Τοπικά

Κων. Γουργουλιάνης “Πολυφαρμακία και υπερδιάγνωση, κατάλοιπα της πανδημίας”

 

Την τάση αρκετών πολιτών να ρέπουν προς την πολυφαρμακία και την υπερδιάγνωση ως ψυχολογικό, περισσότερο, κατάλοιπο, του φόβου για τον κορωνοϊό, καταγράφει ο καθηγητής και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης.
Ο πρώην πρύτανης, μίλησε στο Formedia radio 99,8, με αφορμή την συμπλήρωση τριών ετών από την εκδήλωση της πανδημίας. «Πλέον έχουμε τις «ουρές» της πανδημίας η οποία ουσιαστικά μ΄άς έχει αφήσει εδώ και 1,5 χρόνο. Άλλωστε αυτό είναι το χρονικό διάστημα που έχουμε να νοσηλεύσουμε στην Πνευμονολογική Κλινική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας νέο άνθρωπο χωρίς νοσηρότητες. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύουμε στην Κλινική μας μια γυναίκα που είναι πολύ ηλικιωμένη».
Μάλιστα συμπλήρωσε πως «ο ιός ήταν συνεπής με αυτά που είχαμε προβλέψει. Είχαμε πει ότι οι πανδημίες που μεταφέρονται αερογενώς, διαρκούν περίπου 2,5 χρόνια και μετά γίνονται ενδημικές. Αυτό συνέβη και τώρα. Ο ιός έγινε ενδημικός, δεν διαφέρει από ένα κοινό κρυολόγημα και ο πληθυσμός έχει υβριδική ανοσία. Αφήνουμε πίσω μας την πανδημία και κοιτάμε τη ζωή μας».
Ωστόσο, δεν είναι όλοι που αφήνουν πίσω τους την πανδημία. «Υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων που ζουν ακόμη με τον φόβο της πανδημίας. Και αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει. Τον τελευταίο χρόνο παρατηρούμε μια στάση κακής ιατρικής. Έχουμε το φαινόμενο της ιατρογενούς νοσηρότητας. Άνθρωποι που με έναν τρόπο… θέλουν να αρρωστήσουν. Πιο συγκεκριμένα βλέπουμε συμπολίτες που θα πάνε να κάνουν τεστ ακόμη και αν έχουν ένα πολύ ελαφρύ σύμπτωμα. Και αν βγει το τεστ θετικό, τότε πανικοβάλλονται, όταν ξέρουμε πλέον πως η γρίπη έχει πιο βαριά συμπτώματα από τον κορωνοϊό, και κλείνονται σπίτι για μέρες κάνοντας προμήθειες πολλών φαρμάκων. Πάνω από το ψυγείο στο σπίτι τα φάρμακα είναι δεκάδες. Έχουμε, λοιπόν να κάνουμε με το φαινόμενο της πολυφαρμακίας και της υπερδιάγνωσης. Μια κυρία μου είπε πως ασθένησε από κορωνοϊό και μετά έκανε 36 συνεχόμενα τεστ. Μα έτσι θα πορευτούμε στην επόμενη μέρα; Ο τρόμος και η αγωνία ορισμένων πολιτών για τον κορωνοϊό είναι ένα σημαντικό κατάλοιπο το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί».
Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στα τεστ λέγοντας πως στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ δεν κάνουν τεστ. «Μόνο στην Ελλάδα παρατηρείται αυτό το φαινόμενο. Το τεστ μπορούμε να το κάνουμε, όταν έχουμε βαριά συμπτώματα και θέλουμε να πάμε στο Νοσοκομείο για να δουν οι γιατροί ποια αγωγή θα μας δώσουν. Επίσης μπορεί να κάνουμε ένα τεστ, αν επισκεφθούμε στο χωριό τους ηλικιωμένους παππούδες. Αλλά δεν είναι δυνατόν με το κάθε μικρό σύμπτωμα κρυολογήματος να μας πιάνει πανικός για να κάνουμε τεστ. Καθόμαστε σπίτι για να αναρρώσουμε, και επιστρέφουμε στη δουλειά μας φορώντας για λίγες μέρες τη μάσκα. Αυτό είναι αρκετό».

Share
Ετικέτες: Γουργουλιάνης

Πρόσφατα άρθρα

Βιβλία που ξεχώρισαν:- Επιλογή από τη βιβλιοπαραγωγή των τελευταίων μηνών

Του Βασίλη Κουτσιαρή, συγγραφέα παιδικών βιβλίων  Α’ ΜΕΡΟΣ Τους τελευταίους μήνες κυκλοφόρησαν πολύ όμορφα εικονογραφημένα…

3 Δεκεμβρίου 2023

Mo Skillz: Πέθανε ο γνωστός ράπερ σε ηλικία 38 ετών

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 38 ετών, άφησε ο γνωστός ράπερ Mo Skillz. Σύμφωνα…

3 Δεκεμβρίου 2023

Εφιάλτης για 35χρονη στον Νέο Κόσμο: Έπεσε από τον 3ο όροφο – Κατήγγειλε πως ο σύντροφός της την είχε δέσει χειροπόδαρα

Σοβαρό επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας καταγράφηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην Αθήνα, με μια 35χρονη από…

3 Δεκεμβρίου 2023

Η κλήρωση του Euro 2024 – Ο όμιλος της Εθνικής αν προκριθεί

Δύσκολο έργο θα έχει η Ελλάδα στο Euro 2024, εφόσον καταφέρει να προκριθεί σε αυτό…

3 Δεκεμβρίου 2023

Οι Μάηδες όλων των καιρών

Της Λίνας Θωμά Οι Μάηδες της Μακρινίτσας, Μια λαϊκή τελετουργία στο Πήλιο, Κείμενα: Μανόλης Γ.…

3 Δεκεμβρίου 2023

Ημερολόγιο 2024 από το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου

Συνάντηση κορυφής. Κυκλοφόρησε το Ημερολόγιο 2024 από το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου, πιστοί στο…

3 Δεκεμβρίου 2023