Τοπικά

Κόντρα στο Δημοτικό Συμβούλιο για το νερό της Αγριάς.

Τις αντιδράσεις για τις λαϊκές αγορές και τα προβλήματα υδροδότησης στην Αγριά σχολίασε στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος. Για τις λαϊκές ανέφερε ότι τόσα χρόνια υπήρχαν «παιδιά και αποπαίδια» και δρόμοι στους οποίους δεν πήγαιναν ποτέ οι λαϊκές καθώς εκεί έμεναν κάποια σημαντικά πρόσωπα. «Tακτική μας είναι να είναι κυλιόμενες. Θα πηγαίνουν σε όλες τις συνοικίες, θα εξυπηρετούνται όλοι οι άνθρωποι για να μην υπάρχουν αδικίες», είπε.

Για το πρόβλημα υδροδότησης στην Αγριά ανέφερε ότι παγκοσμίως όταν υπάρχει πρόβλημα με το νερό, υπάρχουν διακοπές για να υπάρχει νερό για όλο τον κόσμο. «Το νερό είναι το πιο πολύτιμο αγαθό, δεν διαπραγματεύεται και δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Αν κάποιοι νομίζουν ότι προτεραιότητά τους είναι τα χωράφια τους και ο κόσμος δεν θα πίνει νερό, κάνουν λάθος. Εδώ είναι Βόλος και η δημοτική αρχή διαχειρίζεται τα πράγματα δίκαια» είπε.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι υπέβαλε αίτημα στον υπουργό να γίνει δια ζώσης η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου .Δημιουργούμε έναν Βόλο με όραμα και με μέλλον για τα παιδιά μας.Mε το φωτοβολταϊκό πάρκο θα δώσουμε ρεύμα σε 2.000 νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος… Θα γίνει μια μεγάλη επένδυση και ο δήμος Βόλου θα εξοικονομεί πάνω από 5 εκ. ευρώ», υποστήριξε.

Απαντώντας στον δημοτικό σύμβουλο Μπάμπη Ζάχο για το νερό της Αγριάς ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Γιώργος Τόρης ανέφερε ότι έπρεπε να διαβάσει τις ανακοινώσεις της υπηρεσίας πριν καταθέσει ερωτήσεις. «Αν παρακολουθούσε τον τοπικό τύπο θα ήξερε ότι από τις 14 Ιουνίου το νερό είναι κατάλληλο. Πρέπει να σταματήσει η άσκοπη κατανάλωση. Δεν είναι δυνατόν να πλένουμε τις αυλές και ο κόσμος να μην έχει νερό».

Ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Μαζί για τον Βόλο» Ιάσονας Αποστολάκης σημείωσε ότι κάτοικοι της Αγριάς ζητούν τη σύγκληση του τοπικού συμβουλίου, την οποία όμως αρνείται ο πρόεδρος του συμβουλίου. Δήλωσε ακόμη ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για τις μετρήσεις και πρόσθεσε ότι για τις διακοπές δεν τηρείται καν το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει η ΔΕΥΑΜΒ.                                                  Στην τοποθέτησή του ο κ. Ριζόπουλος ανέφερε ότι η ΔΕΥΑΜΒ πρέπει να αναλάβει ένα ολοκληρωμένο έργο για να έχουν όλες οι περιοχές νερό και όχι να στραγγίζουμε τις γεωτρήσεις.

Ενημέρωση για τις ενεργειακές κοινότητες ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος από την παράταξη “Μαζί για τον Βόλο” Λεωνίδας Μαυρογιάννη,  ρωτώντας ποιος θα είναι ο τρόπος που θα παραχθεί ρεύμα. Ο γενικός γραμματέας του Δήμου Στ. Διαμαντίδης απάντησε ότι θα γίνει με φωτοβολταϊκά, και θα παράγεται ρεύμα αρκετό για όλες τις ανάγκες του Δήμου, ενώ το ρεύμα που περισσεύει θα διανέμεται σε νοικοκυριά με κριτήρια. Ο κ. Αποστολάκης σημείωσε ότι ο Δήμος Βόλου δεν είναι ο πρώτος του το εφαρμόζει καθώς ο Δήμος Λάρισας μετέχει σε πέντε ενεργειακές κοινότητες. Ψήφισε λευκό αναφέροντας ότι υπάρχουν ελλείψεις στην εισήγηση του θέματος.

Από την πλευρά του ο κ. Ριζόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει ακόμη ενεργειακή φτώχεια με λογαριασμούς αυξημένους στις λαϊκές οικογένειες. «Το 18% του πληθυσμού αδυνατεί να ζεστάνει το σπίτι του. Πάνω από 200.000 διακοπές ρεύματος τον χρόνο πανελλαδικά» είπε και πρόσθεσε ότι με την πράσινη ανάπτυξη θα προστεθούν νέα χαράτσια. Μάλιστα υπογράμμισε ότι είναι κοροϊδία να μιλάμε για προστασία του περιβάλλοντος από τη στιγμή που στην πόλη γίνεται καύση σκουπιδιών.

Στο δημοτικό συμβούλιο ήρθε προς συζήτηση και η έκφραση γνώμης επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας 2021-2025 και του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Ο Λ. Μαυρογιάννης ρώτησε ποιες είναι οι προτάσεις του Δήμου και ο αντιδήμαρχος Θάνος Θεοδώρου απάντησε αφορούν δράσεις και ο Δήμος εκφράζει τη γνώμη του επί των μελετών που έχει καταθέσει η Περιφέρεια και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νάνσυ Καπούλα επισήμανε ότι είναι αδύνατο η παράταξή της να πει ότι είναι κατά στον στρατηγικό σχεδιασμό καθώς ο σχεδιασμός δίνει κατευθύνσεις ενώ είναι και προαπαιτούμενο για να γίνει εισροή κονδυλίων από τις χρηματοδοτήσεις.
Θετικά ψήφισε και η ο κ. Παπαδούλης και αρνητικά οι κ. Αποστολάκης και Ριζόπουλος.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε και η ανάθεση εργασιών αφής κανδηλίων και καθαριότητας μνημάτων, στο κοιμητήριο “Κούκος”, σε ιδιώτη. «Το υπάρχον προσωπικό δεν μπορεί να ελέγξει 7.000 μνήματα. Γνώμη μου είναι όμως να το αναλάβουν άτομα από τον Δήμο, ανοίγοντας θέσεις εργασίας και να μην δοθεί σε ιδιώτη» σχολίασε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Βόλος Έξυπνη Πόλη Στ. Φάτσης».
«Πρέπει να πιέσουμε για παραπάνω προσλήψεις» συμπλήρωσε ο κ. Αποστολάκης ενώ ο κ. Ριζόπουλος τόνισε ότι πρέπει να μονιμοποιηθούν τώρα όλοι οι συμβασιούχοι. Τέλος αναφορικά με τον συμψηφισμό ληξιπροθέσμων οφειλών της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β. προς το Δήμο Βόλου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Γ. Τόρης εξήγησε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΥΑΜΒ στον Δήμο για το διάστημα 2016-2020 ανέρχονται σε 973.952 ευρώ και αφορούν μισθώματα για κτήρια του Δήμου.
Αντίστοιχες οφειλές έχει το ίδιο διάστημα και ο Δήμος προς τη ΔΕΥΑΜΒ από κατανάλωση ύδατος, τέλη νέων παροχών ύδρευσης και τέλη αποχέτευσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το