Ελλάδα

«Κόλαση» Βενιζέλου – Μαξίμου για τον Βγενόπουλο-Στα χαρακώματα ο πρώην υπουργός Ν. Σηφουνάκης και ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Νίκου Σηφουνάκη ξέσπασε με επίκεντρο τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο, λίγο πριν τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη και τη «διαπλοκή».

Με επιστολή του προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, την οποία δημοσιεύει το περιοδικό «Επίκαιρα», ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Ν. Σηφουνάκης καταγγέλει «θάψιμο» των δηλώσεών του από τον κ. Βενιζέλο σχετικά με τη δικαστική διαμάχη που έχει με τον Ανδρέα Βγενόπουλο, μετά από πληθώρα αγωγών του τελευταίου, ενώ κάνει λόγο και για μυστική συνάντηση των κ.κ. Βενιζέλου και Βγενόπουλου στο γραφείο του πρώτου στο Κολωνάκι τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σκληρή ήταν η αντίδραση του τέως προέδρου του Κινήματος, ο οποίος χαρακτήρισε «θεσμικά ανατριχιαστικά» όσα υποστηρίζει ο πρώην υπουργός, για τον οποίο σημειώνει ότι «λέει ό,τι ακριβώς λέει και ο σκληρός πυρήνας της κυβέρνησης και τα γνωστά φερέφωνά του».

Όπως εξηγεί ο κ. Βενιζέλος, «η άποψη του κ. Σηφουνάκη είναι ότι όταν μια υπόθεση αφορά τον κ. Βγενόπουλο (με τον οποίο είχε ο ίδιος αντιδικία) ή κάποιον για τον οποίο έχουμε κακή γνώμη ή αντιπαθούμε δεν έχουν καμία σημασία οι καταγγελίες της αρμόδιας εισαγγελέως εφετών και ο κ. Παπαγγελόπουλος μπορεί να κάνει ότι θέλει. Το μέτωπο υποστήριξης του κ. Παπαγγελόπουλου είναι, όπως φαίνεται, περιέργως ευρύ και πολιτικά και επιχειρηματικά απροκάλυπτο».

Ταυτόχρονα, παραδέχεται ότι συναντήθηκε με τον Α. Βγενόπουλο και προαναγγέλει κλήση του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Παρενέβη και το Μαξίμου

Στην αντιπαράθεση ενεπλάκη και η κυβέρνηση, με το γραφείου του πρωθυπουργού να ζητά με επίσημη ανακοίνωσή του «έστω και την ύστατη στιγμή από τον κ. Βενιζέλο να δώσει εξηγήσεις για όσα του καταμαρτυρούν τα ίδια τα στελέχη του κόμματός του και τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τον κ. Παπαγγελόπουλο». 

Το Μέγαρο Μαξίμου κάνει λόγο για «ειδικές σχέσεις του παλιού πολιτικού συστήματος με οικονομικά συμφέροντα» και προσθέτει ότι «όλοι καταλαβαίνουν για ποιο λόγο το σύστημα Μητσοτάκη-Σαμαρά-Βενιζέλου ενοχλήθηκε από την προσπάθεια του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να διασφαλίσει τη σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης Βγενόπουλου».

Σημειώνεται ότι το περιοδικό φέρνει στο φως και επιστολή του πρώην προέδρου της Προανακριτικής Επιτροπής για το Βατοπέδι, Δημήτρη Τσιρώνη, προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Σχόλιο ΝΔ: “Παραφροσύνη”

«Κάθε λογικός άνθρωπος, κάθε μέρα που περνάει, όλο και περισσότερο αδυνατεί  να καταλάβει τις ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη…», σχολίασε το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Επανήλθε το Μαξίμου

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, σχολιάζοντας τα όσα είπαν ΝΔ και Ε. Βενιζέλος, επεσήμαναν ότι «όταν η συζήτηση έρχεται στα θέματα διαπλοκής, η ΝΔ κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Από την άλλη, ο κ. Βενιζέλος έσπευσε πριν από λίγο να εκδώσει μια ανακοίνωση, στην οποία βλέπει «φερέφωνα της κυβέρνησης» εντός του κόμματός του και, πουθενά, φυσικά, υποθέσεις διαπλοκής και απόπειρες συγκάλυψης. Επί της ουσίας, βέβαια, καμία απάντηση».

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού σημειώνουν ακόμη ότι «δεν πρόκειται για «μια υπόθεση που αφορά τον κ. Βγενόπουλο» αλλά για «την αρχειοθέτηση μιας υπόθεσης που αφορά τον κ. Βγενόπουλο». Ως δεινός χειριστής της ελληνικής γλώσσας, ο κ. Βενιζέλος θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι διατυπώσεις έχουν την σημασία τους. Κατά τα λοιπά, το αν έχουν υπάρξει παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη, από ποιους, για ποιες υποθέσεις και για ποιόν σκοπό, θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε την ερχόμενη Τρίτη στην Βουλή, δημόσια και ενώπιον του ελληνικού λαού».

