όρο, θα έπρεπε να έχουν ληφθεί νωρίτερα τα μέτρα.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το