Απάντηση του Γραφείου Ευ. Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου

«Το γραφείο του Ευάγγελου Βενιζέλου εκφράζει το θαυμασμό του για τη νομική ακριβολογία του Μεγάρου Μαξίμου. Πράγματι η υπόθεση για την οποία καταγγέλθηκαν από την αρμόδια εισαγγελέα εφετών πιέσεις, απειλές και εκβιασμοί εις βάρος της εκ μέρους του κ. Παπαγγελόπουλου κατέληξε σε αρχειοθέτηση δικογραφίας. Το ερώτημα είναι: αν η κρίση της εισαγγελέως ήταν διαφορετική και τελικά ασκούσε δίωξη αντί της αρχειοθέτησης, θα άλλαζε κάτι ως προς τις καταγγελίες για πιέσεις, απειλές και εκβιασμούς;», αναφέρεται στην απάντηση του γραφείου του Ευ. Βενιζέλου.

Ολόκληρη η επιστολή Σηφουνάκη προς την Φώφη Γεννηματά

«Στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα, είμαι πεπεισμένος ότι η παράταξή μας με την καθοδήγησή σου, θα συμβάλει στην τήρηση των βασικών αρχών της Δημοκρατίας, με ελευθερία, και την επικράτηση της διαφάνειας και λογοδοσίας στο χώρο της δικαιοσύνης, που πρέπει να είναι αλλά και να αποδεικνύεται αδέκαστη.

Ενθυμίσε τις επιθέσεις που υπέστησαν στελέχη κυβερνητικά του ΠΑΣΟΚ κατά την περίοδο 2009-2012 από τον κ. Α. Βγενόπουλο, μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων, ο Δημ. Ρέππας και κυρίως ο βουλευτής Δημήτρης Τσιρώνης, ο οποίος σήκωσε το βάρος της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, και που αναδείχθηκε το παράπλευρο σκάνδαλο της Marfin Bank κ.ά.

Έκτοτε και επί πέντε χρόνια, ο Δημήτρης Τσιρώνης, παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που έχει, στο όνομα της πολιτικής ηθικής του ΠΑΣΟΚ, την οποία υπηρέτησε, αντιμετωπίζει πλειάδα αγωγών από τον κ. Α. Βγενόπουλο, όπως και εγώ.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, παρόντος του τότε Αρχηγού και αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Ε. Βενιζέλου, κατήγγειλα ότι στον επίσημο ιστότοπο του κόμματός μας δεν αναρτήθηκε δήλωσή μου σχετικά με τον κύριο Α. Βγενόπουλο.

Ο κ. Ε. Βενιζέλος, παρόντων όλων των βουλευτών, μου ζήτησε συγγνώμη για την απαράδεκτη παράληψη και επέπληξε τον …υποτιθέμενο Υπεύθυνο που όλοι εξαρχής γνωρίζαμε.

Λίγο μετά ο κ. Ε. Βενιζέλος, στο γραφείο του στο ισόγειο της Βουλής, μου δήλωνε εμφατικά: «Νίκο, πόσο δίκιο είχες, μεγάλος απατεών ο Βγενόπουλος, διέλυσε τα πάντα, πρόκειται για ανυπόληπτο πλέον πρόσωπο». 

Βεβαίως ούτε μετά αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ΠΑΣΟΚ η δήλωσή μου.

Πριν λίγο καιρό, στις 11 Δεκεμβρίου 2015 αναρτήθηκε στο διαδίκτυο η παρακάτω είδηση: 

«…πριν από λίγο ο Ανδρέας Βγενόπουλος της M.I.G. πέρασε το κατώφλι της πολυκατοικίας που βρίσκεται το γραφείο του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, στην οδό Μέρλιν στο Κολωνάκι. Στην είσοδο της πολυκατοικίας βρίσκονταν άνδρες της ασφάλειας του πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπου υποδέχθηκαν τον επιχειρηματία…».

Ο κ. Ε. Βενιζέλος μετά τα τελευταία γεγονότα που αφορούν στον Α. Βγενόπουλο, με δημόσιες δηλώσεις του, προσφέρει στην ουσία άμεσα στήριξη στο πρόσωπο που υποτίθεται ανυποληπτόταν.

Αγαπητή Φώφη,

Προσωπικά, όπως και οι πολίτες ελπίζουμε οι προσπάθειές σου να οδηγήσουν στην επανένωση του δημοκρατικού χώρου.

Η παράταξή μας που ανέδειξε τη συγκεκριμένη υπόθεση διαφθοράς και που στελέχη της σύρονται στις αίθουσες δικαστηρίων επί πέντε χρόνια, δεν μπορεί να είναι ουδέτερη σε κακώς κείμενα για τα οποία πολύ σωστά, έχεις επισημάνει, ότι πρέπει να ελέγχονται και να στιγματίζονται και πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για πρόσωπα που γη Ελληνική κοινωνία γνωρίζει τον βίο και την πολιτεία τους.

Είμαι στη διάθεσή σου για όποια περαιτέρω ενημέρωση.

Νίκος Σηφουνάκης»

Η απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου:

Στο περιοδικό «Επίκαιρα» του εκδότη κ. Λιβάνη δημοσιεύεται επιστολή του κ. Ν. Σηφουνάκη προς την κα Φώφη Γεννηματά με την οποία διαμαρτύρεται γιατί οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και μεταξύ αυτών ο Ευ. Βενιζέλος ασκούν κοινοβουλευτικό έλεγχο στην κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα στον Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλο με αφορμή μηνυτήρια αναφορά εισαγγελέως εφετών που καταγγέλλει πιέσεις και εκβιασμούς κατά την εκτέλεση των δικαστικών της καθηκόντων.

Η άποψη του κ. Σηφουνάκη είναι ότι όταν μια υπόθεση αφορά τον κ. Βγενόπουλο (με τον οποίο είχε ο ίδιος αντιδικία) ή κάποιον για τον οποίο έχουμε κακή γνώμη ή αντιπαθούμε δεν έχουν καμία σημασία οι καταγγελίες της αρμόδιας εισαγγελέως εφετών και ο κ. Παπαγγελόπουλος μπορεί να κάνει ότι θέλει. Η άσκηση ελέγχου επί της κυβέρνησης για προσβολή της διάκρισης των εξουσιών και του κράτους δικαίου συνιστά «ουσιαστική στήριξη στο Βγενόπουλο». Αυτό το θεσμικά ανατριχιαστικό λέει ο κ. Σηφουνάκης. Ο,τι ακριβώς λέει ο σκληρός πυρήνας της κυβέρνησης και τα γνωστά φερέφωνά του.

Την επιστολή αυτή το περιοδικό του κ. Λιβάνη την κάνει πρώτο θέμα με χυδαίο τρόπο, αντάξιο του ρόλου που έπαιξε και παίζει το περιοδικό αυτό στη συγκρότηση του μετώπου της «αριστεροδεξιάς συνωμοσιολογικής αντιμνημονιακής δημαγωγίας» που οδήγησε τη χώρα στη δραματική οπισθοχώρηση των τελευταίων δεκατεσσάρων μηνών. Αναμενόμενο δυστυχώς λόγω της δυσκολίας στην οποία έχει περιέλθει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ.

Το μέτωπο υποστήριξης του κ. Παπαγγελόπουλου είναι, όπως φαίνεται, περιέργως ευρύ και πολιτικά και επιχειρηματικά απροκάλυπτο. Μόλις κυκλοφόρησε το περιοδικό του κ. Λιβάνη έσπευσε προς «αξιοποίηση» το Μαξίμου του κ. Τσίπρα με επίσημο δελτίο Τύπου. Τέτοιος συντονισμός !

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη / ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ έχει σαφή θέση επί των θεμάτων αυτών που βρίσκονται στον σκληρό πυρήνα των κυβερνητικών ατοπημάτων. Κανείς δεν θα κάνει τη δημοκρατική παράταξη ουρά των ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ, των εταίρων τους και των μεντόρων τους.

Το κράτος δικαίου και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης δεν ισχύουν a la carte και η Δικαιοσύνη δεν είναι πολιτικός βραχίονας του κ. Τσίπρα και των υποστηρικτών του.

Όλες οι συναντήσεις του κ. Βενιζέλου με όσους ζητούν να τον δουν για πολιτικά και κοινοβουλευτικά θέματα γίνονται επίσημα στο γραφείο του, έτσι ώστε να είναι εφικτή η άμεση ενημέρωση του Διαδικτύου και όσων ΜΜΕ ενδιαφέρονται. Όποιος προτιμά τη μέθοδο των μυστικών ραντεβού σε διαμερίσματα όπου φιλοξενούνται συμπαθή κατοικίδια μπορεί να την ακολουθεί.

Αυτά για τα οποία ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο – προφανώς και άλλα πολιτικά πρόσωπα – ο κ. Βγενοπούλος θα γίνουν δημοσίως γνωστά πολύ σύντομα γιατί ο κ. Βγενοπούλος θα ζητηθεί να κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αμέσως μετά την ακρόαση των κκ. Παρασκευόπουλου και Παπαγγελόπουλου για την οποία η κυβέρνηση δεν δείχνει να βιάζεται. Εκεί θα δούμε και ποιος έχει σχέση με ποιόν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το